18 Obiective Turistice in Iasi: Atractii si locuri de neratat

Zi libera » 18 Obiective Turistice in Iasi: Atractii si locuri de neratat
obiective turistice iasi

Iași sau orașul celor 7 coline este unul dintre cele mai frumoase și importante centre urbane de la noi din țară. Aici este locul în care s-a legat prietenia dintre Eminescu și Creangă, dar și locul în care a fost publicată prima carte tipărită din România. Iași este orașul în care s-a pus în scenă primul spectacol în limba română, dar și locul în care a luat naștere prima universitate de la noi din țară. Vorbim despre unul dintre cele mai ofertante orașe în privința locurilor de muncă, dar și despre un centru universitar care adună anual mii de studenți români, dar și străini, dornici să studieze aici.

Dacă nu ai vizitat până acum fosta capitală a Moldovei, atunci ar trebui să citești acest articol până la final. Verifică rapid calendarul cu sărbători legale în 2024 și planifică o vacanță în orașul în care s-au scris cele mai frumoase povești ale copilăriei. Iată ce poți vizita în Iași:

1. Piața Unirii

piata unirii iasi

Sunt numeroase locuri de vizitat în Iași, primul fiind chiar Piața Unirii, un loc cu o semnificație aparte atât pentru localnici, cât și pentru românii de pretutindeni. Aici s-a jucat pentru prima data hora unirii, în 1859. Elementul care păstrează și azi amintirea vie a unirii cu Țara Românească este chiar statuia lui Alexandru Ioan Cuza. O găsești în centru și este foarte ușor de reperat. Statuia este realizată din bronz, de un sculptor Italian – Raffaello Romanelli. Aceasta face parte din lista monumentelor istorice ale județului Iași.

2. Palatul Culturii

palatul culturii iasi

Fără nicio urmă de îndoială, Palatul culturii este o clădire emblematică pentru întregul oraș. Construit între anii 1906-1925, conform planurilor lui I.D. Berindey, un arhitect cunoscut la acea vreme, Palatul Culturii este o clădire grandioasă, care impresionează atât prin dimensiuni, cât și prin design. Dacă ești pasionat de domeniu, vei simți, încă de la prima vedere, combinația perfecta a celor trei stiluri: negotic, neobaroc și romantic. Întreaga construcție cuprinde 298 de camere, iar dacă ai suficient timp la dispoziție, vei remarca faptul că fațada clădirii reunește 92 de ferestre. Interesant este și faptul că, în urmă cu mult timp, în locul în care poți admira azi Palatul Culturii, se află Curtea Domnească, un ansamblu de clădiri medievale, care nu au rezistat trecerii timpului și nici incendiilor devastatoare.

3. Muzeul Unirii

muzeul unirii Iasi

Dacă ajungi în Piața Unirii, la doar câteva minute de mers pe jos, vei găsi Muzeul Unirii, pe strada Alexandru Lăpușneanu. Clădirea a fost construită în perioada 1800-1806 și a servit drept proprietate pentru mai multe familii boierești de la acea vreme. Ulterior, în perioada 1859-1862 a fost reședința domnească a lui Alexandru Ioan Cuza, urmând ca în perioada 1916-1919 să fie reședință pentru regale Ferdinand. Astăzi este un muzeu care deține o colecție impresionantă de piese, ce amintesc atât despre Unirea Moldovei cu Țara Românească, cât și despre revoluția de la 1848.

4. Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca ion creanga iasi

Pe lângă o istorie bogată, orașul Iași se poate mândri cu faptul că este locul unde s-au scris cele mai frumoase povestioare ale copilăriei, dar și cele mai cunoscute poezii ale literaturii românești. Astfel, printre numeroasele obiective turistice din Iași, se numără și Bojdeuca lui Ion Creangă – primul muzeu literar de la noi, deschis spre vizitare în anul 1918. Bojdeucă îi spunea însuși autorul, care a locui aici în perioada 1872-1889. Printre numeroasele obiecte personale ale lui Ion Creangă, poți vedea și azi câteva pagini scrise, dar și călimara cu ajutorul căreia a dat naștere celor mai frumoase personaje ale copilăriei noastre.

5. Teiul lui Eminescu din Parcul Copou

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou

Așa cum spuneam la începutul acestui articol, sunt numeroase locuri frumoase de vizitat în Iași, iar unul dintre acestea este Parcul Copou. Consultă calendarul cu zile libere în 2024 și programează o excursie de câteva zile în inima Moldovei. Parcul Copou, de exemplu, este un loc pe care trebuie să-l explorezi pas cu pas, mai ales că aici se află celebrul tei al lui Eminescu – copacul pe care îl întâlnim adesea în poeziile lui, locul în care își găsea liniște și inspirația. De altfel, în incinta parcului, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, vei regăsi și Muzeul Mihai Eminescu. Aici vei putea admira numeroase obiecte care au aparținut îndrăgitului poet. De altfel, Parcul Copou găzduiește și Aleea Junimea. Aici vei putea admira busturile membrilor cercului literar, înființat de Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti, Petre Carp, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.

6. Râpa Galbenă

rapa galbena iasi

Chiar la poalele dealului Copou, se află Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta – o construcție realizată pentru a facilita accesul către zona gării, zona parcului și zona centrală orașului. Chiar dacă aceasta este singura întrebuințare a esplanadei, arhitectura parcă te trimite cu gândul la poveștile cu prinți și prințese, cu rochii si săli de bal. Interesant este și faptul că terenul pe care este amplasată întreaga construcție este străbătut de numeroase izvoare subterane, fapt pentru care s-a și luat decizia de a se ridica Esplanada Elisabeta.

7. Grădina botanică Anastasie Fătu

gradina botanica Anastasie Fatu iasi

Pune și grădina botanică pe lista cu lucruri de făcut în Iași. Grădina Anastasie Fătu se întinde pe o suprafața de aproximativ 80 de hectare și cuprinde numeroase specii de plante, fiind prima grădină botanică din țara noastră. Un aspect și mai important pentru vizitatori este reprezentat de faptul că aici există și o secție special amenajată pentru nevăzători. Plantele din această zonă sunt intens parfumate, etichetele acestora fiind scrise cu ajutorul alfabetului Braille.

8. Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii

Muzeul Vasile Pogor iasi

Sediul Societății Junimea, dar și redacția revistei Convorbiri literale se află tot în Iași, la muzeul Vasile Pogor. Clădirea a fost ridicată în anul 1850, la dorința familiei Pogor și a devenit, mai târziu, un important loc al culturii pentru întreaga țară. Ceea ce era odinioară loc de creație, dar și reședință pentru o întreagă familie este astăzi un muzeu, un loc care ne prezintă o parte importantă a dezvoltării literaturii române. Muzeul a fost deschis spre vizitare în anul 1972 și este unul dintre principalele puncte turistice din Iași.

9. Palatul Roznovanu, Primăria Iași

Palatul Roznovanu primaria iasi

Sediul Primăriei Iași este un alt obiectiv turistic de neratat din inima Moldovei. Clădirea impresionează, la prima vedere, datorită arhitecturii. Apoi, are și o istorie impresionantă. Până în anul 1891, atunci când a intrat în posesia statului, clădirea a fost locul de reședință a familiei Rosetti-Roznoveanu, o familie puternică, cunoscută pentru numeroasele influențe politice. De altfel, palatul a fost considerat și reședință regală o scurtă perioadă.

10. Teatrul Național Vasile Alecsandri și Opera Națională Română Iași

Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi

Unul dintre cele mai frumoase teatre de la noi se află în Iași, în aceeași clădire în care funcționează și Opera Națională. Numele de Vasile Alecsandri l-a primit în 1956, atunci când s-au celebrat 140 de ani de la punerea în scenă a primului spectacol în limba română. “Mitril și Hloe” se numea piesa regizată la acea vreme de Gheorghe Asachi. Clădirea care găzduiește astăzi cele două instituții de cultură a fost realizată conform planurilor unor celebrii arhitecți din Viena – Fellner și Helmer.

11. Biblioteca Gheorghe Asachi

Biblioteca Gheorghe Asachi iasi

Nu, nu este decorul unui film cu influențe europene și nici fascinanta lume a lui Harry Potter, ci este Biblioteca Gheorghe Asachi, una dintre cele mai frumoase biblioteci de la noi din țară. Aceasta este găzduită de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi și este, fără nicio îndoială, un punct principal de pe harta obiectivelor turistice din Iași. Construită în stilul caracteristic secolului XIX, biblioteca a fost inclusă, în 2015, în topul celor mai frumoase astfel de construcții din întreaga lume.

12. Sinagoga Mare din Iași

Sinagoga Mare din Iasi

Pune și Sinagoga Mare pe lista cu locuri de vizitat în Iași. Acest lăcaș de cult a fost construit în perioada 1657-1671, în locul fostei Mănăstiri Aron Vodă. De remarcat este că încăperea principală a fost realizată în formă de corabie. O găsești pe strada Sinagogilor și trebuie să știi că, încă din 2015, se află pe lista monumentelor istorice din Iași.

13. Muzeul de Istorie a Moldovei

Muzeul de Istorie a Moldovei

Nu se poate să ajungi în acest oraș, fără să vizitezi Muzeul de Istorie a Moldovei. Acesta se află chiar în incinta Palatului Culturii și conține peste 30.000 de piese, expuse în 20 de săli, pe o suprafață de 1470 mp. Interesant este și faptul că Muzeul de Istorie este găzduit încă din 1954 în interiorul palatului, fiind format din patrimonial a două vechi muzee, care au existat cu mult timp înainte în oraș: Muzeul de Antichități și Muzeul Municipal.

14. Catedrala Romano Catolică

Catedrala Romano Catolica Iasi

O altă clădire pe care o poți încadra pe lista cu cele mai frumoase locuri din Iași este Catedrala Romano Catolică, cunoscută de mulți drept Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină. Vorbim despre o construcție destul de nouă, lucrările fiind finalizate prin 2005. Arhitectura este una deosebită, fapt pentru care ai putea crede, preț de câteva secunde, că te afli peste hotare.

15. Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitana Iasi

Construită între anii 1833-1839, Catedrala Mitropolitană din Iași este recunoscută ca fiind una dintre cele 6 catedrale mitropolitane din țara noastră. Celebrii arhitecți vienezi, Johann și Gustav Freywald, au ales stilul neoclasic pentru această clădire, considerată azi un principal monument istoric. O găsești pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

16. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi Iasi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este un alt monument emblematic pentru orașul Iași. Construită în perioada 1637-1639, la dorința voievodului Vasile Lupu, mănăstirea a trecut prin patru cutremure, a fost jefuită și arsă. Reamenajarea acesteia s-a finalizat prin 1898.

17. Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Castelul Sturdza de la Miclauseni

Așa cum ai înțeles încă din primele rânduri, sunt numeroase locuri frumoase în Iași, dar și în împrejurimi. Pentru a le descoperi poveștile impresionante, ai putea organiza o vacanță de câteva zile în inima Moldovei. Vezi când se celebrează ziua muncii și programează-ți concediul atunci. Fiind o sărbătoare îmbrățișată cu drag și de români, s-ar putea să asiști la numeroase spectacole, festivități și evenimente care marchează această zi.

Un loc care pare desprins din poveștile de odinioară este Castelul Sturdza din satul Miclăușeni. Pune-l pe lista cu obiective turistice din Iași. Acesta se află la doar 65 de kilometri distanță față de municipiul de reședință al județului Iași și are o poveste care începe încă din anul 1880. Palatul a fost construit de către Gheorghe Sturdza și soția sa. Le-a fost reședință o bună perioadă, iar acum se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ca orice altă construcție de acest gen, palatul impresionează datorită arhitecturii cu puternice influențe neogotice. Frumusețea acestuia l-a captivat și pe Sergiu Nicolaescu, care a ales să filmeze câteva secvențe din filmul “Orient Express” chiar aici, la Miclăușeni.

18. Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa

La 60 de kilometri distanță de municipiul Iași și doar 30 de kilometri distanță față de Castelul Sturdza de la Miclăușeni se află un alt palat, cu o arhitectură impresionantă. Palatul Cuza de la Ruginoasa, monument istoric ce a aparținut inițial tot familiei Strudza, a fost cumpărat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Interesant este și faptul că în timpul Primului Război Mondial, palatul s-a transformat în spital militar, iar mai târziu, după 1936 a funcționat ca spital TBC. Astăzi, întreaga construcție adăpostește Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza.

Acum că ai aflat ce să faci în Iași, nu îți rămâne decât să programezi o vacanță pentru întreaga familie. Fiind un oraș cunoscut atât pentru numeroasele oportunități de agrement, pentru viața de noapte, dar și pentru numeroasele obiective culturale și istorice, va deveni, în mod cert, destinația ta preferată pentru următorul concediu. Pune pe lista de dorințe orașul Iași cu atracțiile turistice de neratat și pornește incursiunea prin inima Moldovei chiar din Piața Unirii – un loc cu o semnificație puternică pentru România de azi. Nu rata o plimbare prin parcul lui Eminescu, vizitează locul care a dat naștere poveștilor copilăriei și descoperă, în mod treptat, toate străduțele care, în urmă cu mult timp, erau străbătute de cei care au fondat societatea Junimea – cea mai puternică inițiativă culturală de la noi, care a descoperit cei mai importanți scriitori români.

Caută cazare în Iași
 
Data articol: 4 iulie 2023