Zi libera ┬╗ Rusalii 2024

Rusalii 2024

Rusaliile reprezint─â o important─â s─ârb─âtoare cre╚Ötin─â, prilej cu care elevii ╚Öi angaja╚Ťii au zile libere legale.

Rusaliile în 2024 sunt s─ârb─âtorite pe 23 ╚Öi 24 iunie, la 50 de zile dup─â Învierea Domnului. Ce reprezint─â aceast─â s─ârb─âtoare ╚Öi care sunt tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile care se respect─â cu sfin╚Ťenie de sute de ani, vei afla citind în continuarea acestui articol.

S─ârb─âtoarea Rusaliilor este inclus─â în schema de zile libere ├«n 2024, iar potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acord─â în func╚Ťie de data la care sunt s─ârb─âtorite de fiecare cult religios în parte.

Rusalii ÔÇô semnifica╚Ťie cre╚Ötin─â

Numele de Rusalii î╚Öi are originea din latina vulgar─â ╚Öi napolitan─â, unde se folosea ”Pasca rusata” care în traducere înseamn─â Pa╚Ötele trandafirilor. Rusaliile sunt o s─ârb─âtoare cunocut─â drept Pogorârea Sfântului Duh ╚Öi se s─ârb─âtore╚Öte a cincizecea zi de dup─â Pa╚Öte, care întotdeauna este o zi de duminic─â. Astfel, de Rusalii este s─ârb─âtorit─â coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit Noul Testament, evenimentul a avut loc în ziua rusaliilor evreie╚Öti, la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. Din acest motiv, s─ârb─âtoarea cre╚Ötin─â poart─â ╚Öi denumirea de Cinzecime (în latin─â Pentecostes, în francez─â La Pentecôte (din greaca veche – πεντηκοστ߯┤ ß╝íμ╬şρα / pentêkostß╗ü hêméra, «a cincizecea zi»), în german─â Pfingsten, în maghiar─â Pünkösd etc.).

Rusaliile cre╚Ötine au mai multe semnifica╚Ťii care cuprind urm─âtoarele aspecte:

  • Rev─ârsarea Sfântului Duh;
  • Încununarea Pa╚Ötelui lui Hristos, prin rev─ârsarea Duhului Sfânt asupra apostolilor;
  • Adunarea comunit─â╚Ťii mesiace;
  • Deschiderea Bisericii c─âtre toate popoarele;
  • Începutul misiunii.

În „Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament), se spune c─â în ziua Cincizecimii iudaice „to╚Ťi apostolii erau aduna╚Ťi la un loc ╚Öi din cer, f─âr─â de veste, s-a f─âcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede ╚Öi a umplut toat─â casa unde ╚Öedeau ei. ╚śi li s-au ar─âtat, împ─âr╚Ťite, limbi ca de foc ╚Öi au ╚Öezut pe fiecare dintre ei. ╚śi s-au umplut to╚Ťi de Duhul Sfânt ╚Öi au început s─â vorbeasc─â în alte limbi, precum le d─âdea lor Duhul a gr─âi”.

Impresionat de aceast─â întâmplare deosebit─â, Apostolul Petru a ╚Ťinut o predic─â în urma c─âreia s-au botezat 3.000 de oameni. Astfel s-a constituit nucleul primei comunit─â╚Ťi cre╚Ötine, s─ârb─âtoarea fiind considerat─â ziua întemeierii Bisericii cre╚Ötine.

Întemeierea Bisericii Creștine

Trimiterea Duhului Sfânt care se pogoar─â asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc, este o împlinire ╚Öi totodat─â reprezint─â un nou început, întrucât în momentul în care au primit Duhul Sfânt, via╚Ťa Apostolilor s-a schimbat radical. Astfel, transforma╚Ťi de Sfântul Duh, ei cap─ât─â un curaj uimitor. Înainte, ace╚Ötia erau tem─âtori, iar acum m─ârturisesc cu mult curaj c─â Hristos, Iisus cel r─âstignit a înviat ╚Öi a urcat la ceruri, stând de-a dreapta Tat─âlui. Datorit─â propov─âduirii Evangheliei de c─âtre apostoli, începe o nou─â via╚Ť─â pentru to╚Ťi oamenii care, prin Duhul Sfânt, iau parte la via╚Ťa Bisericii.

A╚Öadar, prin Pogorârea Duhului Sfânt a luat fiin╚Ť─â în chip v─âzut Biserica, considerat─â Împ─âr─â╚Ťia lui Dumnezeu pe p─âmânt, prin lucrarea Duhului Sfânt în lume.

Fiecare Apostol a primit pe Duhul Sfânt ╚Öi to╚Ťi au pornit prin lume vestind tainele Împ─âr─â╚Ťiei cerurilor în graiul tuturor popoarelor. Atunci s-a creat o nou─â unitate spiritual─â, în care toate se adun─â ╚Öi formeaz─â Biserica. Astfel, Rusaliile sunt ziua întemeierii Bisericii cre╚Ötine ca institu╚Ťie divino-uman─â.

Obiceiuri de Rusalii

S─ârb─âtoarea Pogorârii Sfântului Duh a fost numit─â în limba Român─â ”Rusalii” de la s─ârb─âtoarea trandafirilor din lumea roman─â, consacrat─â cultului mor╚Ťilor. Cre╚Ötinii au preluat obiceiul de la romani, iar sâmb─âta dinaintea Rusaliilor este una din zilele de pomenire general─â a mor╚Ťilor.

În multe zone din ╚Ťara noastr─â, în sâmb─âta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori ╚Öi cu un colac deasupra pentru pomenirea mor╚Ťilor. Sâmb─âta Rusaliilor mai este cunoscut─â ╚Öi drept Sâmb─âta Mor╚Ťilor sau Mo╚Öii de var─â.

În duminica Rusaliilor, se împart farfurii împodobite frumos, cu grij─â ╚Öi mult stoicism pentru pomenirea celor vii.

Cine au fost ielele?

În credin╚Ťa popular─â, Rusaliile sunt considerate ni╚Öte spirite ale mor╚Ťilor, numite în popor iele sau zâne rele. Astfel, dup─â ce au p─âr─âsit mormintele în Joia Mare ╚Öi au petrecut Pa╚Ötele cu cei vii, spiritele mor╚Ťilor refuz─â s─â se mai întoarc─â în locurile lor de sub p─âmânt ╚Öi încep s─â-i bântuie pe oameni.

Exist─â supersti╚Ťia c─â aceste spirite stau pe lâng─â izvoare ╚Öi pot, prin cântecele ╚Öi dansul lor, s─â ia min╚Ťile oamenilor ╚Öi s─â-i îmboln─âveasc─â. Boala seam─ân─â, se spune în popor, cu o trans─â ce nu poate fi înl─âturat─â decât de puterea dansului c─âlu╚Öarilor.

Tradi╚Ťii de Rusalii

În toate zonele ╚Ť─ârii noastre exist─â o serie de tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri care se p─âstreaz─â cu sfin╚Ťenie. Printre acestea amintim:

Dansul Călușarilor de Rusalii

Dansul Călușarilor este singurul leac care are efect asupra celor care au fost atinși de Rusalii. Se spune că acesta are puterea de a anula vraja de care este cuprins cel sedus și pune pe fugă ielele.

Obiceiul dansului C─âlu╚Öarilor este foarte vechi, iar localit─â╚Ťile care nu se dezic de la el sunt Lisa, N─âsturelu ╚Öi Zimnicea. B─âtrânii din aceste zone spun c─â de╚Öi e╚Öti bolnav, de Rusalii te po╚Ťi vindeca dup─â ce v─âtaful c─âlu╚Öarilor trece cu pasul peste tine.

În Oltenia, grupuri de câte ╚Öapte-opt c─âlu╚Öari merg din cas─â în cas─â pentru a colinda ╚Öi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpin─â cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, ap─â ╚Öi sare.

Teiul – copacul cu puteri magice

De s─ârb─âtoarea Rusaliilor se deosebesc ╚Öi alte tradi╚Ťii, precum ╚Öi cea a teiului. Astfel, în anumite zone ramurile de tei au o simbolistic─â deosebit─â în aceast─â s─ârb─âtoare. Se consider─â c─â teiul fere╚Öte gospod─âriile de grindin─â sau de duhurile rele ale ielelor. Feciorii le aduc din p─âduri, dup─â care se sfin╚Ťesc la biseric─â, iar credincio╚Öii le iau acas─â ╚Öi le pun la icoane.

Udatul nevestelor

În Ardeal, exist─â un obicei cunoscut ca ”udatul nevestelor”, moment în care femeile sunt stropite cu ap─â pentru a fi s─ân─âtoase ╚Öi frumoase tot restul anului. Udatul nevestelor în râul Gurghiu este un obicei unic în ╚Ťara noastr─â pe care îl practic─â ╚Öi îl p─âstreaz─â cu sfin╚Ťenie din mo╚Öi-str─âmo╚Öi localnicii din comuna Hodac.

Acest obicei este dedicat tinerelor so╚Ťii, care s-au c─âs─âtorit în ultimul an, dup─â Rusaliile de anul trecut ╚Öi pân─â acum, ╚Öi are ca scop fertilitatea ╚Öi norocul femeii.

Alte obiceiuri de Rusalii:

In unele zone din ╚Ťara noastr─â, oamenii poart─â în sân sau în buzunare pelin, usturoi sau leu╚Ötean, pentru a nu fi ”lua╚Ťi de Rusalii”.

În Ardeal mai exist─â ╚Öi obiceiul care se nume╚Öte ”Împ─ânatul boului”. Astfel, pe uli╚Ťele satului se plimb─â un bou împodobit cu ornamente ╚Öi flori, iar preotul are datoria de a-l sfin╚Ťi când alaiul ajunge în fa╚Ťa bisericii, dup─â care se ofer─â b─âutur─â participan╚Ťilor. La final, boul va fi eliberat, iar o tân─âr─â va trebui s─â-l st─âpâneasc─â ╚Öi s─â ocoleasc─â o mas─â de trei ori. Tradi╚Ťia spune c─â fata respectiv─â se va c─âs─âtori în anul urm─âtor.

Ce nu trebuie s─â faci de Rusalii?

În popor, d─âinuiesc de sute de ani o mul╚Ťime de supersti╚Ťii legate de Rusalii. Multe dintre ele au leg─âtur─â cu teama de spiritele rele. A╚Öadar, iat─â de ce trebuie s─â ╚Ťii cont în aceast─â zi:

  • În Duminica Rusaliilor, preotul ╚Öi enoria╚Öii din comunitate merg pe câmp ╚Öi s─âvâr╚Öesc sfe╚Ötania – sfin╚Ťirea mic─â a apei. Cu aceast─â agheasm─â se stropesc sem─ân─âturile câmpului;
  • U╚Öile caselor se ung cu usturoi pentru a fi p─âzit─â de rele ╚Öi de ghinion tot anul;
  • În majoritatea zonelor din România, a doua zi de Rusalii, oamenii se spal─â pe picioare cu pelin pentru c─â se consider─â c─â acesta aduce s─ân─âtate ╚Öi fere╚Öte oamenii de spiritele rele;
  • Una dintre supersti╚Ťiile legate de Rusalii, ca ╚Öi de alte s─ârb─âtori cre╚Ötine, este aceea c─â nu trebuie s─â speli ╚Öi nici s─â munce╚Öti în aceste zile.

Rusaliile sunt o s─ârb─âtoare cu o mare însemn─âtate cre╚Ötin─â ╚Öi fiind inclus─â în programul zilelor libere ╚Öi de vacante ╚Öcolare.