Zi libera ┬╗ Ziua Muncii – 1 Mai zi libera

Ziua Muncii – 1 Mai zi libera

Data de 1 mai este cunoscut─â de ani buni ca fiind Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii, s─ârb─âtorit─â la nivel Mondial, ├«n mai multe ╚Ť─âri din lume.

Pentru multe ╚Ť─âri din Europa, inclusiv în România, 1 Mai muncitoresc – Ziua muncii este o zi liber─â legal─â, astfel a fost încadrat─â în calendarul de zile libere ├«n 2024. si vacan╚Ťe ╚Öcolare. Care este semnifica╚Ťia ╚Öi istoria acestei zile, afl─â în continuarea acestui articol.

1 Mai la nivel Mondial ÔÇô scurta istorie a Zilei Muncii

Dup─â încheierea r─âzboiului civil American, la scurt timp, oamenii din mai multe ora╚Öe au cerut mic╚Öorarea programului de lucru de la zece ore la opt ore. În acest sens, a fost adoptat─â o lege, îns─â doar în anumite state. În anul 1886 pe data de 1 mai a avut loc la Chicago o grev─â organizat─â de Federa╚Ťia Sindicatelor din Statele Unite ╚Öi Canada. Atunci, peste 40.000 de oameni au ie╚Öit pentru a cere introducerea stipula╚Ťiei – 8 ore s─â con╚Ťin─â ziua legal─â de munc─â. Ini╚Ťial protestul a început pa╚Önic, îns─â s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confrunt─âri violente între for╚Ťele de ordine ╚Öi manifestan╚Ťi.

Ziua Muncii a fost recunoscut─â în mod oficial în anul 1889 de c─âtre Primul Congres Socialist Interna╚Ťional de la Paris pentru a comemora lupa dintre uniune ╚Öi for╚Ťele din statul Illinois. De asemenea, Federa╚Ťia Sindical─â ╚Öi Statele Unite ale Americii s-au dezis de la data de 1 mai din mai multe motive, printre care ╚Öi:

  • Cre╚Öterea curentului comunist din lume, care îmbr─â╚Ťi╚Öase aceast─â s─ârb─âtoare întrucât se potrivea discursului promovat;
  • F─âcea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate ╚Öi autorit─â╚Ťi.

Astfel, în SUA, s─ârb─âtoarea dedicat─â muncitorilor se s─ârb─âtore╚Öte la începutul lunii septembrie.

În restul ╚Ť─ârilor din lume, s─ârb─âtoarea a fost instituit─â cu prec─âdere pe data de 1 mai sau în prima zi de luni din Mai. De asemenea, exist─â ╚Öi state în care s─ârb─âtoarea muncii s-a transformat în s─âpt─âmâna muncii, precum Africa de SUD, iar în China se întinde pe trei zile.

Printre ╚Ť─ârile care s─ârb─âtoresc Ziua Muncii pe 1 Mai se afl─â ╚Öi Germania, Belgia, Turcia, Grecia, Croa╚Ťia, Italia, Israel, Spania, India, Canada, Filipine, Suedia, Mexic, Peru, Hong Kong ╚Öi lista poate continua.

1 Mai ÔÇô Ziua Muncii ├«n Rom├ónia

În România, Ziua Muncii a fost comemorat─â în treac─ât înc─â din perioada regelui Carol I, îns─â evenimentul a fost adoptat în întregime abia în perioada comunist─â.

Sovieticii au îmbr─â╚Ťi╚Öat cu drag s─ârb─âtoarea pentru c─â erau de p─ârere c─â se opune perfect  filozofiei capitaliste americane ╚Öi au impus-o în URSS ╚Öi în blocul comunist din Estul Europei. Astfel, în ╚Ťara noastr─â, în perioada comunist─â aveau loc evenimente propagandistice ale regimului cu manifesta╚Ťii de amploare ce se ╚Ťineau în stadioane ╚Öi pe str─âzile din întreaga ╚Ťar─â.

Dup─â decembrie 1989 s─ârb─âtoarea a r─âmas în memoria colectiv─â, dar s-a renun╚Ťat la manifesta╚Ťii ╚Öi s-a preferat mersul la iarb─â verde, gr─âtare ╚Öi mersul la mare.

Tradi╚Ťia micului rom├ónesc

De╚Öi au devenit un preparat specific românesc, micii sunt disputa╚Ťi de Bulgaria, Grecia, România, Serbia ╚Öi Turcia. Îns─â, povestea micului pe care românii îl servesc în mod tradi╚Ťional de 1 mai este originar din Balcani, undeva în secolul al XIX-lea.

O veche legend─â româneasc─â spune c─â micii ar fi fost inventa╚Ťi în secolul al XIX-lea, la hanul La Iordache din Bucure╚Öti, celebru pentru cârna╚Ťii s─âi gusto╚Öi. Mai exact, în centrul istoric al Bucure╚Ötiului, în anul 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns s─â inventeze micii ╚Öi s─â transforme preparatul într-unul foarte popular.

Ei bine, se pare c─â într-o zi, Iordache Ionescu a r─âmas f─âr─â ma╚Ťe pentru cârna╚Ťii s─âi, iar ace╚Ötia erau preparatul preferat al clien╚Ťilor. În aceast─â situa╚Ťie el a avut îns─â inspira╚Ťie ╚Öi a pus carne direct pe gr─âtar ╚Öi a╚Öa au ap─ârut micii.

Ast─âzi, 1 Mai se s─ârb─âtore╚Öte cu mici ╚Öi bere, gr─âtare la iarb─â verde sau mici escapade la mare. Pentru elevi, aceast─â zi anun╚Ť─â apropierea sfâr╚Öitului de an ╚Öcolar ╚Öi apropierea mult a╚Öteptatei vacan╚Ťe de var─â.