S-au stabilit punțile de zile libere pentru anul 2024

Zi libera » S-au stabilit punțile de zile libere pentru anul 2024

Bugetarii vor avea 3 zile libere în plus în 2024, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens astăzi. Astfel, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere pentru personalul instituțiilor şi autorităților publice.

Acestea sunt libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru personalul instituțiilor şi autorităților publice. Companiile private nu sunt obligate să acorde aceste zile libere angajaților. 

Cei care lucrează la stat și vor beneficia de ele le vor recupera. Pentru compensarea acestor zilele de muncă stabilite ca zile libere, instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025.

Decizia Executivului nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității și nici magistraților şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, precum și participanților în aceste procese.

Totodată, în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor, se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

E posibil ca anul viitor să fie și mai multe libere

Un proiect aflat în dezbatere în comisiile Camerei Deputaților (for decizional) prevede ca liberele legale care pică în weekend să fie acordate ulterior, în timpul săptămânii. Anul viitor sunt 7 zile de sărbători legale care se nimeresc în weekend. 

Data articol: 21 decembrie 2023