TOP 21 Obiective Turistice in Cluj: Locuri de Vizitat

Zi libera » TOP 21 Obiective Turistice in Cluj: Locuri de Vizitat
cluj napoca

Unul dintre cele mai mari orașe ale României, după numărul de locuitori, Cluj-Napoca este municipiul de reședință al județului Cluj, un oraș ce adună anual numeroși vizitatori, dar și o mulțime de studenți din toate colțurile țări. Vorbim despre un oraș a cărui energie o poți simți încă de la prima vedere – o combinație între forfota unui centru universitar și un oraș cu o istorie bogată. Astfel, Clujul se regăsește în topul celor mai frumoase locuri de vizitat din România și ar fi păcat să nu îl vezi măcar o dată în viață. Descoperă lista noastră cu cele mai importante 21 de locuri de vizitat în Cluj, vezi zile libere în 2024 și programează o vacanță pentru întreaga familie.

Locuri de vizitat în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, orașul tineretului, dar și inima economiei din Transilvania, te va întâmpina cu o mică surpriză. Încă de la intrare, vei descoperi că acest oraș are trei nume, mai exact: Cluj, Kolozsvar – traducere în limba maghiară și Klausenburg – traducere în limba germană. Apoi, cu fiecare pas făcut, vei descoperi un oraș plin de farmec, cu o energie tânără, artistică, dar și cu o istorie interesantă. Iată ce poți vizita în Cluj:

1. Piața Unirii

piata unirii cluj

Prima oprire a oricărui călător dornic să descopere cât mai multe atracții turistice în Cluj este, fără îndoială, Piața Unirii, considerată a fi kilometrul 0 al orașului. În trecut, prin secolul XIX aceasta era cunoscută drept Piața mare. Ceva mai târziu, numele i-a fost schimbat în Piața Principală, iar mai apoi, în secolul XX a primit un alt nume: Piața Regele Matia. Abia în 1980 a început să fie cunoscută drept Piața Unirii, nume pe care îl poarte și în ziua de azi. Vorbim despre o piață care a trecut printr-o serie de schimbări, atât în ceea ce privește denumirea, cât și aspectul. Un loc emblematic pentru localnici, dar și pentru turiști, Piața Unirii este acum centrul orașului și vei descoperi aici numeroase cafenele, baruri, restaurante, dar și o mulțime de clădiri, principale puncte turistice în Cluj.

2. Piața Muzeului

piata muzeului cluj

Piața Muzeului se află în imediată vecinătate a Pieței Unirii și este cea mai veche piață din Cluj-Napoca. De altfel, chiar și aceasta avut de-a lungul timpului câteva denumiri interesante: de la Piața Mică, la Piața Cetatea Veche, ca mai apoi să fie cunoscută drept Piața Carolina și, mai târziu, Piața Dimitrov. În 1967 a fost numită Piața Muzeului, așa cum este cunoscută acum de localnici și vizitatori. Interesant este că numele provine de cel mai important muzeul al orașului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Pentru că, în general, Cluj-Napoca este un oraș care debordează de efervescență, muzică și tinerețe, este de la sine înțeles că, pe lângă clădirile emblematice, principale obiective turistice în Cluj, vei descoperi în Piața Muzeului și numeroase terase, pub-uri și restaurante.

3. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

muzeul national de istorie al transilvaniei

Așa cum spuneam mai sus, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este cel mai important muzeu din Cluj-Napoca și Transilvania, dar și unul dintre cele mai cunoscute din țara noastră. Primul impact pe care îl vei avea va fi cel legat de arhitectura clădirii care găzduiește colecțiile impresionante. Deși reabilitată recent, clădirea este construită în secolul XIX în stil neoclasic. Muzeul a fost deschis spre vizitare în 1937 și conține o adevărată capodoperă a Transilvaniei și nu numai. Vei regăsi aici exponate care datează încă din perioada preistorică, o colecție fascinantă de artefacte, vase, arme, documente, sculpturi etc. Pe lângă acestea, muzeul se poate mândri cu două colecții mai mult decât interesante: colecția egipteană și colecția de cahle.

4. Teatrul Național și Opera Română

teatrul national si opera romana cluj

Dacă arhitectura clădirii care găzduiește Muzeul de Istorie te-a impresionat, Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca te vor lăsa fără cuvinte. Cele două instituții funcționează în aceeași clădire, construită în stil baroc. O găsești în Piața Ștefan cel Mare. Ambele și-au deschis porțile în 1919, dar până în anul 2014, pe frontispiciul clădirii apărea doar numele teatrului. Interesant este și faptul că Teatrul Național a devenit recent membru al Convenției Teatrale Europene – cea mai importantă rețea de teatre publice din Europa.

5. Statuia lui Avram Iancu

statuia lui avram iancu cluj

Dacă ajungi în Cluj-Napoca va fi imposibil să ratezi statuia lui Avram Iancu – liderul revoluției române din Transilvania în 1848. Statuia a fost amplasată în piața cu același nume, în anul 1995. Este realizată din bronz și se află în centrul unei fântâni arteziene. Pentru că vorbim despre o istorie bogată, Piața Avram Iancu este unul dintre principalele locuri de vizitat in Cluj Napoca. În plus, locația îți oferă o perspectivă deosebită asupra celor mai importante clădiri din zonă, precum Teatrul Național Și Opera Română.

6. Parcul Cetățuia

parcul cetatuia cluj

O perspectivă și mai interesantă asupra orașului îți poate oferi Parcul Cetățuia, situat în nordul centrului istoric, la o altitudine de 405 metri. Aici a fost construită prima fortificație Vaubahn (fortificații realizate din cărămidă, cu ziduri înconjurate de șanțuri) din Transilvania, prin secolul XVIII. Chiar și acum mai poți vedea o mică parte din zidurile fostei clădiri. Astăzi este un spațiu destinat relaxării, socializării, dar și acel loc care în care poți realiza cele mai spectaculoase fotografii din vacanța din Cluj-Napoca.

7. Parcul Central Simion Bărnuțiu

parcul central simion barnutiu cluj

Dacă îți dorești să descoperi orașele României, în toată frumusețea lor, este recomandat să planifici călătoriile de familie în perioadele în care cei mici se bucură de vacanțe școlare. În acest fel, veți avea suficient timp pentru a explora fiecare obiectiv turistic în parte. O atracție de neratat în Cluj-Napoca este Parcul Central Simion Bărnuțiu. Se află la doar câteva minute de Piața Muzeului, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș. Parcul a fost deschis în 1830 și are o suprafață de 10 hectare. Dacă vremea este frumoasă, poți încerca chiar și o plimbare cu barca. Formele și culorile bărcilor de pe lacul Chios sunt un deliciu mai ales pentru cei mici.

8. Stadionul Cluj Arena

stadionul cluj arena

Microbiștii, dar și iubitorii de muzică, trebuie să vadă, cel puțin o dată în viață, Stadionul Cluj Arena. Construit în anul 2011, în locul vechiului stadion Ion Moina, Cluj Arena este locul în care FC Universitatea Cluj joacă meciurile “de acasă”. De altfel, aici au loc diferite evenimente și spectacole de anvergură, emblematic pentru întreaga țară fiind Untold – cel mai mare festival de muzică de la noi. Prima ediție a avut loc în 2015, iar de atunci, adună peste 60.000 de oameni în fiecare zi de festival. Tot în 2015, Clujul a primit și titlul de capitală europeană a tineretului. De altfel, festivalul de muzică Untold adună anul o mulțime de vizitatori străini în țara noastră.

9. Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca

centrul de cultura urbana cluj

O altă clădire cu o arhitectură de excepție este cea care găzduiește acum Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca. Clădirea a fost construită în 1897 și o găsești în Parcul Central Simion Bărnuțiu. Interesant este și faptul că, în urmă cu mult timp, aici funcționa un cazinou iar, mai târziu, Școala de Arte Frumoase. Acum, se organizează aici numeroase evenimente și festivități, inclusiv diferite proiecții în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF.

10. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

muzeul etnografic al transilvaniei

Sunt numeroase locuri frumoase în Cluj, iar unul dintre acestea este Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Îl găsești în apropiere de strada Unirii și trebuie să îl vizitezi cu întreaga familie. Aici vei regăsi peste 40.000 de obiecte tradițional românești din secolele XVII – XX. Deschis spre vizitare în anul 1922, acesta este cel mai mare muzeu etnografic de la noi din țară. De altfel, ocupă locul 6 în Europa în topul celor mai prestigioase muzee de acest gen. Merită văzut!

11. Turnul Croitorilor

turnul croitorilor cluj

Turnul Croitorilor sau Bastionul Croitorilor este o altă atracție de neratat din Cluj-Napoca. Acesta era, în urmă cu mai bine de 500 de ani, cel mai puternic punct de apărare pentru Vechea Cetate a Clujului. Acesta a fost restaurat de mai multe ori, iar prin 1959 s-a amenajat în incinta lui chiar și un Muzeu de Istorie, care nu a fost niciodată deschis spre vizitare. Astăzi, găzduiește o parte din expozițiile Centrului de Cultură Urbană, dar și o cafenea cochetă, unde poți face o pauză de relaxare.

12. Biserica Reformată

biserica reformata cluj

Foarte aproape de Turnul Croitorilor se află Biserica Reformată-Calvină, cunoscută și ca Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, deși strada pe care o găsești se numește azi Mihail Kogălniceanu. Construită între anii 1846 – 1516, aceasta reprezintă unul dintre celebrele edificii gotice din zona Transilvaniei. Datorită faptului că are o istorie bogată, dar și datorită arhitecturii de excepție, biserica adună anul numeroși vizitatori, dornici să descopere numeroasele obiective turistice din Cluj.

13. Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului

Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului cluj

Încă te întrebi ce poți face în Cluj, alături de întreaga familie? Lista cu cele mai frumoase locuri de vizitat din Cluj nu s-a încheiat încă. Astfel, îți propunem să descoperi Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului sau Catedrala Ortodoxă, așa cum mai este cunoscută în rândul localnicilor. Aici se află și o icoană cu Fecioara Maria și Pruncul Său, pictată în 1673 de către preotul Luca – cunoscut pentru o serie de icoane celebre în zonă. De altfel, vei descoperi aici și un muzeu, care dispune de o colecție impresionantă de icoane din secolul XIV. Catedrala este construită în perioada 1923-1930 și o găsești în Piață Avram Iancu, la doar câteva minute de mers pe jos de la Teatrul și Opera Națională.

14. Muzeul de Artă

muzeul de arta cluj

O altă clădire care te va impresiona datorită arhitecturii în stil baroc este Palatul Banffy. Aici își are sediul Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Vei descoperi o colecție impresionantă de peste 12.000 de piese de sculptură, pictură, dar și diferite alte arte decorative. Printre numeroasele lucrări, vei descoperi și opere semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady sau Ștefan Luchian. Muzeul de Artă se află în Piața Unirii și este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante atracții turistice din Cluj.

15. Steampunk Transylvania

Steampunk Transylvania cluj

Dacă ești pasionat de tot ceea ce înseamnă fantasy, atunci nu trebuie să ratezi o vizită la Steampunk Transylvania, un muzeu care te va cuceri de la prima vedere. Ești curios să vezi cum arată o cameră de tortură sau o mașină a timpului? Le vei descoperi pe amândouă, dar și multe alte obiecte fascinante, care te vor purta print-o lume despre care doar din filme ai auzit. Interesant este că unele obiecte expuse aici sunt interactive, ceea ce face ca experiența să fie și mai frumoasă.

16. Grădina Botanică Alexandru Borza

gradina botanica Alexandru Borza

Un alt obiectiv turistic de neratat din Cluj-Napoca este Grădina Botanică Alexandru Borza, considerată a fi una dintre cele mai frumoase și apreciate astfel de grădini din Europa. Aici vei regăsi peste 10.000 de specii de plante, dar și o superbă grădină japoneză. De neratat sunt și plantele tropicale și cele ecuatoriale. De altfel, aici vei găsi un trunchi uriaș de copac secular. A fost adus după ce a fost tăiat din zona fostului stadion Ion Monia, în perioada în care se construia stadionul Cluj Arena. Interesant este și faptul că în mijlocul grădinii se află o casă galbenă, locuită de personalul care se îngrijește zilnic de toate speciile de plante.

Obiective turistice în Cluj și împrejurimi

Clujul este o destinație de vacanță îndrăgită de mulți turiști străini. De altfel, este și un important centru universitar, atât pentru studenții de la noi, cât și pentru cei de peste hotare. Pentru că există numeroase obiective turistice în Cluj si împrejurimi, noi îți recomandăm să organizezi o vacanță de mai multe zile pentru întreaga familie. Sunt o mulțime de locuri de vizitat și ar fi păcat să nu ai suficient timp la dispoziție pentru a le descoperi poveștile impresionante. Leagă-te de perioadele cu sărbători legale în 2024, cere câteva zile de concediu de odihnă și organizează o călătorie în inima Transilvaniei. Iată ce mai poți include pe lista destinațiilor turistice din Cluj:

17. Pădurea Hoia Baciu

padurea horia baciu

Un alt obiectiv turistic apreciat de vizitatorii de pretutindeni este Pădurea Hoia Baciu. Specific Transilvaniei, pădurea a devenit rapid un reper pentru cei care cred în legende și povești înfricoșătoare. Aceasta se remarcă și prin formele neobișnuite ale copacilor, organizându-se adesea evenimente neconvenționale, care amintesc de diferitele mituri ale Transilvaniei. De altfel, pădurea Hoia Baciu ocupă un loc fruntaș în fiecare top al celor mai înspăimântătoare locuri din lume. Pădurea se află în partea de vest a orașului și este interesant faptul că mulți localnici o cunosc drept Triunghiul Bermudelor din România.

18. Pădurea-Parc Făget

padurea parc faget cluj

Dacă iubești plimbările în aer liber, atunci trebuie să mergi și în Pădurea Făget. Aceasta se întinde pe o suprafață de 40 de hectare și vei descoperi, printre numeroasele specii de copaci, bălți și amfibieni, numeroase locuri în care poți face un popas, admirând frumusețea și liniștea naturii. De altfel, vei avea posibilitatea de a urma unul dintre traseele tematice, urmărind panourile informative și marcajele inscripționate pe copaci.

19. Adrenalin Park

adrenaline park cluj

În comuna Feleac, la doar câțiva kilometric de Cluj-Napoca există un loc încărcat de adrenalină, potrivit atât celor mici, cât și celor mari. Adrenalin Park este cel mai mare parc de aventură din zonă și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cluj. Nu trebuie să ratezi o vizită aici! Vei descoperi numeroase trasee, turnuri de escaladă, o tiroliană, un leagăn gigantic, dar și multe alte trasee îndrăgite de pasionații de senzații tari.

20. Dealul Feleacului

dealul feleacului cluj

Dacă tot ai ajuns în zonă, ar fi păcat să nu descoperi dealul Feleacului, aflat pe masivul Feleacului. Acesta este cunoscut datorită priveliștii pe care o oferă asupra orașului, dar și datorită satului cu același nume. Despre satul Feleacu, care se află la o altitudine de 711 metri, se spune că este cea mai veche așezare din Cluj, fiind întemeiat în anul 1366.

21. Cheile Turzii

cheile turzii

Dacă cei mici te întreabă: “ce vizităm în Cluj?”, spune-le că le-ai pregătit o surpriză: un picnic delicios la Cheile Turzii. Rezervația naturală, protejată de UNESCO, se întinde pe o suprafață de 1350 de metri și are o înălțime de 200 de metri. Vei descoperi aici numeroase peșteri, deschise spre vizitare, dar și diferite trasee pe care le poți parcurge în 3, 4, 5 sau chiar 12 ore. Pe platoul principal sunt instalate câteva terase, dar și buticuri cu mâncare, băuturi răcoritoare sau suveniruri. În plus, dacă nu te-ai dat până acum cu tiroliana, ai putea încerca aici această experiență. Tiroliana de la Cheile Turzii este cunoscută de turiștii din întreaga țară și reprezintă un principal obiectiv turistic din zona Transilvaniei.

Concluzionând, Clujul poate fi următoarea ta destinație turistică. Sunt o mulțime de locuri frumoase de vizitat, atât în oraș cât și prin împrejurimi, încât ar fi păcat să nu descoperi magia din inima Transilvaniei. Pornește călătoria, la pas, din Piața Unirii și descoperă istoria întregului oraș, fostă cetate medievală. Nu uita nici de numeroasele atracții turiste, aflate la doar o aruncătură de băț față de Cluj-Napoca.

Caută cazare în Cluj
 
Data articol: 13 iunie 2023