Oradea: 18 Obiective Turistice si Atractii de Neratat

Zi libera » Oradea: 18 Obiective Turistice si Atractii de Neratat
Oradea

Dacă nu ai vizitat până acum Oradea, cel mai probabil, o să-ți dorești să organizezi cât mai rapid o vacanță în vestul României. Municipiul județului Bihor, Oradea, cunoscută mai de mult drept Oradea Mare, se află în apropierea graniței cu vecinii ungari. Înainte de a descoperi care sunt cele mai frumoase 18 obiective de neratat de aici, trebuie să știi că Oradea este un oraș multicultural, ceea ce înseamnă că o vizită în capitala Bihorului înseamnă o adevărată lecție de istorie și religie. De altfel, dacă ești pasionat de arhitectură, clădirile de aici te vor lăsa fără cuvinte. Vei putea număra nu mai puțin de 89 de clădiri și monumente Art Nouveau – un stil de artă aparte, apreciat de criticii din întreaga lume și din toate timpurile. Deja ți-am stârnit interesul? Vezi calendarul zilelor libere și programează o vacanță pentru întreaga familie. Iată ce poți vizita in Oradea:

1. Piața Unirii

piata unirii oradea

Piața Unirii, centrul istoric și centrul cultural al orașului, se numără printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Oradea. Vorbim despre locul în care se adună zilnic numeroși localnici și vizitatori. Este un spațiu de socializare, împânzit de cafenele, terase și restaurante. Dacă vremea îți permite, îți poți comanda aici o cafea de care să te bucuri în timp ce admiri arhitectura clădirilor din jur. Prin secolul XVIII, Piața Unirii sau Piața Mică, așa cum mai este cunoscută în rândul localnicilor, era centrul cartierului Orașul Nou, iar prima clădire de aici a fost ridicată în 1714. În locul acesteia vei întâlni azi Palatul Vulturul Negru – un monument istoric, emblematic pentru acest oraș încărcat de istorie și tradiții. În prezent, în clădire funcționează numeroase cluburi, restaurante și cafenele, dar și birouri. Mai mult, tot în Piața Unirii, vei regăsi numeroase atracții turistice, obiective pe care le vei descoperi pe parcursul acestui articol. Descoperă Oradea din centru până limitele orașului și bucură-te de o atmosferă de poveste!

2. Pasajul Vulturul Negru

pasajul vulturul negru

O experiență memorabilă oferită de Oradea este și pasajul Vulturul Negru. O plimbare pe străduțele de aici poate fi o adevărată încântare pentru orice turist. Având o arhitectură aparte, ce împrumută puțin din aerul boem al Italiei, pasajul a fost construit în stilul galeriei Vittorio Emanuele, o clădire emblematică pentru Milano. Pasajul a fost recondiționat recent, dar și-a păstrat aceeași valoare și emoție din odinioară.

3. Calea Republicii

casa republicii oradea

Dacă ajungi în Oradea, este imposibil să nu faci o plimbare pe Calea Republicii – cea mai lungă, dar și cea mai frumoasă stradă pietonală din oraș. Atmosfera, parcă desprinsă din poveștile cu regi și regine, te va surprinde încă de la primii pași. Vei descoperi aici o mulțime de clădiri impunătoare, palate cu o arhitectură care te lasă fără cuvinte. Majoritatea clădirilor sunt reabilitate recent, iar paleta cromatică folosită pentru fațadele acestora este una veselă, care te va îndemna să faci cât mai multe fotografii. Asigură-te că ai suficientă baterie la cameră! Oradea este orașul cu cele mai multe atracții turistice pe metrul pătrat.

Calea Republicii a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri: Strada Mare – 1727, Strada Principală – 1890, strada Regele Ferdinand – 1920. Încă din anul 1945 poartă numele de Calea Republicii și este o zonă intens circulată, în care forfota urbană se simte până târziu în noapte.

4. Complexul Baroc

complexul baroc oradea

Dacă te-ai gândit să pui Oradea pe lista cu priorități de vacanță, îți sugerăm să organizezi o călătorie de câteva zile. Vei avea nevoie de suficient timp pentru a descoperi toate obiectivele turistice din zonă. Poți verifica, de exemplu, lista cu zile libere si sărbători legale in 2024 și să planifici următoarea vacanță, în funcție de acestea. Ai câteva opțiuni chiar interesante, care se pot lega de weekenduri sau pe care le poți combina cu câteva zile de concediu. De ce ai nevoie de mult timp? Pentru că îți vei dori să explorezi frumusețea orașului, mai ales că pe străzile acestuia, vei găsi și Complexul Baroc – unul dintre cele mai cunoscute complexe de acest fel din toată Europa. Fiind format din trei monumente (Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor), acest complex se numără printre cele mai cunoscute atracții turistice din Oradea.

5. Cetatea Oradea

cetatea oradea

Odată ajuns în municipiul de reședință al județului Bihor, trebuie să faci o scurtă incursiune prin istorie și să descoperi Cetatea Oradea. Aceasta a fost reabilitată în totalitate și deschisă spre vizitare în 2015. Te va surprinde datorită formei de pentagon, dar și numeroaselor bastioane care protejau zidurile cetății în vremurile de mult apuse. Astăzi, în interiorul cetății, vei descoperi numeroase muzee, ateliere de creație, evenimente și demonstrații medievale, dar și terase și restaurante. În plus, Cetatea Oradea este și kilometrul zero al evenimentelor culturale din oraș: de la festivaluri culturale, până la seri de film și alte evenimente de acest fel, toate se organizează acum în parcul cetății, iar atmosfera pare desprinsă din vremurile strămoșilor noștri.

6. Palatul Moskovits Miksa

Palatul Moskovits Miksa

Așa cum spuneam, sunt numeroase locuri de vizitat în Oradea, iar unul dintre acestea este Palatul Moskovits Miksa. Acesta poartă numele inginerului care l-a proiectat, prin 1904 și care a locuit aici cu întreaga familie. De altfel, aceștia dețineau în secolul XX cea mai importantă întreprindere din zonă – Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul. Produsele realizate aici se vindeau inclusiv în Austria și Serbia.

Interesant este și faptul că, în urmă cu mai bine de 10 ani, palatul era doar o ruină. Procesul de reabilitare a durat aproape 2 ani, iar rezultatul este unul spectaculos. Palatul Moskovits Miksa se numără printre cele mai instagramabile locuri din Oradea. Trebuie să-l vezi!

7. Palatul Apollo

Palatul Apollo

Pune și Palatul Apollo pe lista cu obiective turistice din Oradea. Construit între anii 1912 – 1914, acesta a fost așezat pe locul în care funcționa, cu mult timp înainte, un han. Palatul Apollo este singura clădire ridicată în acele vremuri din inițiativă publică, toate celelalte fiind construite în regim privat. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, ai descoperi aici vechea cafenea a orașului – locul în care nobilimea se întâlnea pentru socializare, dar și câteva ateliere și apartamente de lux pe care le poți închiria. În prezent, aici își desfășoară activitatea diferite magazine, dar și alte afaceri prospere din oraș. Având o arhitectură aparte, Palatul Apollo este, fără îndoială, una dintre principalele atracții turistice din Oradea.

8. Turnul Primăriei

turnul primariei oradea

Vizitează și clădirea primăriei din Oradea. Construită în perioada 1902 – 1903, clădirea se remarcă datorită turnului cu 4 nivele principale. Dintre acestea, 3 sunt nivele de panoramă, oferindu-ți posibilitatea de a vedea orașul de sus. În plus, la nivelul 1 se află un mecanism cunoscut în rândul localnicilor ca ceasul “mamă”. Interesant este și faptul că ceasul a supraviețuit ambelor războaie mondiale, cadranul acestuia păstrând și acum câteva urme de gloanțe. În plus, dacă urci până la nivelul 4, vei avea posibilitatea de a vedea frumusețea orașului prin lentila unui telescop. Găsești Palatul Primăriei în Piața Unirii.

9. Palatul Rimanóczy Kálmán Senior

Palatul Rimanoczy Kalman Senior

Ți-am mai spus că pe străzile din Oradea vei descoperi numeroase clădiri construite într-un stil aparte? Una dintre acestea este chiar Palatul Rimanóczy Kálmán-senior. Palatul a fost renovat în urmă cu câțiva ani și te va cuceri datorită fațadei cu numeroase inserții decorative, dar și datorită aspectului cald oferit de culoarea specifică zilelor de vară. Acesta a fost construit în 1905 și este o replică a celebrului palat venețian Casa de Aur, detaliile de pe fațadă fiind reprezentative pentru epoca medievală. Interesant este și faptul că acesta este considerat a fi cea mai costisitoare clădire reabilitată din ultima perioadă, în zona Bihorului. Găsești palatul în Parcul Traian, nr.1 și ai posibilitatea de a admira arhitectura acestuia, în timp ce savurezi o cafea la una dintre terasele din zonă.

10. Casa Poynar

Casa Poynar oradea

Încă te mai întrebi ce sa faci in Oradea? Plimbările pe străzile orașului sunt un adevărat deliciu pentru orice vizitator. Pe lângă forfota obișnuită traiului urban, vei descoperi aici numeroase oportunități de relaxare, dar și o mulțime de clădiri de o frumusețe aparte. Una dintre acestea este Casa Poynar. Numele acesteia provine chiar de la familia care a construit-o, undeva prin secolul XX. Această clădire a fost, pentru mult timp, locul în care funcționa prăvălia de haine a fraților Koch, dar și un magazin de mobilă. În prezent, găsești aici mai multe spații comerciale, la etaj fiind chiar și câteva spații de locuit. Din punct de vedere arhitectural, casa este o imagine reprezentativă a stilului secession.

11. Palatul Episcopal Greco-Catolic

Palatul Episcopal Greco-Catolic oradea

O altă clădire emblematică a orașului Oradea este și Palatul Episcopal Greco-Catolic. Inaugurarea acestuia a avut loc în anul 1905 și, încă de atunci, impresionează privirile trecătorilor datorită arhitecturii specifice zonei. Asemeni multor altor clădiri din Oradea, palatul a trecut prin ample proceduri de reabilitare, mai ales că în 2018 a avut loc și un incendiu puternic aici.

12. Sinagoga Mare Ortodoxă

Sinagoga Mare Ortodoxa oradea

Există numeroase locuri frumoase in Oradea, iar unul dintre acestea se află pe strada Mihai Viteazul. Sinagoga Mare Ortodoxă a fost construită în anul 1890, la dorința lui Izidor Ullmann, cel care conducea comunitatea ortodoxă în acele vremuri. Arhitectura deosebită te trimite cu gândul la clădirile de peste hotare, ceea ce este absolut normal. Planurile au fost concepute de un inginer constructor din Ungaria, un profesionist cunoscut ca pictor și grafician. Sinagoga funcționează și astăzi, fiind un important lăcaș de cult pentru întreaga comunitate, dar și un cunoscut obiectiv turistic din Oradea. O scurtă vizită aici se va transforma într-o adevărată lecție de istorie și religie.

13. Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein – Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

Sinagoga Ortodoxa Aachvas Rein

Oare suntem în România? Sigur o să-ți adresezi o astfel de întrebare dacă ajungi în fața acestei clădiri. Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein este astăzi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea și impresionează datorită arhitecturii. Construită în plan rectangular, cu patru coloane spiralate și ferestre ovale, clădirea a fost ridicată în locul în care, timp de mulți ani, funcționa o casă de rugăciune a comunității evreiești. În 2018, s-a deschis aici Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Un aspect interesant legat de acest muzeu face referire la Eva Heyman, o fetiță de aproximativ 13 ani, a cărei poveste o vei descoperi dacă alegi să vizitezi acestă clădire. Ea a scris un mic jurnal în perioada în care locuia într-un ghetou din oraș, cu puțin timp înainte de a fi deportată în lagărul de la Auschwitz.

14. Biserica cu Lună

biserica cu luna oradea

Știai că în România poți vizita o biserică, în turla căreia există un mecanism ingenios, unic în Europa? Catedrala Adormirii Maicii Domnului sau Biserica cu Lună este unul dintre principalele obiective turistice din Oradea. O găsești pe strada General Traian Moșoiu și trebuie să știi că a fost construită între anii 1784 – 1790. Mecanismul care o face unică, la nivel European, pune în mișcare o sferă care se deplasează conform mișcării de rotație a Lunii în jurul Pământului. Datorită acestui proces, sunt evidențiate, sub privirile fascinate ale trecătorilor, toate fazele Lunii.

15. Teatrul de Stat Regina Maria

teatrul de stat regina maria

Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea funcționează într-o clădire superbă, inaugurată în anul 1900. Pe vremea aceea, localnicii îi spuneau Teatrul Orășenesc, fiind un important element cultural pentru Oradea de atunci. Primul spectacol a fost pus în scenă tot în 1900, pe data de 15 Octombrie. De-a lungul timpului, de aici s-au lansat nume mari ale regiei de teatru, precum Alexandru Darie sau Victor Ioan Frunză. În prezent, teatrul se bucură de atenția localnicilor, de privirile curioase ale turiștilor, dar și de admirația specialiștilor în domeniu, mândrindu-se și cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER.

16. Podul Intelectualilor

podul intelectualilor oradea

Pune pe lista cu locuri de vizitat în Oradea și Podul Intelectualilor. Povestea acestuia începe prin 1850, atunci când era un simplu pod din lemn. Pe aici treceau adesea intelectualii bihoreni, în drumul lor spre redacții, precum: Gazeta de Vest, Cotidianul familiei sau Revista Crișana – primul cotidian din zonă. Astăzi este unul dintre cele mai circulate poduri de către localnici, dar și un adevărat punct turistic pentru vizitatorii orașului. De aici poți beneficia de o priveliște absolut încântătoare asupra Crișului Repede, dar și a celor mai importante clădiri emblematice din zonă.

17. Băile Felix

baile felix

Dacă tot ajungi în zonă, ai putea face un mic popas la Băile Felix. Stațiunea se află la doar câțiva kilometri distanță de municipiul de reședință al județului Bihor și este renumită pentru izvoarele termale și apele cu proprietăți extraordinare pentru sănătate. Cunoscute în rândul românilor, dar și turiștilor străini, Băile Felix atrag anual numeroși vizitatori, dornici să se relaxeze și să petreacă timp de calitate alături de cei dragi. Stațiunea dispune de o bază bogată de tratament, dar și de numeroase spații de agrement, precum ștrandul Apollo sau lacul cu nuferi.

18. Lacul Vidra

lacul vidra

Tot în Bihor, în comuna Dobrești, vei descoperi un loc unic la noi în țară: Lacul Vida. Acesta este special datorită deversorului în formă de pâlnie. Lacul se întinde pe o suprafață de 6 hectare și este înconjurat de o pădure superbă. Datorită acesteia, culoarea apei poate părea diferită, în funcție de anotimp, ceea ce face ca Lacul Vida să fie și mai special. În plus, tot în această zonă sunt numeroase peșteri și izvoare pe care ar fi păcat să nu le explorezi.

Concluzionând, Oradea în turismul românesc este un oraș care te întâmpină cu o poveste aparte, o poveste construită în jurul clădirilor emblematice pentru întreaga zonă. În plus, este înconjurată de numeroase atracții turistice ale Bihorului, locații pe care trebuie să le incluzi în planurile tale de vacanță.

Caută cazare în Oradea
 
Data articol: 21 iunie 2023