Zi libera » Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, creștinii din toată lumea sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul de zile libere în 2024 au fost adăugate două zile, Bobotează și Sf. Ioan. 

Pe 7 ianuarie, peste 300.000 de românce își sărbătoresc ziua onomastică, purtând numele Ioana și aproximativ 140.000 numele Ionela. În ceea ce privește bărbații, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan și peste 320.000 se numesc Ionuț. În această zi, se sărbătoresc și cei care poartă derivate  din numele Ion și anume Oana, Nelu, Jana, Ionuța, Ionelia, Jan sau Ivan.

Așadar, dragi sărbătoriți, de anul acesta veți putea petrece așa cum se cuvine ziua voastră de nume întrucât 7 ianuarie este o sărbătoare liberă legală.

Povestea Sfâtului Ioan

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, pe nume Elisabeta, era descendentă a lui Aaron.  Fiind înaintați în vârstă, aceștia își doreau tare mult un copil pentru care se rugau Domnului. Îngerul îl vestește pe Zaharia astfel: El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umple de Duhul Sfînt încă din pântecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, că să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, că să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine să creadă iar îngerul -continuă Evanghelia- îl pedepsește făcându-l mut, până în ziua în care urmau să se adeverească acestea. Peste un timp, nevasta sa Elisabeta rămâne însărcinată și se ține ascunsă cinci luni. 

Sf. Ioan Botezătorul a venit pe lume cu trei luni înainte să se nască Mântuitorul Iisus Hristos. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când această îl purta în pântece pe Domnul.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe vremea când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!„.

Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirmă despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (…) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.” După botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc ca un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.

Potrivit Evangheliei, Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Pe atunci, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului că răsplată.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria, iar iconografia ortodoxă îl reprezintă în icoana numită Deisis, rugându-se împreună cu ea, ca mijlocitori pentru păcatele oamenilor. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie – nașterea sa (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie – ziua Sfântului Ioan că botezător al Domnului și 29 august – tăierea capului Sf. Ioan – zi de post și rugăciune.

Anual, la dată de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan

Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații.

Prin popor umblă o tradiție de secole întregi, conform căreia cine nu se bucură în ziua de Sf. Ioan va fi trist tot anul.

Se spune că în dimineață zilei de Sfântul Ioan fiecare om trebuie să stropească cu agheasmă nouă (de la Bobotează) casa și gospodăria, pentru a fi ferit de boli tot anul.

Tradiția mai spune că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică frigul se înmoaie, iar temperaturile încep să crească.

Iordănitul și iordaneala

În numeroase locuri din țara noastră există obiceiul numit “Iordănitul femeilor”. Acesta reprezintă o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, unde fiecare aduce mâncare și băutură, apoi petrec până dimineață, spunând că “se iordanesc”.

Un alt obicei întâlnit la fel de des în ziua de Sfântul Ioan este Iordaneala, care reprezintă un fel de colind. În cadrul acestui obicei, mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sf. Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei la biserica și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează.

Semnificația numelui Ioan

Numele Ioan, Ion, Ioana sau orice altă derivată au origine comună și sunt versiunea romanească unui dintre cele mai comune nume creștine. Ioan este unul dintre cele mai comune nume, folosit în diferite forme, în cele mai multe limbi. Acesta are origine ebraică și s-a format prin compunerea termenilor Jahve” în formă să scurtă „Jo” şi „hanan” (a avea milă). Semnificația numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”.

Sfânta Scriptură îl descrie pe Ioan Botezătorul că fiind Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este și cel care propovăduia venirea Acestuia și îi îndemna pe iudei la pocăința. Avea puterea de a câștiga încrederea oamenilor și, considerându-l prooroc, locuitorii Ierusalimului se strângeau în jurul lui pentru a fi botezați de El în Iordan. Pentru aceasta, Ioan le cerea să-și mărturisească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, iar Cel că va veni după el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt. Vestind venirea Domnului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare și mult mai puternic decât el.

Sf. Ioan este o sărbătoare a bucuriei! Petreceți această zi așa cum se cuvine și profită de faptul că această sărbătoare a fost inclusă în calendarul zilelor libere. Planifică-ți din timp o vacanță prelungită de la Crăciun și până la Sf. Ioan sau optează pentru o mini vacanță la fel de reușită. Nu uită că sărbătorile sunt despre bucurie, liniște și familie, iar statul încurajează această atmosferă, acordând încă două zile libere naționale. Până atunci consultă calendarul de zile libere în 2024 și vezi pe unde te-ai putea plimba în România sau în alte locuri din lume.