Ziua internațională a educației

Zi libera » Ziua internațională a educației

5 octombrie

Manifestări specifice

Nu se fac cursuri

Ce semnifică Ziua mondială a educației

Ziua de 5 octombrie este sărbătorită, începând cu 1994, ca parte a misiunii UNESCO. Ea marchează semnarea a două documente de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile profesorilor la nivel mondial:

  •  1996 Recomandarea UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor
  • 1997 Recomandarea privind învăţământul superior

În România, Ziua mondială a educaţiei se sărbătorește începând cu anul 2013. Aceasta  este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie). A fost introdusă în structura anului şcolar în 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).

Elevii nu vin la cursuri în această zi în România. Ziua este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector. De ziua liberă vor beneficia toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a și profesorii acestora.

Cum se sărbătorește la nivel internațional Ziua educației

„World Teachers’ Day”, în engleză, sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză se sărbătorește pe 5 octombrie în peste 200 de țări. În general, au loc activități menite să celebreze aprecierea purtată cadrelor didactice. 

În fiecare an, la Paris, se acordă un premiu care recompensează excelența în educație. Premiul Hamdan (2008) este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. 

Vezi când mai sunt zile libere în 2024.