Sighisoara: 18 Obiective Turistice si Locuri de Vizitat
România este frumoasă și nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini, oamenii care vin din diferite colțuri ale lumii pentru a descoperi orașele și legendele noastre. Transilvania, de exemplu, este cunoscută pentru poveștile cu Vlad Țepeș, dar și pentru arhitectura medievală a orașelor, urbe care păstrează și acum farmecul de altădată.
Vrei să planifici o vacanță prin țară? Pune Sighișoara pe lista de dorințe. Un oraș micuț, dar cu o frumusețe aparte, Sighișoara se remarcă prin aspectul colorat al clădirilor – o imagine de care te vei îndrăgosti imediat ce ajungi pe străzile pietruite ale vechii cetăți. În rândurile următoare vei afla ce poți vizita în Sighișoara, una dintre cele mai vechi așezări medievale din Europa. Înainte de a-ți face bagajele, asigură-te că ai suficient timp pentru a-i descoperi farmecul. Vezi calendarul cu sărbători legale în 2023 și planifică o vacanță într-un weekend prelungit. Sighișoara merită tot timpul tău. Iată ce poți vedea:
1. Străzile din Sighișoara
Sunt numeroase locuri de vizitat în Sighișoara, de la turnuri impresionante, până la biserici și mănăstiri. În plus, plimbarea pe străduțele orașului este un adevărat deliciu, mai ales pentru cei care apreciază arhitectura veche. Majoritatea clădirilor sunt recondiționate, dar păstrează caracterul vizual de altădată. Turiștii sunt impresionați de coloritul specific, paleta cromatică a Sighișoarei fiind un amestec fascinant de galben, roz, albastru, portocaliu, verde și alte culori care emană o energie aparte, o energie pe care o întâlnești doar aici. În plus, în sezonul cald, localnicii au jardinierele pline cu flori de toate felurile. Astfel, imaginea străzilor pare desprinsă din povești.
2. Piața Cetății
Locul care, cu mulți ani în urmă, aduna toți negustorii și localnicii pentru comerț, dar și locul în care se judecau procesele și se țineau adunări este astăzi Piața Cetății. Există numeroase terase și restaurante aici, ceea ce înseamnă că poți admira arhitectura zonei, savurând o cafea cu gust de vacanță. Aici este, de fapt, inima Cetății și dacă ar fi să poți visa cu ochii deschiși, cu siguranță ai vedea o forfotă de oameni, mărfuri de toate felurile, tarabe încărcate, dar și sodați. Așa arătau vremurile în care însuși Vlad Dracul se plimba pe străzile cetății, vremurile în care turnurile, pe care le vei descoperi mai târziu, erau singurele care apărau Sighișoara de atacurile sângeroase.
3. Turnul cu ceas
Turnul cu ceas este și astăzi un reper pentru localnicii Sighișoarei. Înalt de 64 de metri, acesta este unul dintre cele mai importante turnuri de la porțile cetății, fiind vizibil din orice colț al orașului medieval. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, Cetatea Sighișoara ar avea 14 turnuri. Dintre acestea, putem număra azi doar 9, iar turnul cu ceas este, de departe, unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Sighișoara. Ceasul a fost instalat în anul 1648 și conține mai multe figurine din lemn de tei. Fiecare reprezintă o zi a săptămânii, sub înfățișarea unui zeu din antichitate.
4. Biserica Mănăstirii
În apropierea Turnului cu Ceas, vei descoperi și Biserica Mănăstirii, un lăcaș de cult ridicat în anul 1492. Specific zonei Transilvaniei este și stilul arhitectural al clădirilor. Astfel, biserica călugărilor dominicani, de la acea vreme, a fost construită în stil gotic, lucrările finalizându-se prin anul 1515. Biserica a fost renovată recent, ca marea majoritate a clădirilor din zonă, reprezentând un punct de interes pentru toți turiștii. Merită să o descoperi!
5. Scara acoperită sau scara școlarilor
Sunt numeroase locuri frumoase în Sighișoara, locuri ce merită văzute măcar o dată în viața. Unul dintre acestea este scara acoperită sau scara școlarilor. După cum îi spune și numele, aceasta a fost construită, la dorința primarului Johann Both, care și-a dorit să faciliteze drumul elevilor către școală în anotimpul friguros, pe vreme de ploaie sau ninsoare. Scara, construită prin 1642 este, în realitate, un drum spre școala și biserica aflate într-un deal al Sighișoarei. De aici și ideea de a crea o variantă mai accesibilă elevilor. Inițial, scara avea 300 de trepte, dar în urma unei modificări, astăzi poți număra doar 175.
În plus, dacă ai noroc, s-ar putea să întâlnești acolo diferiți artiști stradali care cântă la chitară sau alte instrumente. Pentru câteva secunde, ai putea simți că te-ai întors în timp, în vremurile în care viața era mai simplă.
6. Școala din deal
Școala din deal se poate lăuda cu faptul este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Transilvania, fiind considerată un monument istoric. Astăzi se numește liceul Josef Haltrich, dar istoria clădirii pornește încă din anul 1619. În 1686, la școala din deal erau deja înscriși aproximativ 200 de elevi. Astăzi, Liceul Teoretic Josef Haltrich are atât clase cu predare în limba română, cât și în germană.
7. Biserica din deal
Biserica din deal este una dintre cele mai importante atracții turistice din Sighișoara. Construită în perioadă 1345-1525, aceasta se află, după cum reiese din nume, chiar pe Dealul Școlii. Interesant este și faptul că se află pe locul patru în topul bisericilor gotice, după mărime, din Transilvania. În plus, se spune că aici se regăsește o criptă cu morminte care datează din secolul XVI. Se crede și că întreaga biserică a fost ridicată pe locul unei cetățui construite înaintea secolului XIII.
8. Casa Vlad Dracul
Spuneam mai sus că dacă ai face un exercițiu de imaginație, ai vedea în Piața Cetății o mare de oameni, negustori și localnici care se întâlnesc pe străzile cetății pentru activități de comerț, unii dintre acești fiind chiar membrii familiei lui Vlad Țepeș. Chiar în apropierea Turnului cu Ceas, pe strada Cositorarilor, vei putea observa o clădire galbenă, construită în stilul specific zonei, care adăpostește acum un restaurant frecventat de marea majoritate a turiștilor. Ceea ce astăzi este un loc destinat gastronomiei și socializării, a fost în trecut, timp de 4 ani, casa lui Vlad Dracul. Acesta s-a născut în 1431 și a locuit în Sighișoara până în 1436. Cea mai importantă dovadă a faptului ca această clădire a fost cămin pentru Vlad Țepeș este o frescă a domnitorului, pe care o poți admira chiar pe peretele salonului principal al restaurantului. De altfel, acolo sunt afișate și alte două scrisori ale familiei.
9. Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este un alt obiectiv turistic din Sighișoara. Conceperea acestui lăcaș de cult a început prin anul 1895, fiind așezată pe locul în care a existat, în Evul mediu, o altă biserică. Stilul arhitectural aparține fraților Letz, care s-au inspirat din clădirile aflate în nordul Italiei, de la acea vreme. În 1983, aceasta a fost distrusă în urma unui incendiu și au urmat, mai apoi, ample procese de renovare. De altfel, a fost recondiționată și în 2005.
10. Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor sau Turnul Porților din Spate a fost construit în secolul XV. La parterul acestuia există două ganguri, care se închideau la acea vreme cu niște porți masive din fier. Turnul depozita cereale, dar și praf de pușcă sau proiectile. De altfel, în anul 1676, a avut loc un incendiu aici, praful de pușcă a explodat și, în acest fel, o mare parte a turnului a fost distrusă.
11. Turnul Cositorarilor
Turnul Cositorarilor este un alt obiectiv turistic de neratat din Sighișoara. Dacă privești atent, poți observa urmele gloanțelor din 1704-1706, dar ceea ce îl face special este faptul că nu a fost cucerit niciodată. Are aproximativ 25 de metri și conține 4 nivele, fiind construit chiar în același timp în care s-au ridicat zidurile cetății.
12. Turnul Cizmarilor
Turnul Cizmarilor din Sighișoara are, de altfel, o istorie bogată, dar ceea ce îl face special chiar și în zilele noastre este faptul că încă își oferă utilitatea. Acesta nu păzește cetatea de inamici, ci este locul care găzduiește stația locală de radio, dar și o redacție a unui cotidian cunoscut în rândul localnicilor. Acesta a fost folosit chiar și pentru a adăposti arhiva orașului.
13. Turnul Cojocarilor
Turnul Cojocarilor sau Turnul Blănarilor este un alt turn care apăra bătrâna cetate și care a devenit astăzi un alt obiectiv turistic al orașului medieval. Din păcate, a fost distrus în 1676, dar s-a reconstruit mai târziu. Deși modest ca dimensiune, turnul era locul în care se făcea odinioară împărțirea turmelor de oi în cetate. Astăzi poate fi vizitat, fiind una dintre principalele atracții ale orașului.
14. Casa cu cerb
Casa cu cerb este un reper pentru localnici și un punct turistic pentru cei care vor să descopere frumusețea orașului medieval. Este ușor de reperat deoarece vei remarca două coarne de cerb pe unul dintre colțurile clădirii. Despre această casă se spune că ar fi una dintre cele mai vechi așezări din Piața Cetății, având o istorie care pornește din anul 1300. În momentul de față, aceasta găzduiește un hotel cu restaurant.
15. Satul scufundat Bezid
Deși vorbim despre un oraș micuț, în realitate sunt o mulțime de locuri de vizitat în Sighișoara. Da, poți merge cu întreaga familie într-o excursie de o zi, pentru a descoperi farmecul orașului medieval. Pe de altă parte, dacă timpul îți permite și ai suficiente zile libere in 2024, noi îți propunem să planifici o călătorie mai lungă și să pui pe lista cu activități și o plimbare până la satul scufundat. Bezid era un sat cu 180 de case, construit prin 1566. Din păcate, râul Cușmed inunda foarte des această zonă, iar comuniștii au decis prin 1975 să construiască aici un baraj. Pentru a putea fi ridicat, satul trebuia scufundat. Ceea ce s-a și întâmplat. În momentul de față, Bezid este un lac de acumulare, la suprafața căruia se pot observa vârfurile vechilor copaci.
16. Cetatea Saschiz
Un alt obiectiv turistic pe care nu ar trebui să-l ratezi este Cetatea Saschiz, pe care o găsești în comuna cu același nume. Întreaga cetate este înconjurată de ziduri înalte, de aproximativ 9 metri, ridicate prin secolul XIV. Cetatea Saschiz este poziționată pe un platou cu o suprafață de 5000 de metri pătrați. În interior încă există un heleșteu, dar și o fântână cu o adâncime de 50 de metri. Despre cea din urmă se spune că ar adăposti un tunel subteran prin care se poate ajunge la biserica fortificată din Saschiz.
17. Biserica fortificată din Saschiz
Biserica evanghelică fortificată din Saschiz este un alt reper al județului Mureș. Construită în secolul XIII, aceasta se află pe lista monumentelor istorice, făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO. Localitatea Saschiz a devenit mult mai cunoscută turiștilor după ce Prințul Charles a venit într-o vacanță în zona Transilvaniei.
18. Rezervația naturală de stejari seculari Breite
Dacă ajungi în Sighișoara, ar trebui să mergi și la rezervația naturală de stejari seculari de la Breite. Se află în extremitatea sudică a județului Mureș și cuprinde numeroase specii de stejari, vechi de mai bine de 400 de ani. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 de hectare, iar liniștea specifică locului s-ar putea să te convingă să petreci câteva ore bune acolo, admirând frumusețea naturii.
Acum știi ce să vizitezi în Sighișoara, mai ales că bătrâna cetate este destul de apropiată de alte orașe, zone turistice ale Transilvaniei. Adună întreaga familie și creionați împreună planul pentru următoare vacanță. Sighișoara este un oraș încărcat de istorie, cu legende captivante care așteaptă să fie descoperite.