Zile libere evenimente: Deces, căsătorie sau naștere copil
Viața fiecărui adult este un șir nesfârșit de evenimente. Unele sunt banale, în timp ce altele ne impactează semnificativ viață. Fie că vorbim despre zilele încărcate cu emoții pozitive (nuntă, nașterea copilului sau alte evenimente frumoase) ori de cele deloc plăcute (deces în familie sau alte probleme de ordin personal), orice om își dorește să fie înconjurat de cei dragi, de oamenii pe care știe că se poate baza oricând.
Potrivit Codului Muncii, fiecare angajat are dreptul la câteva zile libere pentru evenimente deosebite. Acestea nu includ durata concediului de odihnă și nici acele zile libere legale. Sunt zile libere pentru căsătorie, zile libere pentru înmormântare sau alte evenimente care implică prezența angajatului în cadrul familiei. De asemenea, aceste zile libere nu au nicio legătură cu concediul medical, oferit de către angajator în baza unor documente justificative.
Zile libere plătite pentru evenimente speciale
Potrivit Codului Muncii, angajații din sistemul public și privat au dreptul la zile libere pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații speciale. Acestă lege vine în ajutorul salariaților pentru a petrece timp în cadrul familiei, fie că ne referim la evenimentele fericite ori la cele deloc plăcute. În momentul de față, orice angajat are dreptul la aceste zile libere. Iată cum arată lista:
- zile libere nuntă (căsătoria salariatului) – 5 zile lucrătoare;
- căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile lucrătoare;
- nașterea unui copil – 5 zile lucrătoare + 10 zile lucrătoare dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului;
- decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile lucrătoare;
- zile libere deces bunici, frați/surori – 1 zi lucrătoare;
- donatori de sânge – 1 zi lucrătoare;
- schimbarea locului de muncă (cu mutarea domiciliului), la aceeași companie, dar într-o altă localitate – 5 zile lucrătoare.
Alte zile libere pentru situații speciale
Pe lângă zilele libere pentru cununie civila, zilele libere pentru înmormântare și toate cele menționate mai sus, angajații pot beneficia și de alte zile libere, printre care se numără și procedura de adopție. Conform legislației în vigoare, angajatorul are obligația de a oferi angajatului sau angajaților (soț și soție) maximum 40 de ore libere pe an, în vederea efectuării evaluărilor și procedurilor impuse pentru a obține custodia copilului. Tot pe lista cu zile libere pentru situații speciale adăugăm și:
- 30 de zile de concediu (fără plată) pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă, cu și fără frecvență
- Concediu fără plată pentru rezolvarea problemelor urgente și altor situații de ordin personal
Unele companii oferă o zi liberă femeilor pe data de 8 Martie și o zi liberă pentru fiecare angajat atunci când acesta își sărbătorește ziua de naștere. De asemenea, există angajatori care oferă o zi liberă pe an pentru situații neprevăzute. Toate acestea fac parte din regulamentul intern al fiecărei instituții.
Cum se acordă zilele libere?
Dacă în cazul zilelor libere oferite cu ocazia sărbătorilor legale, angajații nu au obligația de a trece prin anumite proceduri, situația se schimbă atunci când vorbim despre evenimentele speciale. În toate situațiile menționate mai sus, salariatul are obligația de a notifica angajatorul printr-o cerere de concediu pentru evenimente speciale (exemplu: acordare de zile libere în caz de deces). Atunci când se întoarce la muncă, salariatul trebuie să prezinte documentele justificative. Mergând pe același exemplu, zile libere deces, salariatul trebuie să prezinte angajatorului certificatul constatator. La fel se întâmplă și în cazul căsătoriei sau nașterii copilului.
În final, orice salariat trebuie să-și cunoască drepturile și să aibă pretenția de a lucra într-un mediu care îi oferă suport în momentele importante din viața de familie. Un mediu de lucru toxic înseamnă și nerespectarea condițiilor contractuale, neacordarea zilelor libere sau concediului de odihnă.