TOP 21 Obiective turistice in Bucuresti: locuri de vizitat

Zi libera » TOP 21 Obiective turistice in Bucuresti: locuri de vizitat
Bucuresti

Suntem obișnuiți să vedem doar aglomerația din orele de vârf și graba oamenilor de la metrou, dar marile orașe ale României sunt adevărate comori culturale ce merită descoperite. Despre București se pot spune multe lucruri, mai ales că este considerat a fi micul Paris. Cu o istorie impresionantă, dar și cu numeroase oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii la început de carieră, capitala europeană a devenit unul dintre cele mai cunoscute orașe turistice de la noi.

Dacă mai ai câteva zile libere în 2023, nu ezita să programezi o mică escapadă în București. Orașul te va întâmpina cu o arhitectură ce amintește atât de vremurile comuniste, cât și de perioada modernă – un amestec de emoții care te vor cuprinde încă de la intrarea în capitală. În acest articol, vei descoperi ce poți face în București, alături de întreaga familie.

1. Calea Victoriei

Calea Victoriei Bucuresti

Calea Victoriei, cea mai veche arteră din capitală, era frecventată în trecut de nobilii societății, fiind o zonă specifică socializării. Astăzi este strada principală a capitalei și, odată ajuns acolo, poți vizita numeroase obiective turistice, magazine, clădiri cu o arhitectură care te lasă fără suflare, dar și alte locații, precum: Teatrul de Revistă Constantin Tănase. Calea Victoriei își păstrează și acum farmecul vremurilor de mult apuse, deși vei fi întâmpinat de o mulțime de cafenele, baruri și restaurante moderne. Interesant este și faptul că, în trecut, aceasta era cunoscută drept Podul Mogoșoaiei, deși nu este un pod. Mai târziu, prin 1878, și-a schimbat numele, datorită armatei care a intrat învingătoare în București, câștigând Războiul de Independență.

2. Centrul vechi

centrul vechi bucuresti

Există o mulțime de locuri frumoase în București, iar unul dintre acestea este centrul vechi. Majoritatea localnicilor îl consideră unul dintre cele mai ofertante locuri de ieșit in București, fiind împânzit de cafenele și restaurante moderne. Indiferent de sezon, centrul vechi este plin de oameni, dornici să socializeze și să se bucure de timpul petrecut în compania prietenilor. Deși tinerii bucureșteni îl privesc ca pe un loc de întâlnire, istoria acestuia este una bogată în semnificații, dat fiind faptul că pe străduțele din centrul vechi, vei descoperi numeroase obiective turistice. În apropiere de centrul vechi, vei putea observa și kilometrul zero al României, chiar în preajma Bisericii Sfântul Gheorghe.

3. Lipscani

lipscani bucuresti

Odată ajuns în centrul vechi, ar fi păcat să nu explorezi întreaga strada Lipscani. Vei descoperi numeroase clădiri ce amintesc de vremurile de odinioară. Printre acestea se află și clădirea care găzduiește una dintre cele mai frumoase librării din Europa – Cărturești. Fie că ești sau nu pasionat de lectură, această clădire te va fascina complet. Este realizată într-un stil aparte și, pe lângă colecția impresionantă de cărți, discuri de vinil și alte articole interesante, găzduiește chiar și un restaurant cochet.

4. Palatul Parlamentului

palatul parlamentului bucuresti

Una dintre principalele atracții turistice din București este, fără nicio îndoială, Palatul Parlamentului – a doua clădire administrativă din lume (după Pentagon) ca suprafață. În trecut, i se spunea Casa Poporului, fiind unul dintre cele mai mari proiecte ale lui Nicolae Ceaușescu. Clădirea este construită, în totalitate, din marmură albă și are peste 1000 de încăperi, o parte dintre acestea fiind disponibile spre vizitare. Interesant este și faptul că vechiul conducător comunist a demolat un întreg cartier pentru a ridica această clădire. Astfel, în acele vremuri, aproximativ 40.000 de oameni au fost mutați în alte zone ale Bucureștiului.

5. Fântânile din Piața Unirii

fantana piata unirii bucuresti

Încă te întrebi ce poți vizita în București? Fântânile din Piața Unirii au fost reabilitate în 2018 și reprezintă un important punct turistic al capitalei. Dacă nu ți-ai planificat deja vacanța, atunci îți recomandăm să verifici calendarul cu zile libere in 2024. Vezi când poți pleca într-o excursie prin țară și pornește din capitală. Dacă vrei să te bucuri de un adevărat spectacol de apă și lumini, atunci ar fi recomandat să planifici o călătorie între lunile Mai și Octombrie. Interesant este și faptul că Fântânile de la Unirii au fost construite în timpul regimul comunist și, încă de pe atunci, “la fântâni” a devenit un punct de reper pentru cei care își dau întâlnire în capitală.

6. Piața Revoluției

piata revolutiei bucuresti

Dacă istoria Palatul Parlamentului, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale fostului lider comunist, te-a cucerit, înseamnă că nu trebuie să ratezi o plimbare prin Piața Revoluției. Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul său discurs chiar aici, în data de 21 decembrie 1989. În următoarea zi, în Piața Revoluției (cunoscută drept Piața Palatului), dar și în Piața Universității au avut loc revoltele despre care, cu siguranță, ai învățat la lecțiile de istorie. Pentru că vorbim despre o serie de revolte sângeroase, în același an, în piață a fost ridicat monumentul Renașterii – unul dintre principalele obiective turistice din București. Monumentul a fost ridicat în cinstea victimelor de la acea vreme.

7. Arcul de Triumf

arcul de triumf bucuresti

Spuneam la începutul acestui articol că Bucureștiul este considerat a fi micul Paris. Iată și dovada vie! Dacă faci o plimbare pe șoseaua Kiseleff, la intersecția cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu, vei descoperi Arcul de Triumf – un monument realizat după celebrul model din Paris. Ridicat în anul 1922, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri și poate fi vizitat chiar și în interior.

8. Palatul Cotroceni

palatul cotroceni bucuresti

Palatul Cotroceni, o fostă reședință regală, este astăzi sediul Președinției. Dacă vrei să descoperi și tu locul din care este condusă întreaga țară, atunci nu ar trebui să ratezi o vizită aici. Istoria palatului începe odată cu dorința lui Carol I de a realiza o reședință oficială pentru toți moștenitorii familiei regale. Pentru a descoperi interiorul palatului, vei păși, mai întâi, în holul de onoare – o începere imensă care îți oferă o perspectivă concretă asupra arhitecturii și a designului unic din fiecare încăpere în parte.

9. Ateneul Român

ateneul roman bucuresti

Ateneul Român trebuie pus pe lista cu locurile de văzut în București. Fiind o clădire simbolică pentru capitală, Ateneul Român găzduiește și astăzi o serie de evenimente, spectacole și concerte excepționale. Construită între anii 1886 și 1888, clădirea este și sediul Filarmonicii “George Enescu”. În ceea ce privește stilul arhitectural, construcția se evidențiază prin cupolele asemănătoare celor de la templul Acropole. De altfel, trebuie să știi că Ateneul Român face parte din Lista Monumentelor Istorice din România. Îl găsești pe Strada Benjamin Franklin.

10. Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

muzeul grigore antipa bucuresti

O scurtă oprire la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este recomandată pentru oricine, în special pentru familiile cu copii. Vei descoperi acolo peste 2 milioane de piese, din colecții, precum: roci, minerale, zoologie, etnografie, obiecte care au aparținut savanților și exploratorilor, dar și multe altele. Astfel, muzeul Antipa este unul dintre principalele locuri de vizitat in București. Îl găsești pe șoseaua Pavel D. Kiseleff.

11. Palatul Primăverii sau “Casa Ceaușescu”

palatul primaverii - casa ceausescu

Palatul Primăverii a fost construit în anul 1965, servind drept casă de protocol pentru Gheorghe Gheorghiu – Dej. Mai târziu, palatul a fost extins și a devenit reședința familiei Ceaușescu. Construcția are peste 80 de încăperi și găzduiește inclusiv o piscină interioară. Despre obiectele de mobilier și cele de decor se știe că sunt unele dintre cele mai luxuriante de la noi din țară. Timp de 25 de ani au locuit aici membrii familiei Ceaușescu, clădirea fiind încă din 2016 un muzeu deschis spre vizitare.

12. Parcul Cișmigiu

parcul cismigiu

Există o mulțime de activități de făcut în București, dar ar fi recomandat să te mai odihnești, din când în când. Astfel, ai putea opta pentru o scurtă pauză de relaxare în Cișmigiu – cel mai vechi parc din București. Dacă alegi să vizitezi capitala pe timp de vară, atunci te poți bucura de o înghețată răcoritoare, dar și de o plimbare pe lacul Cișmigiu. Interesant este și faptul că aici încă există primul chioșc de ziare deschis în București. Dacă în ultima perioadă ți-ai adunat toate informațiile și noutățile din online, poate că ar fi momentul să redescoperi nostalgia cititului din ziar.

13. Palatul Universul

Palatul universul

Tot despre nostalgia vechilor edituri vorbim și în rândurile următoare. Palatul Universul, o clădire pe care o găsești la doar câțiva metri de Cișmigiu, a fost redacția primului cotidian din București. Prima ediție a Ziarului Universul a apărut în 1884. Mai târziu, în anul 1953, redacția cotidianului a fost închisă. Astăzi, Palatul Universul este o clădire ce păstrează vie amintirea acelor vremuri datorită arhitecturii, găzduind un centru cultural, o agenție de publicitate, dar și multe alte birouri și spații de socializare.

14. Casa Mița Biciclista

casa mita biciclista

Clădirea care a devenit recent unul dintre cele mai instagramabile locuri din București, în timpul sărbătorilor de iarnă, este Casa Mița Biciclista. Probabil că numele acesteia ți-a atras atenția, ceea ce este și normal. Acesta provine chiar de la cea care deținea clădirea, în urmă cu mulți ani. Maria Mihăescu a fost prima femeie din capitală care a mers pe bicicletă, purtând pantaloni bărbătești. Casa Mița Biciclista este unul dintre cele mai noi locuri de vizitat în București, dat fiind faptul că aceasta a fost închisă timp de aproximativ 80 de ani.

15. Parcul Regele Mihai I (Herăstrău)

parcul herastrau

O altă atracție turistică, care se bucură de un număr mare de vizitatori, dar și de prezența localnicilor este Parcul Regele Mihai I sau Parcul Herăstrău, așa cum este cunoscut de majoritatea românilor. Parcul a fost construit în anul 1936 și a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de reabilitări. Acesta se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare și înconjoară, cu arterele sale, Lacul Herăstrău. Programează-ți plimbarea în Herăstrău pentru cel puțin 2 ore. Aici vei găsi numeroase spații de agrement, restaurante, cafenele, spații de joacă pentru copii, dar și locuri special amenajate pentru plimbări cu vaporașul sau cu barca.

16. Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

muzeul satului dimistrie gusti

Sunt o mulțime de lucruri de făcut în București, iar dacă ajungi în Parcul Herăstrău, ar trebui să faci o scurtă plimbare pe străduțele Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti. Înființat în 1936, la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, Muzeul Satului din București se poate mândri cu titulatura de “al doilea muzeu etnografic din lume”. Primul se află în Stockholm. Vei descoperi peste 300 de căsuțe tradiționale, aduse din toate colțurile României. De altfel, aici se organizează numeroase evenimente culturale, expoziții și târguri cu specific tradițional.

17. Parcul Carol I

parcul carol I

Parcul Carol I este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în București. Deschis publicului încă din 1906, parcul a fost construit în cinstea primilor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Mai târziu, în perioada 1948 – 1991, acesta a purtat numele de Parcul Libertății. De altfel, aici există și un Mausoleu, înalt de aproximativ 48 de metri – Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism. Deoarece se află pe Dealul Filaretului, din sectorul 4, prin secolul XX, Parcul Carol I era cunoscut drept Parcul Filaret. Nostalgicii încă îi spun așa.

18. Grădina Botanică

gradina botanica

Unde mergem în weekend în București? Răspunsul este simplu: după o plimbare pe străzile urbei, ai putea să faci o scurtă oprire la Grădina Botanică – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din capitală. Vei păși într-o zonă ce pare că face parte dintr-o altă lume, diferită de agitația și aglomerația cu care ne-a obișnuit bătrânul București. Grădina Botanică a fost înființată în 1860 și deține peste 18 hectare de teren. Aici vei descoperi numeroase plante, inclusiv plante mediteraneene, plante rare, dar și sere cu plante tropicale.

19. Parcul IOR

parcul ior bucuresti

În sectorul 3 al capitalei vei descoperi un alt parc, principală destinație turistică a Bucureștiului. Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut și ca Parcul IOR este unul dintre cele mai mari spații de agrement din București, având o suprafață de 85 de hectare. Numele de IOR provine de la Întreprinderea Optică Română, o fabrică din apropiere, unde s-au fabricat pentru prima data lentilele de ochelari. Parcul a fost construit între anii 1963 și 1964 și este de remarcat faptul că mulți copaci din zonă au fost plantați de foștii elevi, copii care locuiau în cartierul Titan.

20. Palatul Mogoșoaia

palatul mogosoaia

Dacă tot ajungi în capitală, ai putea să treci pe lista cu locuri de vizitat și Palatul Mogoșoaia. Acesta se află la aproximativ 15 kilometri de capitală, în localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov. Palatul a fost construit în 1702, la inițiativa lui Constantin Brâncoveanu. Din păcate, a trecut printr-o serie de distrugeri, în timpul războiului ruso-turc, dar și în timpul revoluției din 1821. Astăzi, Palatul Mogoșoaia este un important obiectiv turistic din zonă, dar și gazdă pentru o serie de evenimente publice și private.

21. Mănăstirea Cernica

manastirea cernica

Tot pe lângă București, la o distanță de aproximativ 12 kilometri, se află Mănăstirea Cernica – un lăcaș de cult, situat în mijlocul lacului Cernica. Aici vei găsi 3 biserici, dar și trei paraclise. De altfel, se spune că aici ar exista și o icoană făcătoare de minuni, chiar în interiorul Bisericii Sfântul Nicolae. Datorită faptului că Mănăstirea Cernica este poziționată în mijlocul lacului, atmosfera este una liniștitoare, specifică lăcașurilor de cult, dar și așezărilor înconjurate de natură.

Concluzionând, Bucureștiul poate fi următoarea ta destinație turistică. Dacă nu ai mai ajuns până acum în capitală, aici vei descoperi o cultură bogată ce îți amintește de vremurile vechi ale bătrânului oraș, dar și despre aerul modern al unei capitale europene – un oraș al contrastelor, care trebuie descoperit, fotografiat și iubit.

Caută cazare în București
 
Data articol: 5 iunie 2023