Zi libera ┬╗ Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, cre╚Ötinii din toat─â lumea s─ârb─âtoresc Soborul Sfântului Ioan Botez─âtorul. În calendarul de zile libere ├«n 2024 au fost ad─âugate dou─â zile, Boboteaz─â ╚Öi Sf. Ioan. 

Pe 7 ianuarie, peste 300.000 de românce î╚Öi s─ârb─âtoresc ziua onomastic─â, purtând numele Ioana ╚Öi aproximativ 140.000 numele Ionela. În ceea ce prive╚Öte b─ârba╚Ťii, peste 400.000 poart─â numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan ╚Öi peste 320.000 se numesc Ionu╚Ť. În aceast─â zi, se s─ârb─âtoresc ╚Öi cei care poart─â derivate  din numele Ion ╚Öi anume Oana, Nelu, Jana, Ionu╚Ťa, Ionelia, Jan sau Ivan.

A╚Öadar, dragi s─ârb─âtori╚Ťi, de anul acesta ve╚Ťi putea petrece a╚Öa cum se cuvine ziua voastr─â de nume întrucât 7 ianuarie este o s─ârb─âtoare liber─â legal─â.

Povestea Sfâtului Ioan

Sfântul Ioan Botez─âtorul s-a n─âscut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, pe nume Elisabeta, era descendent─â a lui Aaron.  Fiind înainta╚Ťi în vârst─â, ace╚Ötia î╚Öi doreau tare mult un copil pentru care se rugau Domnului. Îngerul îl veste╚Öte pe Zaharia astfel: El va fi pentru tine o pricin─â de bucurie ╚Öi veselie, ╚Öi mul╚Ťi se vor bucura de na╚Öterea lui. C─âci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici b─âutur─â ame╚Ťitoare, ╚Öi se va umple de Duhul Sfînt înc─â din pântecele maicii sale. El va întoarce pe mul╚Ťi din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul ╚Öi puterea lui Ilie, c─â s─â întoarc─â inimile p─ârin╚Ťilor la copii, ╚Öi pe cei neascult─âtori la umblarea în în╚Ťelepciunea celor neprih─âni╚Ťi, c─â s─â g─âteasc─â Domnului un norod bine preg─âtit pentru El. (Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine s─â cread─â iar îngerul -continu─â Evanghelia- îl pedepse╚Öte f─âcându-l mut, pân─â în ziua în care urmau s─â se adevereasc─â acestea. Peste un timp, nevasta sa Elisabeta r─âmâne îns─ârcinat─â ╚Öi se ╚Ťine ascuns─â cinci luni. 

Sf. Ioan Botez─âtorul a venit pe lume cu trei luni înainte s─â se nasc─â Mântuitorul Iisus Hristos. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botez─âtorul a s─âltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlne╚Öte cu Fecioara Maria atunci când aceast─â îl purta în pântece pe Domnul.

Sfântul Ioan Botez─âtorul a început s─â predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe vremea când Pon╚Ťiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a preg─âti poporul pentru primirea lui Mesia ╚Öi de a-L descoperi pe Acesta ╚Öi a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Poc─âi╚Ťi-v─â, c─â s-a apropiat împ─âr─â╚Ťia cerurilor!„.

Sfântul Ioan Botez─âtorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirm─â despre sine: „Nu sunt vrednic, c─â plecându-m─â, s─â-I dezleg cureaua înc─âl╚Ť─âmintei (În 1, 27). (…) Iat─â Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridic─â p─âcatul lumii.” Dup─â botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am v─âzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel ╚Öi a r─âmas peste El. Eu trebuie s─â m─â mic╚Öorez, iar El trebuie s─â creasc─â. Pare nefiresc ca un om s─â doreasc─â s─â se mic╚Öoreze, cu scopul c─â aproapele sau s─â sporeasc─â. Firesc îi este omului c─âzut din har, s─â doreasc─â a cre╚Öte ╚Öi a se îmbog─â╚Ťi pe seama ╚Öi în dauna celorlal╚Ťi. Semenii trebuie s─â existe pentru un om c─âzut în p─âcat, doar s─â-l admire ╚Öi s─â-i slujeasc─â”.

Potrivit Evangheliei, Irod, la un osp─â╚Ť prilejuit de s─ârb─âtorirea zilei de na╚Ötere, i-a t─âiat capul Sfântului Ioan Botez─âtorul, la cererea Irodiadei. Pe atunci, Sfântul Ioan era întemni╚Ťat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era so╚Ťia fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sf─âtuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase ╚Öi pl─âcuse oaspe╚Ťilor ╚Öi îndeosebi lui Irod, s─â cear─â de la acesta capul Botezatorului c─â r─âsplat─â.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica cre╚Ötin─â îl cinste╚Öte pe Sfântul Ioan Botez─âtorul ca pe cel mai mare dintre sfin╚Ťi, dup─â Fecioara Maria, iar iconografia ortodox─â îl reprezint─â în icoana numit─â Deisis, rugându-se împreun─â cu ea, ca mijlocitori pentru p─âcatele oamenilor. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie – na╚Öterea sa (s─ârb─âtoarea numit─â Dr─âgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie – ziua Sfântului Ioan c─â botez─âtor al Domnului ╚Öi 29 august – t─âierea capului Sf. Ioan – zi de post ╚Öi rug─âciune.

Anual, la dat─â de 24 iunie, se celebreaz─â în lumea cre╚Ötin─â na╚Öterea Sfântului Ioan Botez─âtorul, o mare excep╚Ťie f─âcut─â acestuia, întrucât sfin╚Ťii ╚Öi martirii sunt comemora╚Ťi în ziua mor╚Ťii lor, ca zi a na╚Öterii lor în Împ─âr─â╚Ťia Cerurilor.

Tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de Sf. Ioan

Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roag─â lui pentru a na╚Öte copii s─ân─âto╚Öi, f─âr─â malforma╚Ťii.

Prin popor umbl─â o tradi╚Ťie de secole întregi, conform c─âreia cine nu se bucur─â în ziua de Sf. Ioan va fi trist tot anul.

Se spune c─â în diminea╚Ť─â zilei de Sfântul Ioan fiecare om trebuie s─â stropeasc─â cu agheasm─â nou─â (de la Boboteaz─â) casa ╚Öi gospod─âria, pentru a fi ferit de boli tot anul.

Tradi╚Ťia mai spune c─â dup─â Sfântul Ioan se boteaz─â gerul, adic─â frigul se înmoaie, iar temperaturile încep s─â creasc─â.

Iordănitul și iordaneala

În numeroase locuri din ╚Ťara noastr─â exist─â obiceiul numit “Iord─ânitul femeilor”. Acesta reprezint─â o petrecere a nevestelor, care se adun─â la o gazd─â, unde fiecare aduce mâncare ╚Öi b─âutur─â, apoi petrec pân─â diminea╚Ť─â, spunând c─â “se iordanesc”.

Un alt obicei întâlnit la fel de des în ziua de Sfântul Ioan este Iordaneala, care reprezint─â un fel de colind. În cadrul acestui obicei, mai mul╚Ťi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sf. Ioan, agheasm─â de la Boboteaz─â, merg în diminea╚Ťa zilei la biserica ╚Öi dup─â terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl ureaz─â.

Semnifica╚Ťia numelui Ioan

Numele Ioan, Ion, Ioana sau orice alt─â derivat─â au origine comun─â ╚Öi sunt versiunea romaneasc─â unui dintre cele mai comune nume cre╚Ötine. Ioan este unul dintre cele mai comune nume, folosit în diferite forme, în cele mai multe limbi. Acesta are origine ebraic─â ╚Öi s-a format prin compunerea termenilor Jahve” în form─â s─â scurt─â „Jo” ┼či „hanan” (a avea mil─â). Semnifica╚Ťia numelui Ioan este „Jahve a avut mil─â”, „Dumnezeu este milos”.

Sfânta Scriptur─â îl descrie pe Ioan Botez─âtorul c─â fiind Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este ╚Öi cel care propov─âduia venirea Acestuia ╚Öi îi îndemna pe iudei la poc─âin╚Ťa. Avea puterea de a câ╚Ötiga încrederea oamenilor ╚Öi, considerându-l prooroc, locuitorii Ierusalimului se strângeau în jurul lui pentru a fi boteza╚Ťi de El în Iordan. Pentru aceasta, Ioan le cerea s─â-╚Öi m─ârturiseasc─â p─âcatele ╚Öi s─â se poc─âiasc─â, spunându-le c─â el îi boteaz─â doar cu ap─â, iar Cel c─â va veni dup─â el, adic─â Iisus, îi va boteza cu Duh Sfânt. Vestind venirea Domnului, Ioan spunea c─â Acela este mult mai mare ╚Öi mult mai puternic decât el.

Sf. Ioan este o s─ârb─âtoare a bucuriei! Petrece╚Ťi aceast─â zi a╚Öa cum se cuvine ╚Öi profit─â de faptul c─â aceast─â s─ârb─âtoare a fost inclus─â în calendarul zilelor libere. Planific─â-╚Ťi din timp o vacan╚Ť─â prelungit─â de la Cr─âciun ╚Öi pân─â la Sf. Ioan sau opteaz─â pentru o mini vacan╚Ť─â la fel de reu╚Öit─â. Nu uit─â c─â s─ârb─âtorile sunt despre bucurie, lini╚Öte ╚Öi familie, iar statul încurajeaz─â aceast─â atmosfer─â, acordând înc─â dou─â zile libere na╚Ťionale. Pân─â atunci consult─â calendarul de zile libere ├«n 2024 ╚Öi vezi pe unde te-ai putea plimba în România sau în alte locuri din lume.