TOP 18 Obiective Turistice Maramures: Locuri de Vizitat

Zi libera » TOP 18 Obiective Turistice Maramures: Locuri de Vizitat
obiective turistice maramures

România este o țară bogată în tradiții, legende și locuri pitorești, care amintesc de viața simplă și așezată pe care o trăiau strămoșii noștri. Sigur că fiecare zonă a țării are un farmec aparte, dar Maramureșul este locul care păstreze vie amintirea românului simplu. Vorbim despre un întreg județ, considerat a fi una dintre cele mai populare destinații de vacanță de la noi din țară. Iarna, în preajma sărbătorilor, locurile de cazare se ocupă la capacitate maximă, tocmai pentru că aici se păstrează cu sfințenie tradițiile vechi românești. Este un adevărat deliciu să-ți petreci vacanțele în Maramureș. Vei admira numeroase obiective turistice, în timp ce vei savura cele mai gustoase preparate tradiționale. În plus, gazdele maramureșene te vor întâmpina cu celebra horincă, ori de câte ori le treci pragul. Ți-au mai rămas câteva zile libere în 2023? Atunci planifică-ți următoarea vacanță pe plaiuri pitorești. În cele ce urmează, vei descoperi ce poți vizita în Maramureș.

1. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel de la Săpânța este cel mai cunoscut punct de pe harta obiectivelor turistice din Maramureș, un loc emblematic pentru România, în care moartea este privită ca un moment de celebrare a tot ceea ce a însemnat parcursul vieții. Astfel, Cimitirul Vesel este un adevărat muzeu în aer liber, un cimitir cunoscut pentru crucile viu colorate cu albastrul se Săpânța. Pe fiecare dintre acestea sunt ilustrate scene din viața celor decedați, dar și versuri comice care descriu perfect ocupația, viciile sau evenimentele memorabile pe care le-au trăit. Odată ajuns aici, pregătește-te să petreci câteva ore bune în cimitirul care a luat naștere la inițiativa sculptorului Stan Ioan Pătraș, în anul 1930. Localnicii spun că ideea acestuia provine dintr-o legendă dacică. Se spune că dacii credeau în viața veșnică, ia pentru ei moarta era văzută ca trecerea spre o altă lume, un moment de bucurie și împlinire sufletească.

2. Mocănița

mocanita maramures

Odată ajuns în zonă, nu trebuie să ratezi o plimbare cu Mocănița – unul dintre principalele locuri de vizitat în Maramureș cu copii de toate vârstele. Planifică-ți concediile în perioadele cu vacanțe școlare. Astfel, vei avea suficient timp pentru a te bucura de momentele petrecute alături de cei dragi. În plus, Maramureșul este o destinație căreia trebuie să-i acorzi mai mult timp, nu doar un sfârșit de săptămână. Plimbarea cu Mocănița, de exemplu, durează aproximativ 6 – 7 ore. Vorbim despre o adevărată experiență ce merită trăită măcar o dată în viața. Este interesant faptul că traseul trenurilor trece chiar și prin gospodăriile oamenilor și include câteva pauze în locuri special amenajate. Mocănița de la Vișeu de Sus este ultimul tren cu aburi funcțional din Europa. Astfel, străinii care ajung aici în fiecare an o numesc “bijuteria pe șine a lumii”.

3. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei este unul dintre locurile de vizitat în Maramureș cu o istorie tristă, dar care merită descoperită. Muzeul este amenajat chiar într-o fostă închisoare, un loc în care oamenii au fost ținuți în condiții mizere, au fost chinuiți și lăsați zile întregi fără mâncare. Închisoarea din Sighet a fost construită în 1897 și este interesant că unii dintre deținuții care au fost aduși aici prin 1950 erau foști oameni politici, ziariști, economiști și istorici, oameni care nici nu au mai apucat să fie judecați. Deținuții de la Sighet nu aveau voie să privească pe ferestră și nici să stea pe pat pe parcursul zilei, umilința fiind o regulă de aur a celor care făceau legea. Vei putea vizita aici celule foștilor demnitari, dar și camera de tortură. În plus, vei descoperi, încă de la început, un hol imens, pe pereții căruia sunt afișate fotografii cu chipurile celor care au trăit aici cele mai dureroase momente din viață.

4. Cascada Cailor

Cascada Cailor Maramures

Cascada Cailor este, de altfel, unul dintre principalele locuri frumoase din Maramureș. Este cea mai mare cascadă din România, având o înălțime de 90 de metri. Există mai multe variante pentru ajunge aici. Astfel, poți opta pentru unul dintre traseele montane, ușor de parcurs sau poți lua în calcul varianta telescaunului, de la Borșa-Complex. Chiar dacă vei alege telescaunul, trebuie să știi că vei fi nevoit să faci o scurtă plimbare, de câteva minute, până ajungi în fața cascadei. Pe parcursul drumeției te vei bucura de frumusețea naturii, dar și de aerul proaspăt, cu mult diferit față de cel pe care îl respirăm zilnic în urbele aglomerate.

5. Lacul Albastru

Lacul Albastru Maramures

Lacul Albastru se află la doar câteva minute distanță de centrul orașului Baia Sprie și impresionează privirile turiștilor datorită culorii. În funcție de anotimp, lacul poate fi albastru intens, verde închis sau poate avea o nuanță superbă, asemănătoare smaraldului. Toate aceste schimbări se produc în funcție de poziția soarelui, dar și datorită temperaturii apei. Singura explicație a acestui fenomen este legată de modul în care s-a format lacul: prin prăbușirea unei mine. Astfel, specialiștii consideră că nuanțele schimbătoare provin de la multitudinea de minerale prezente în apă. Lacul Albastru este, fără îndoială, unul dintre pricipalele obiective turistice din Maramureș, dar și un loc potrivit pentru a face câteva fotografii memorabile.

6. Muzeul Satului Sighet

Muzeul Satului Sighet

Dacă ești fascinat de vechile tradiții și așezări din Maramureș, atunci trebuie să treci pe lista de dorințe și Muzeul Satului din Sighet. Deschis în anul 1981, muzeul cuprinde o colecție de 30 de gospodării autentice, care te vor cuceri de la prima vedere. Vei descoperi aici obiecte de mobilier și multe alte elemente originale, conservate pentru a păstra amintirea vechilor așezări umane. Toate casele sunt realizate din lemn, un element emblematic pentru construcțiile din această zonă, iar ulițele recreate aici conduc către biserica satului, un centru simbolic pentru localnici.

7. Casa memoriala Elie Wiesel

Casa memoriala Elie Wiesel

În vacanța ta din Maramureș trebuie să vizitezi și Casa memorială Elie Wiesel, care găzduiește acum Muzeul Culturii Evreiești. Wiesel a fost ziarist, dar și scriitor, un simbol al comunității evreiești din Maramureș. Acesta a fost unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, poveștile despre experiența terifiantă fiind prezentate chiar în cadrul muzeului. De altfel, acesta este cunoscut publicului larg datorită faptului că, în anul 1986, a obținut Premiul Nobel pentru Pace. Găsești Casa memorială Elie Wiesel în Sighetu Marmației, pe strada Tudor Vladimirescu.

8. Satul Breb

Satul Breb

Nu rata ocazia de a face o scurtă plimbare prin staul Breb, un sat unde pare că timpul stă în loc. Oamenii de aici te vor întâmpina cu bucurie, dar și cu clasica ospitalitate cu care te vei obișnui pe parcursul șederii tale în Maramureș. Vei descoperi aici numeroase case din lemn, decorate în stilul specific locului, dar și o biserică ridicată în secolul XVI. Breb este un sat încărcat de tradiții și obiceiuri străvechi, un sat liniștit care i-a convins pe mulți să părăsească agitația marilor orașe, mutându-se aici, în inima naturii, în locul în care oamenii încă mai poarte haine populare atunci când merg la biserică.

9. Satul Săcel

Satul Săcel

Sunt numeroase locuri de văzut in Maramureș, atracții turistice în jurul cărora s-au conturat povești fascinante, dar și numeroase sate, locații de basm, care reușesc să ne amintească de frumusețea simplă a vieții. Unul dintre acestea este Satul Săcel. Nu trebuie să ratezi ocazia de a vizita morile țărănești de aici. Astfel, cea mai veche moară, care funcționează și în prezent, se află pe valea râului Iza. A fost construită în anul 1850 și reprezintă un adevărat reper pentru localnici. Aici, viața este simplă, exact așa cum o privesc și cei din Breb. Locuitorii din Săcel încă păstrează obiceiurile și tradițiile străvechi, portul popular fiind ținuta perfecta pentru a merge la biserică sau la diferite alte evenimente din sat.

10. Bisericile din lemn din Maramureș

Bisericile din lemn din Maramureș

Dacă ajungi în Maramureș, vei descoperi aici aproximativ 100 de biserici din lemn. Construite în secolul XVII, acestea sunt o adevărată emblemă a județului, având o arhitectură deosebită. În general, sunt micuțe și întunecate, dar au turnuri înalte și impresionează datorită elementelor tradiționale. Astfel, câteva dintre acestea sunt incluse, încă din 1999 în Patrimoniul UNESCO. Una dintre acestea se află în satul Șurdești, din comuna Șișești.

11. Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana

Una dintre numeroasele atracții turistice din Maramureș este și Mănăstirea Bârsana, considerată micul colț de rai de pe Valea Izei. Aici există un întreg complex cu lăcașuri de cult și clădiri tradiționale, obiective turistice pe care le vei descoperi, plimbându-te pe aleile înconjurate de flori. Conform tradiției, tot ansamblul monahal este construit din lemn, ceea ce face ca experiența de vizitare să fie una autentică, tipică plaiurilor maramureșene.

12. Mănăstirea Săpânța-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri

Cea mai înaltă mănăstire de lemn din Europa poate fi vizitată chiar la noi în țară, la Săpânța. Construită în anul 1997, Mănăstirea Săpânța-Peri este realizată din lemn de brad și este acoperită de 8,5 kilograme aur. Interesant este și faptul că 4 kilograme de aur se află doar în crucea din vârful acesteia. Mănăstirea are aproximativ 78 de metri și este inclusă în patrimoniul național UNESCO. De altfel, trebuie să mai știi că Săpânța-Peri este o mănăstire de maici.

13. Orașul Baia Mare

Orașul Baia Mare

Baia Mare este municipiul de reședință al județului Maramureș, ceea ce înseamnă că se numără printre numeroasele locuri de vizitat în următoarea vacanță. Verifică lista cu sărbători legale în 2024 și vezi când poți programa un concediu de câteva zile într-una dintre cele mai frumoase zone ale țării noastre. Nu rata o scurtă plimbare prin piața centrală și pune pe lista cu priorități: Muzeul Satului, Bastionul Măcelarilor, Parcul Central și Turnul Sfântul Ștefan.

14. Muzeul Țărăncii Române

Muzeul Țărăncii Române

Încă te întrebi ce vizitam in Maramureș? Pune pe lista cu principalele atracții turistice și Muzeul Țărăncii Române. Îl găsești în Dragomirești și este un adevărat izvor de tradiții maramureșene. Aici vei descoperi cum se gospodăreau femeile din sate și vei putea admira numeroase unelte, case, costume tradiționale, o mulțime de elemente ce conturează viața simplă a femeilor de odinioară. În Maramureș, fiecare comună are un costum reprezentativ, iar ghizii de la muzeu îți vor povesti despre fiecare în parte.

15. Băile din Ocna Șugatag

Ocna Șugatag este o comună din Maramureș, renumită pentru apele minerale de care dispune. Astfel, Băile Ocna Șugatag se află printre principalele destinații de vacanță pentru cei care vor să se bucure de proprietățile vindecătoare ale apelor din bazinele de tratament. Complexul a fost deschis publicului în anul 1972, iar de atunci adună anual mii de turiști.

16. Parcul Național din Munții Rodnei

Parcul Național din Munții Rodnei

Iubitorii de natură vor pune pe lista cu locuri frumoase din Maramureș și Parcul Național din Munții Rodnei. Acesta este al doilea parc național din România. Vorbim despre un loc cu peisaje absolut fascinante, un loc în care te poți bucura de liniște sau te poți aventura pe unul dintre traseele marcate. Parcul Național din Munții Rodnei a fost înființat în anul 2004 și se întinde pe o suprafață de 47.207 hectare.

17. Mănăstirea Rohia

Mănăstirea Rohia

Dacă ajungi în Maramureș, treci și pe la Mănăstirea Rohia, cunoscută de localnici și ca Mănăstirea Sfânta Ana. Aici există o colecție impresionantă de icoane, printre care și una despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni. În plus, localnici îți pot povesti și despre preotul Nicolae Gherman, cel care a construit acest lăcaș de cult. Se spune că aceasta avea 10 copii, iar suferința produsă de pierderea unuia dintre aceștia (fiica sa, Ana) l-a îndemnat să construiască o casă pentru Maica Domnului. Legenda spune că, prin vis, Ana îi indica tatălui său chiar și locul în care să construiască lăcașul de cult.

18. Pârtia de schi de la Cavnic

Pârtia de schi de la Cavnic

Dacă ai decis să îți petreci sărbătorile de iarnă în Maramureș, un loc încărcat de legende și tradiții pitorești, asigură-te că îți rezervi câteva zile și pentru Pârtia de schi de la Cavnic. Aflată chiar la poalele munților Gutâi, stațiunea Cavnic este o principală destinație turistică pentru împătimiții sporturilor de iarnă. Pârtiile se întind pe o suprafață de aproximativ 9 kilometri și sunt împărțite, în funcție de gradul de dificultate, în pârtiile Roata și Icoana.

Caută cazare în Maramureș
 

Concluzionând, Maramureșul este una dintre cele mai frumoase zone ale țării noastre. Este locul în care tradițiile de odinioară sunt păstrate cu sfințenie, dar și locul în care localnicii vor avea întotdeauna un zâmbet pregătit pentru turiștii care le calcă pragul.

Data articol: 10 august 2023