TOP 21 Obiective Turistice in Sibiu: Locuri de Vizitat

Zi libera » TOP 21 Obiective Turistice in Sibiu: Locuri de Vizitat
sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai cunoscute orașe de la noi din țară. Reședință pentru județul cu același nume, acesta se poate mândri cu o bogată ofertă turistică, poziționându-se în topul orașelor culturale la nivel European. Din acest motiv, în 2007, a obținut titlul de Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. În plus, în 2014, publicația The Huffington Post a realizat o listă cu cele mai fermecătoare orașe din Europa, iar Sibiul ocupa acolo un loc de cinste.

Dacă nu ai reușit să vizitezi acest oraș până acum, poate că ar trebui să îți faci o listă cu dorințe. Sunt o mulțime de lucruri de făcut în Sibiu, atât pentru cupluri, cât și pentru familiile cu copii. Verifică-ți agendă, caută câteva zile libere în 2024 și programează o vacanță pentru toți ai tăi! În cele ce urmează, vei descoperi cele mai frumoase 21 de obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Iată ce să faci în Sibiu:

1. Piața Mare

piata mare sibiu

Dacă vrei să explorezi si să te bucuri, în totalitate, de frumusețea orașului medieval, un prim aspect de care să ții cont este să lași mașina într-o parcare și să te bucuri de călătorie. Descoperă Sibiul la pas și oprește-te, mai întâi, în Piața Mare. Locul care a fost conceput ca o piață de cereale este acum un spațiu destinat socializării, dar și evenimentelor artistice și culturale. În plus, vei rămân fascinat de acoperișurile clădirilor din jur. Mai exact, vei avea impresia că zeci de ochi sunt ațintiți asupra ta. Acest lucruesteposibil datorită formei surselor de ventilare și aerisire, asemănătoare ochilor. Va fi o adevărată încântare să le privești!

2. Piața Mica

piata mica sibiu

Nu rata ocazia de a face o scurtă plimbare prin Piața Mică. Clădirile pe care le vei observa datează din secolele XIV – XV, adăpostind, în acele vremuri, diferite ateliere meșteșugărești. De altfel, Piața Mică este fosta piața a meșteșugarilor și te întâmpină cu un aer boem, dar și cu o arhitectură impresionantă, specifică orașului Sibiu.

3. Podul Minciunilor

podul minciunilor sibiu

Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate obiective turistice din Sibiu este Podul Minciunilor. Există o mulțime de legende care fac referire la acestea, dar, de departe, cea mai cunoscută este aceea, potrivit căreia cine spune o minciună aici va fi foarte ușor de prins. Ai grijă ce vorbești! O altă legendă spune că podul s-ar putea dărâma în momentul în care cineva rostește cuvinte lipsite de adevăr. Interesant este și faptul că Podul Minciunilor este primul pod realizat din fontă la noi în țară și al doilea la nivel European.

4. Turnul Sfatului

turnul sfatului sibiu

Unul dintre principalele puncte turistice din Sibiu este și Turnul Sfatului. Acesta face trecerea între cele două piețe: Piața Mare și Piața Mică. Turnul a fost utilizat, încă de la început, în mai multe scopuri. Astfel, a servit drept poartă de acces, depozit de cereale, foișor de foc și chiar închisoare, pentru o vreme. Astăzi găzduiește diferite expoziții și poate fi vizitat, mai ales că, la nivelul superior, există un loc special pentru a admira Sibiul în toată splendoarea lui.

5. Muzeul Brukenthal

Muzeul Brukenthal

Sunt multe locuri de vizitat in Sibiu, iar unul dintre acestea este Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Româna. Fosta reședință a baronului Samuel von Brukenthal, clădirea, construită în stil baroc, găzduiește o întreagă colecție de artă, dar și de istorie pentru Transilvania. Poți să vizitezi muzeul și să descoperi o mică parte din istorie sau poți doar să admiri clădirea pe exterior.

6. Muzeul farmaciei

Muzeul farmaciei sibiu

Pasionat sau nu de tot ceea ce înseamnă medicină și farmacie, acest muzeu te va fascina încă de la prima vedere. Muzeul farmaciei se află într-o clădire roz, cu o arhitectură impresionantă. Deschisă în 1600, farmacia din Sibiu a fost printre primele astfel de locații deschise la noi în țară. Astăzi este un muzeu care păstrează o întreagă colecție de obiecte adunate din vechile farmacii austriece și românești.

7. Pasajul Scărilor

pasajul scarilor sibiu

Orașul Sibiu este apreciat de turiștii din întreaga lume pentru atmosfera medievală și aerul boem al vremurilor ce au apus de mult. Astfel, dacă vrei să faci câteva fotografii unice, atunci ar trebui să vizitezi Pasajul Scărilor – cel care face legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos. Este construit din piatră, iar aici poți găsi și cel mai vechi restaurant din țara noastră. Astfel, te poți bucura de un prânz copios în locul despre care se spune că și Mihai Viteazul l-a vizitat. Poate că este doar o legendă, dar mâncarea de acolo este absolut delicioasă.

8. Turnul Dulgherilor

turnul dulgherilor sibiu

Încă de întrebi ce poți vizita în Sibiu? Turnul Dulgherilor, de exemplu, este unul dintre principalele atracții în oraș. Pe lângă faptul că are o arhitectură impresionantă, istoria acestuia datează încă din secolul XIV, făcând partea din a treia centură de fortificații ale așezării.

9. Piața Aurarilor

piata aurarilor sibiu

Considerată a fi unul dintre locurile boeme, dar și romantice ale Sibiului de azi, Piața Aurarilor este o altă atracție turistică de neratat. Numele provine de la vechii meșteri aurari, dar piața a avut de-a lungul timpului și alte nume, precum: Piața Fingerling. Cuvântul provine din limba germană și înseamnă deget. Localnicii îți pot povesti despre faptul că, în urmă cu mulți, foarte mulți ani, hoților li se tăiau degetele în acel loc.

10. Casa Altemberger

Casa Altemberger

Cel mai mare ansamblu gotic civil din țara noastră, Casa Altemberger este astăzi muzeu de istorie. Inițial, clădirea, construită la sfârșitul secolului XV, era reședința contelui Altemberger. A devenit, mai târziu, chiar și sediul primăriei. Astăzi, expozițiile prezentate la muzeul de istorie reprezintă un punct cheie pentru înțelegerea evoluției populației din Transilvania.

11. Biserica Evanghelică C.A. Sfânta Maria din Sibiu

Biserica Evanghelica Sfanta Maria Sibiu

Sibiul este un oraș pe care îl poți vizita într-o zi, dar dacă reușești să rămâi peste noapte la unul dintre hotelurile din oraș, vei avea mai mult timp să te bucuri de toate obiectivele turistice din zonă. Consultă calendarul cu zile libere în 2025 și programează o vacanță de cel puțin două zile în Sibiu. Unul dintre punctele cheie pe care trebuie să le vizitezi este Biserica Evanghelică C.A. Sfânta Maria – o clădire reprezentativă a goticului din zona Transilvaniei. Aceasta a fost ridicată în secolul XIV și face parte din lista monumentelor istorice din întregul județ.

12. Casa Artelor – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”

Casa Artelor Emil Sigerus Sibiu

Pentru că Sibiul trebuie descoperit la pas, vei rămâne impresionat de arhitectura Casei Artelor, o clădire cunoscută și sub denumirea de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”.estefoarte posibil să întâlnești acolo diferite ateliere de creație, dar și o mare de oameni, curioși să descopere puțin din tradițiile și obiceiurile vechi. Clădirea este ușor de reperat datorită celor 8 arcade de la parter.

13. Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul de Istorie Naturala Sibiu

O locație ce nu trebuie ratată de familiile cu copii este Muzeul de Istorie Naturală. Chiar dacă nu este unul foarte mare, vei găsi aici o serie de exponate minerale și arheologice, iar cei mici vor fi, încântați de dinozaurii din grădină. Nu vorbim despre aceeași experiență pe care o poți trăi la DinoParc Râșnov, acesta fiind unul dintre principalele obiective turistice in Brașov, dar merită văzut, mai ales că ai ajuns deja în Sibiu. Găsești muzeul pe Strada Cetății.

14. Orașul de jos

orasul de jos sibiu

Dacă ești pasionat de arhitectura veche, Sibiul este cea mai bună opțiune de vacanță. În Orașul de Jos vei descoperi mai puține monumente, dar acesta este un punct turistic în sine, datorită caselor. Cele mai vechi așezări ale acestui oraș sunt aici, case care datează încă din secolul XII. Chiar dacă au fost recondiționate, de mai multe ori, acestea păstrează aceeași arhitectură, respectând întocmai amintirea acelor vremuri. Va fi o plimbare fascinantă printr-o mică parte de istorie. Îți reamintim că Sibiul este format din 2 părți: Orașul de Sus și Orașul de Jos. Descoperă-le pe amândouă!

15. Pietonala Nicolae Bălcescu

Pietonala Nicolae Balcescu Sibiu

Strada pietonală Nicolae Bălcescu este reprezentativă pentru orașul Sibiu și poate fi chiar punctul de plecare pentru a descoperi cultura locală. Vorbim despre locul care te întâmpină cu numeroase culori, gusturi și arome. Vei descoperi aici o mulțime de restaurante, patiserii, dar și diferite alte locații de tip street food.

16. Parcul Sub Arini

Parcul Sub Arini

Având o suprafață de 30 de hectare, Parcul Sub Arini este unul dintre cele mai vechi parcuri din România și îl găsești în Sibiu. Istoria acestuia începe prin 1856, atunci când au fost plantate primele specii vegetale. Astăzi, poți descoperi aici peste 65 de specii, printre care: arini, tei, ienupăr, arțar etc. Este un loc încărcat de liniște, dar și unul perfect pentru o plimbare cu bicicleta sau cu rolele.

Weekend în Sibiu – atracții turistice pentru toată familia

Sibiul este un oraș superb și merită descoperit pas cu pas. În plus, ar fi indicat să descoperi și locurile din jurul acestuia. Sunt o mulțime de obiective turistice în Sibiu și împrejurimi, locații și monumente care merită văzute de întreaga familie. Profită de perioadele în care cei mici au vacanțe școlare și programează un concediu, fie chiar și unul de weekend. Uite ce să faci în Sibiu:

17. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu

muzeul civilizatiei populare ASTRA Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România și merită vizitat colțișor cu colțișor. Asigură-te că porți încălțăminte lejeră! Vei avea mult de mers, muzeul întinzându-se pe 96 de hectare de teren, unde se află peste 300 de căsuțe populare, emblematice pentru diferite zone ale țării. Aici se organizează chiar și spectacole, proiecții de film, festivaluri, târguri și alte evenimente culturale.

18. Muzeul Locomotivelor cu Abur

Muzeul Locomotivelor cu Abur Sibiu

Un alt obiectiv turistic îndrăgit, mai ales de cei mici, este Muzeul Locomotivelor cu Abur. Aici sunt expuse diferite motoare și locomotive cu abur, fiind locul perfect pentru o fotografie memorabilă. Muzeul a fost înființat în anul 1994 și, în momentul de față, cuprinde o serie remarcabilă de locomotive care au circulat pe căile ferate de la noi, în urmă cu 100 de ani. Colecția este impresionantă și o poți vizita chiar în momentul în care ajungi în oraș. Găsești muzeul în apropierea gării.

19. Grădina Zoologică

gradina zoologica sibiu

O scurtă excursie la Zoo este întotdeauna o idee bună pentru familiile cu copii. În Sibiu, chiar în apropierea Muzeului Astra, găsești o grădină zoologică unde trăiesc peste 300 de păsări și animale. Pentru că se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare de teren, Zoo Sibiu găzduiește adesea o serie de evenimente artistice și culturale pentru copii.

20. Castelul de Lut Valea Zânelor

Castelul de Lut Valea Zanelor

Un loc de basm de care nu te poți sătura. Așa putem descrie Castelul de Lut Valea Zânelor. Aflat pe malul răului Porumbacu, Castelul de Lut este un loc de relaxare și de liniște, un loc care atrage numeroși turiști în fiecare zi. Se spune că acesta este construit manual din lut, paie, apă și nisip. Este împărțit în două etaje, cu mai multe camere și 2 turnuri, lăsându-ți impresia că a fost construit de hobbiții lui Peter Jackson. De altfel, arhitectura impresionantă a acestuia a devenit cunoscută în toată țara, Castelul de Lut fiind, de altfel, unul dintre cele mai instagramabile locuri de la noi.

21. Povestea Calendarului

povestea calendarului Sibiu

Povestea Calendarului este un alt obiectiv turistic din Sibiu, apreciat atât de cei mici, cât și de cei mari. Vorbim despre un parc tematic, din Porumbacu de Sus, în care sunt transpuse, într-o maniera originală, legendele fiecărei luni din calendar. Astfel, vei putea vizita Căsuța din turtă dulce, Căsuța Dragobete, Căsuța Amintirilor, Căsuța lui Cuptor, dar și multe alte căsuțe vesele, realizate într-un stil aparte. La intrarea în fiecare căsuță există un cod QR. Poți să-l scanezi și să descoperi, în acest fel, o poveste impresionantă despre luna pe care o reprezintă. În plus, complexul îți pune a dispoziție și o serie de activități pentru întreaga familie. Găsești numeroase tobogane, leagăne și, dacă ai noroc, poți participa la diferite ateliere de creație.

Așadar, o scurtă vacanța în Sibiu se poate transforma într-o călătorie fascinantă, încărcată de istorie și activități deosebite pentru întreaga familie. Ce facem în weekend în Sibiu? Pornim, la pas, de pe aleea pietonală Nicolae Bălcescu și descoperim fiecare obiectiv turistic din Orașul de Sus și Orașul de Jos. Ne oprim, în jurul prânzului, la restaurantul de la Pasajul Scărilor și continuăm, mai târziu, plimbarea prin oraș. Pentru că Sibiul este înconjurat de numeroase alte atracții turistice, am putea organiza o vacanță, de cel puțin două zile, pentru a descoperi toate locurile prezentate în acest articol.

Caută cazare în Sibiu
 
Data articol: 1 iunie 2023