21 Obiective Turistice in Suceava si imprejurimi: Nu rata!

Zi libera » 21 Obiective Turistice in Suceava si imprejurimi: Nu rata!
Obiective Turistice in Suceava

O binemeritată vacanță! Ai visat la acest moment de câteva luni bune, iar acum trebuie doar să împachetezi și să creionezi planul de călătorie. Suceava este un oraș care te va întâmpina cu numeroase oportunități de relaxare, dar și cu o lecție impresionantă de istorie. De altfel, dacă tot ajungi în acest colt al țării, ar fi păcat să nu vizitezi și atracțiile turistice din împrejurimi. Zona este cunocută pentru numeroasele mănăstiri, devenite monumente istorice, dar și pentru alte obiective pe care le vei descoperi în rândurile următoare. Fă o scurtă pauză, așează-te confortabil pe canapea și pregătește-te să iei notiție. Vom contura împreună incursiunea ta prin inima Bucovinei.

1. Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea de scaun a Sucevei

Sunt multe locuri de vizitat în Suceava, dar pentru a te putea bucura de frumusețea fiecăruia, ar fi recomandat să îți planifici o vacanță de cel puțin 2 – 3 zile. Poți opta pentru un concediu de o săptămâna sau poți consulta calendarul cu zile libere în 2023. Sigur vei găsi o mică portiță de a evada din cotidian.
Un simbol pentru întregul oraș, Cetatea de Scaun a Sucevei se află în partea de Est, situată pe un platou cu o înălțime de 70 de metri. Aceasta a fost construită prin secolul XIV, atunci când Petru I Mușat era domnitor în capitala Principatului Moldova și poate fi punctul din care pornește aventura ta prin Bucovina. În timp, cetatea a devenit reședință pentru mai mulți domnitori și este de remarcat faptul că în timpul lui Ștefan cel Mare au avut loc ample lucrări pentru a construi ziduri de apărare în jurul acesteia. Pe lângă detaliile impresionante ale unei arhitecturi specifice vremurilor lăsate în urmă, odată ajuns aici, vei putea admira întregul oraș, Cetatea de Scaun a Sucevei oferind o priveliște superbă – un loc de panoramă unde vei simți că timpul se oprește în loc.

2. Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean

Pune pe lista cu activități de vacanță și o scurtă vizită la Muzeul Satului Bucovinean. Vorbim despre un muzeu în aer liber, situat chiar în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei. Înființat la începutul anilor `70, dar cunoscut, cu precădere din anul 1996, muzeul cuprinde peste 30 de gospodării tradiționale, construite din lemn, dar și alte anexe sau ateliere meșteșugărești, tipice zonei. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 hectare și putem spune că este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Suceava. Aici vei fi întâmpinat de o atmosferă liniștită, în mijlocul naturii, de un loc care te încurajează să te întorci în timp și să-ți amintești de casa bunicilor, dar și de perioada copilăriei.

3. Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Suceava

În centrul orașului, mai exact pe Strada Ștefan cel Mare, vei găsi Muzeul de Istorie. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre întreaga regiune, atunci ai putea vizita expoziția permanentă de aici. Înființat în anul 1900, muzeul cuprinde numeroase exponate și date despre istoria Bucovinei, până în perioada Revoluției din 1989. Fiecare sală are o însemnătate aparte, dar Sala Tronului este, de departe, cea mai frumoasă reinterpretare a relațiilor politice din perioada lui Ștefan cel Mare. De altfel, până să descoperi fiecare încăpere în parte, vei fi fascinant de arhitectura clădirii care găzduiește expozițiile. Realizată în stil neoclasic și baroc, aceasta a fost inaugurată în anul 1903.

4. Planetariul si Observatorul Astronomic

Planetariul si Observatorul Astronomic Suceava

Una dintre principalele atracții turistice din Suceava, mai ales pentru familiile cu copii, este Planetariul. În aceeași clădire se află și Observatorul Astronomic – un loc fascinant pentru prichindeii de toate vârstele. Imaginează-ți o scurtă călătorie printre constelații și galaxii, urmată de posibilitatea de a observa fenomene astronomice diverse. Găsești Planetariul și Observatorul Astronomic pe strada Universității. Trebuie să ajungi aici!

5. Hanul Domnesc

Hanul Domnesc Suceava

Dacă ești pasionat de arhitectura veche, atunci trebuie să vizitezi Hanul Domnesc – cea mai veche clădire seculară din oraș, o clădire construită prin 1600, care arată impecabil chiar și în ziua de azi. Inițial, a aparținut lui Miron Barnovschi, fost Domnul al Moldovei, iar mai târziu a fost desemnat han – un loc special amenajat pentru negustori, demnitari și pentru membrii curții, un loc în care răsuna muzica și domnea distracția. Astăzi, bătrânul han este adăpost pentru Muzeul Etnografic.

6. Curtea Domneasca

Curtea Domneasca Suceava

Vizitează și Curtea Domnească, situată în centrul orașului, pe bulevardul Ana Ipătescu. Ceea ce între secolele XIV – XVII era un palat fastuos, reședință pentru voievozii Moldovei, astăzi este o ruină ce doar amintește despre vremurile în care în jurul palatului existau și câteva locuințe turn și alte așezări importante. Curtea Domnească a fost abandonată spre finalul secolului XVII, atunci când a început să se degradeze de la o zi la alta. Din acest motiv, acum poți vizita doar ruinele a ceea ce însemna cândva un punct de referință pentru întreaga zonă.

7. Mocănița Huțulca

Mocănița Huțulca Suceava

Mergi în vacanță în Suceava? Atunci, nu trebuie să ratezi o călătorie cu Mocănița Huțulca. Trenul cu abur te va purta, timp de 30 de minute, prin cele mai pitorești locuri de pe traseul de peste 10 kilometri, situate de-a lungul râului Moldovița. Părinții pot admira o priveliște superbă, în timp ce copiii se pot bucura de o experiență inedită. Important de menționat este și faptul că pentru plimbarea cu Mocănița de la Moldovița-Huțulca trebuie să faci rezervare în prealabil.

8. Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț Suceava

Am stabilit deja că există numeroase locuri frumoase în Suceava, iar dacă vrei să descoperi și celelalte atracții turistice din împrejurimi, ar fi indicat să-ți planifici o vacanță îndelungată. Îți poți lua câteva zile libere in 2024 pentru a descoperi cele mai frumoase mănăstiri din zonă, lăcașuri de cult devenite simboluri pentru întreaga țară. Una dintre acestea este Mănăstirea Voroneț, din satul cu același nume. Aceasta a fost construită în 1488, în aproape 4 luni și este recunoscută datorită nuanței cu care a fost pictată – albastrul de Voroneț, o culoare rezistentă chiar și în condiții climatice nefavorabile. Găsești mănăstirea la 36 de kilometri distanță față de Suceava.

9. Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița

Trebuie să vizitezi și Mănăstirea Sucevița. O găsești în satul cu același nume, într-un loc liniștit, amenajat special pentru a te reconecta cu natura și pentru a pune pe pauză stresul cotidian. Mănăstirea Sucevița a fost construită între anii 1583-1586, iar arhitectura acesteia îmbină stilul bizantin cu cel gotic, păstrând și elementele din arhitectura veche, folosită pentru bisericile din lemn din zona Moldovei. Trebuie să o vizitezi!

10. Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna Suceava

Mănăstire Putna este un alt loc de referință de la noi din țară, fiind considerat a fi „Ierusalimul Neamului Românesc”. Așa i-a spus Mihai Eminescu prin 1871. Mănăstirea a fost construită în perioada 1466 – 1469 și găzduiește un întreg ansamblu, format din: biserică, 2 turnuri, un paraclis, un muzeu și casa domnească. De altfel, aici se află și mormântul lui Ștefan cel Mare.

11. Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul Suceava

La aproximativ 1 kilometru distanță față de mănăstirea Putna, poți vizita Chilia lui Daniil Sihastrul – grota săpată în stâncă de Daniil Sihastrul în secolul XV. Acesta era un preot cunoscut, la acea vreme, pentru harul monahal. Povestea chiliei se leagă inclusiv de istoria bogată a lui Ștefan Cel Mare. Odată ajuns în fața pustnicului, după ce tatăl său a fost ucis, acesta i-a spus că va deveni domnitor al Moldovei, fapt care s-a și întâmplat. De altfel, tot Daniil Sihastrul l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să construiască mănăstirea Putna.

12. Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna Suceava

Dacă tot ți-ai propus să vizitezi principalele lăcașuri de cult din zonă, atunci pune și Mănăstirea Dragomirna pe listă. O găsești la aproximativ 12 kilometri distanță față de municipiul Suceava, în imediata apropiere a pădurii Dragomirna. Mănăstirea are aspect de fortăreață, datorită zidurilor de apărare, construite prin 1627 pentru a se apăra de invaziile turcilor și tătarilor. De altfel, aceasta este unică în țară datorită dimensiunilor neobișnuite pentru un astfel de lăcaș de cult. Sigur te vor impresiona și pereții din exterior, fiind îmbrăcați în piatră. La interior, pereții nu sunt pictați în totalitate, însă imaginea de ansamblu nu te va dezamăgi.

13. Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți

Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți Suceava

Cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare se află în satul Pătrăuți, la aproximativ 15 kilometri distanță față de municipiul Suceava. Biserica Înălțarea Sfintei Cruci a fost construită în anul 1487 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO, încă din anul 1993. Aceasta se remarcă prin faptul că și-a păstrat aceeași formă, încă din perioada în care a fost ridicată. De remarcat este și clopotnița din lemn care datează din anul 1725. Tot aici, în curtea bisericii, vei găsi și o masă din piatră, cu câteva scaune care o înconjoară. Aceasta datează tot din vremea lui Ștefan cel Mare și te trimite cu gândul la Masa Tăcerii a lui Brâncuși, un ansamblu statuar pe care îl găsești în Târgu Jiu.

14. Salina Cacica

Salina Cacica

Așa cum ai observat, sunt foarte multe zone turistice în Suceava și împrejurimi, locații ce merită descoperite. Una dintre acestea se află în localitatea Cacica, la aproximativ 37 de minute distanță față de municipiul Suceava. Salina Cacica este o mină de exploatare a sării, deschisă prin anul 1791. Accesul în subteran se face cu ajutorul celor 192 de trepte. Vei descoperi aici o salină micuță, dar cu numeroase spații amenajate pentru relaxare. Tot aici există și Capela Sfintei Varvara, dar și Lacul Sărat. Asigură-te că ai și haine groase în bagaj! Temperatura din salină este de aproximativ 10 grade Celsius.

15. Cheile Moara Dracului

Cheile moara dracului

Dacă iubești drumețiile sau, pur și simplu, ești îndrăgostit de frumusețea naturii și vrei să respiri aer curat, atunci ar trebui să vizitezi și Cheile Moara Dracului, cunoscute ca fiind cele mai frumoase chei de la noi din țară. Acestea sunt împărțite în două sectoare, unul de 60 de metri și altul de 30 de metri. Fiecare te va purta printr-o incursiune în inima naturii, Cheile Moara Dracului fiind cunoscute și pentru flora bogată de molizi, brazi, plopi și alți arbori ce umbresc drumul în verile toride. Acestea se află în masivul Rarău și cândva făceau parte din cele mai dificile trasee de la noi. Azi, vei fi întâmpinat de numeroase poduri care îți vor ușura drumeția prin spectacolul naturii.

16. Rezervația Tinovul Mare

Rezervația Tinovul Mare

Fie că ești pasionat de fotografie, fie că petreci destul de mult timp în online, e aproape imposibil să nu fi văzut măcar o dată o poză cu podul (lung de aproximativ 1 kilometru) de la Tinovul Mare. Unul dintre cele mai instagramabile locuri de la noi din țară este această rezervație naturală de turbă, cunoscută ca fiind și cea mai mare de pe teritoriul României. Rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare și este localizată în Depresiunea Dornelor. Aici, peisajul este unul absolut fascinant și liniștitor în același timp, un peisaj care îți va încânta privirea indiferent de anotimp.

17. Muzeul Oului din Vama

Muzeul Oului din Vama Suceava

Fie că mergi în vacanță de Paște sau cu orice altă ocazie, ar trebui să faci un popas la Muzeul Oului din Vama, o comună din județul Suceava, situată între râurile Moldova și Moldovița. Muzeul Oului găzduiește o colecție impresionantă de peste 3000 de ouă încondeiate. Acestea provin atât din zona Bucovinei, cât și din alte 82 de țări. Modelele sunt realizate pe suport de sticlă, porțelan, ceramică, piatră sau chiar coajă de ou. Odată ajuns aici, poți afla și câteva secrete despre arta încondeierii oului de Paște.

18. Gura Humorului

Gura Humorului Suceava

Dacă vrei să faci o plimbare pe plaiuri pitorești, atunci Gura Humorului trebuie să facă parte din planul tău de vacanță. Fiind un colț de rai în inima Bucovinei, stațiunea este atestată chiar din perioada domniei lui Ștefan cel Mare. Orășelul de munte te va întâmpina cu un peisaj superb, cu aer curat, dar și cu numeroase obiective turistice. Numele îi provine chiar de la așezarea sa – chiar la gura de vărsare a pârâului cu același nume în râul Moldova. Va fi o adevărată încântare să te plimbi pe străduțele de aici, admirând arhitectura clădirilor. Pe lângă mănăstirea Voroneț, aici vei putea descoperi numeroase trasee turistice, dar și alte obiective, precum: Foișorul de Observare Șoimul, Telescaunul de la Gura Humorului, dar și un parc de aventură – Escalada Park.

19. Vatra Dornei

Vatra Dornei Suceava

Poate faci o scurtă oprire și în Vatra Dornei, stațiune cunoscută mai ales de iubitorii sporturilor de iarnă. De altfel, încă din secolul XIX a devenit populara în rândul celor care sunt în căutare de stațiuni balneare, pentru tratarea diferitelor afecțiuni. La Vatra Dornei ajung anul o mulțime de turiști cu probleme cardiovasculare, ginecologice, digestive, respiratorii și locomotorii. Izvoarele minerale și aerul ozonat sunt principalele motive pentru care tot mai mulți oameni ajung în Vatra Dornei. În plus, o plimbare cu telescaunul este potrivită în orice anotimp.

20. Comuna Marginea

Comuna Marginea

Dacă planifici o vacanță cu toată familia, atunci pune și comuna Marginea pe lista cu locuri de vizitat în județul Suceava. Cunoscută pentru ceramica neagră și pentru tehnica de fabricare a acesteia, o tehnică de peste 2000 de ani, Marginea este un loc în care cei mici pot să-și exerseze îndemânarea, realizând un vas cu propriile mânuțe. Singurul sat din comună poartă același nume și încă mai păstrează case de locuit cu o vechime de peste 100 de ani. Astfel, Marginea este un adevărat centru de artă populară, un loc pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață.

21. Satul Ciocănești

comuna ciocanesti

Nu este un muzeu etnografic, ci este un sat – satul Ciocănești din comuna cu același nume. Majoritatea caselor de aici sunt decorate cu motive tradiționale, elemente specifice pentru Bucovina. De asemenea, mulți localnici au ales să folosească diferite culori pastelate și nuanțe calde pentru fațadele locuințelor. Astfel, o plimbare la pas pe străduțele de aici va fi ca o scurtă vizită la muzeu. În plus, fiind o zonă intens vizitată, inclusiv de turiștii străini, vei găsi numeroase oferte de cazare, dar și locuri în care să mănânci bine. Bucovina, în general, este recunoscută pentru preparatele tradiționale care te fac să uiți de orice dietă.

Caută cazare în Suceava
 

Acum că ai aflat ce poți vizita în Suceava, nu îți rămâne decât să faci ultimele pregătiri, să te asiguri că ai pus aparatul de fotografiat în bagaj și să pornești la drum. Suceava te așteaptă cu brațele deschise.

Data articol: 31 august 2023