18 Obiective turistice in Sinaia: Atractii si locuri de vizitat

Zi libera » 18 Obiective turistice in Sinaia: Atractii si locuri de vizitat
obiective turistice sinaia

Sinaia este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, o destinație încărcată de istorie, unde vei descoperi numeroase obiective turistice memorabile. Dacă nu ai ajuns până acum în locul în care i-a fost „acasă” Regelui Carol I, atunci ar trebui să pui Sinaia pe lista cu destinații de vacanță. Vorbim despre un orășel liniștit, aflat în județul Prahova, în inima naturii, un orășel care îți va oferi posibilitatea de a te deconecta de la agitația urbană.

O zi în Sinaia îți va purta pașii spre aleea ce duce către unul dintre cele mai cunoscute castele de la noi, dar și către alte obiective turistice. Sigur că poți bifa cele mai importante atracții de aici în câteva ore, dar dacă vrei să descoperi magia orașului regal, noi îți recomandăm să planifici o ședere de cel puțin două zile. Vezi cum arată calendarul de sărbători legale în 2024 și organizează o excursie pentru întreaga familie. Iată ce poți vizita în Sinaia:

1. Castelul Peleș

Castelul Peles

Dacă ar fi să-ți creionezi o listă cu activități de făcut în Sinaia, indiferent de sezon, Castelul Peleș s-ar afla pe primul loc. Nu trebuie să ratezi o vizită aici! Castelul a fost construit pentru regele Carol I și reprezintă un punct de referință pentru istoria țării noastre, nu doar pentru orașul Sinaia. Interesant este și faptul că se numără printre cele mai importante castele din Europa, realizate în a doua jumătate a secolului XIX. Odată ce ajungi în interior, vei descoperi Holul de Onoare – un hol imens, unde vei remarca atenția la detalii, dar și faptul că întreaga construcție beneficiază de dotări de lux, mai ales dacă ar fi să ne raportăm la vremurile în care a fost ridicată. Apoi, vei descoperi, în mod treptat, alte încăperi, precum: dormitoare, saloane, sala de muzică, o bibliotecă impresionantă a familiei regale, săli împânzite cu arme și multe alte odăi care păstrează vie amintirea începuturilor reședinței regale. Sigur că, de departe, cea mai impresionată sală este cea care găzduiește un teatru cu scenă și peste 50 de locuri pentru spectatori.

Sinaia este un oraș care merită descoperit și care te va impresiona, indiferent de sezon. Pe de altă parte, dacă ajungi aici de Crăciun vei fi întâmpinat de o atmosferă de basm. Pe timp de iarnă, acest oraș este absolut fascinant, din orice unghi l-ai privi. În plus, în perioada sărbătorilor, în holul de onoare al Castelului Peleș se organizează numeroase evenimente în care răsună colindele și cântecele tradiționale.

2. Castelul Pelișor

Castelul Pelisor

După ce descoperi frumusețea incontestabilă a castelului Peleș, îți vei dori să vizitezi și Castelul Pelișor. În găsești tot pe domeniul regal, fiind construit de Regele Carol I pentru moștenitorii săi: regale Ferdinand și regina Maria. Spre deosebire de marele castel care adună 160 de încăperi, Pelișorul are doar 90 de camere, fiecare dintre acestea amintind de regina Maria. Una dintre cele mai spectaculoase încăperi de aici este dormitorul de aur, realizat din lemn de tei aurit. Interesant este și că marea majoritate a odăilor sunt mobilate și decorate după planurile reginei, un laitmotiv întâlnit adesea fiind ciulinii. Atât Peleșul, cât și Pelișorul se remarcă printr-o arhitectură superbă, unicat în România, iar interioarele sunt realizate din finisaje și dotări moderne, dar și costisitoare.

3. Castelul Foișor din Sinaia

Castelul foisor

Odată ajuns în Sinaia, trebuie să vezi și locul în care s-a născut regale Mihai. Castelul Foișor a fost proiectat drept cabană de vânătoare, dar a fost folosit o perioada ca reședință a regelui Carol I și a soției sale, regina Elisabeta, timp în care s-a construit Castelul Peleș. Moartea reginei Elisabeta a fost momentul în care s-a decis ca acest castel să rămână nelocuit pentru o perioadă. Mai târziu, s-au mutat aici principele Carol și soția sa, prințesa Elena, care i-au dat naștere regelui Mihai, la data de 25 octombrie 1921. Castelul Foișor a devenit, în acest fel, locul în care a copilărit îndrăgitul conducător.
Arhitectura castelului este specifică perioadei în care a fost construit. Este mai mic chiar și față de Pelișor, adunând doar 42 de încăperi. Din păcate, nu poate fi vizitat la interior, aparținând protocolului de stat.

4. Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Dimitrie Ghica Sinaia

O altă locație de vizitat în Sinaia este parcul Dimitrie Ghica. Acesta a fost deschis publicului larg în anul 1881 și este, în momentul de față, cel mai important spațiu de relaxare din oraș. Parcul se întinde pe o suprafața destul de generoasă, cuprinzând alei de promenadă, băncuțe, locuri de joacă pentru copii, chioșcuri și tiroliană. În plus, iarna se montează aici și un patinoar care arată exact ca în filmele de Crăciun. Apoi, pentru pasionații domeniului cultural, în parc, pe marginile aleilor de promenadă, se pot admira busturile unor personalități remarcabile, precum: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Dimitrie Ghica etc.

De altfel, dacă tot faci o scurtă pauză de relaxare aici, ai putea să-ți creionezi planul pentru următoarea destinație de vacanță. Să știi că există numeroase obiective turistice în Brașov, orașul aflat la mai puțin de o oră distanță față de Sinaia.

5. Cazinoul din Sinaia

Cazinoul din Sinaia

Aflat chiar în incinta parcului Dimitrie Ghica, cazinoul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sinaia. Sigur că și acesta fost construit la dorința regelui Carol I, în anul 1911. Arhitectura acestuia este una remarcabilă, dar ceea ce este și mai interesant este faptul că întreaga construcție a fost ridicată în doar 11 luni. Cazinoul a funcționat de atunci și până în 1947, atunci când regimul comunist a interzis jocurile de noroc pe teritoriul țării. Astăzi, clădirea găzduiește diferite evenimente, spectacole, expoziții, simpozioane și congrese.

6. Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia

Pune pe lista cu locuri de vizitat Sinaia și o scurtă vizită la mănăstire. Aflându-se în apropiere de Castelul Peleș, Mănăstirea Sinaia este un lăcaș de cult inclus în lista monumentelor istorice de la noi din țară. Situată chiar la poalele muntelui Furnica, mănăstirea te va întâmpina cu o atmosferă liniștită și caldă, un loc perfect pentru a-ți reorganiza gândurile și pentru a te deconecta de stresul cotidian. Mănăstirea a fost construită în anul 1956, în stil brâncovenesc, de către Mihai Cantacuzino, cel care i-a oferit și această denumire. Tot aici vei descoperi și un mic paraclis – o biserică mai mică sau o capelă, întâlnită în toate lăcașurile de cult care țin slujbe.

7. Casa Memorială George Enescu

Casa Memorială George Enescu

Poate că nu știai, dar există o mulțime de locuri de vizitat în Sinaia pentru copii și părinți, iar cel mai bun exemplu în acest sens este Casa Memorială George Enescu. Construcția a fost realizată între anii 1923-1926, fiind loc de reședință pentru îndrăgitul compozitor, încă din 1926 și până în 1946, moment în care a plecat la Paris. Un aspect interesant pe care îl vei afla, în timp ce vizitezi casa memorială, este faptul că aceasta a fost donată de însuși George Enescu pentru statul român, din dorința de a deveni loc de creație pentru artiștii de la noi din țară.

8. Centrul Cultural Carmen Sylva

Centrul Cultural Carmen Sylva

O altă clădire cu o arhitectură impresionantă este cea care găzduiește astăzi Centrul Cultural Carmen Sylva. Construcția a fost ridicată în perioada 1894 – 1896, devenind la acele vremuri școala din Sinaia. Vorbim despre o școală mixtă, deci pentru băieți și fete, care cuprinde patru clase, dar și o locuință specială pentru învățător. Încă din 2008, fosta școală a devenit Centrul Cultural Carmen Sylva, deschis în luna Aprilie a anului 2008.

9. Gara Sinaia și gara Regală

Gara Sinaia și gara Regală

Dacă tot ajungi în Sinaia, ar trebui să faci o scurtă oprire și la gară, atât la Gara Sinaia, cât și la gara Regală. Construite începând cu anul 1913, gările din micuțul oraș transmit și acum atmosfera de regalitate și te trimit cu gândul la trenurile prezidențiale din perioada comunistă. Aici, timpul pare că stă în loc, deși șinele de tren indică faptul că pe aici au trecut o mulțime de oameni, dornici să descopere frumusețea orașului, considerat a fi perla Carpaților.

10. Muzeul de Trenulețe Sinaia

Gara din Sinaia

În apropiere de gară se află Muzeul de Trenulețe, considerat a fi una dintre principalele atracții turistice în Sinaia. Muzeul cuprinde o serie impresionantă de exponate în miniatură. Vorbim despre un întreg ansamblu feroviar cu locomotive, vagoane, gări, viaducte și pasarele. De altfel, aici vei regăsi și câteva instalații vechi care au aparținut patrimoniul CFR. Va fi o experiență memorabilă, mai ales pentru prichindeii care nu au reușit să se plimbe până acum cu trenul.

11. Vila Take Ionescu

Vila Take Ionescu

Dacă ești pasionat de arhitectura veche, atunci trebuie să vezi Vila Take Ionescu, fosta reședință a cunoscutului om politic. Construcția cuprinde 15 camere și este amplasată pe un domeniu de aproximativ 5000 de metri pătrați. Întreaga vilă este compusă din corpuri lipite, de dimensiuni diferite, păstrând și azi amintirea vremurilor îndepărtate. În exterior, vei descoperi finisajele de lemn și piatră, specifice vremurilor în care a fost construită vila remarcabilului politician.

12. Drumul Regal

Drumul Regal Sinaia

Tot în vacanță poți urma și drumul regelui din Sinaia – o potecă ce îți va purta pașii prin pădurea adesea străbătută de regale Carol și regina Maria. Poți porni pe Drumul Regal chiar de la Castelul Peleș sau din Strada Cota 1400. Va fi o drumeție pe drum pietruit, într-o adevărată oază ne liniște. Poteca este marcată cu bandă albastră și îți va fi ușor să îi urmezi cursul. Nu uita aparatul de fotografiat! Aici vei întâlni numeroase obiective turistice, printre care: Poiana Stânii Regale sau Stâncile Franz Joseph.

13. Poiana Stânii Regale

Poiana Stanii Regale Sinaia

Odată pornit la drum, la o altitudine de 1285 de metri, vei ajunge față în față cu un peisaj superb – Poiana Stânii Regale. Dacă închizi ochi, îți poți imagina și chiar auzi tropotele cailor. Odinioară, Poiana Stânii era locul preferat al familiei regale, un loc în care marile personalități ajungeau atât călare, cât și după o drumeție la pas pe drumul regal. Tot aici se organizau festivități și diferite alte evenimente de familie sau de protocol. Aici vei descoperi și cabana Stâna Regală, o locație potrivită pentru a savura o limonadă rece sau o ciocolată caldă, în funcție de sezon. De aici, de pe terasă, priveliștea este absolut superbă.

14. Stâncile Franz Josef

Stancile Franz Josef Sinaia

Ajuns în Poiana Stânii, poți admira și Stâncile Franz Josef, la care poți ajunge dacă urmezi o potecuță de mici dimensiuni. Acestea au fost amenajate tot de familia regală și îți oferă posibilitatea de a admira priveliștea spre Valea Prahovei. Nu trebuie să-ți faci griji în privința accesului. Stâncile sunt amenajate cu trepte și balustradă, iar zona de panorama este una sigură, inclusiv pentru copii. De altfel, ai putea să te oprești aici preț de câteva clipe, să te bucuri de liniștea naturii și să-ți faci planul pentru următoarea vacanță. Călătorului îi șade bine la drum lung și pentru că există numeroase obiective turistice în Sibiu, poate acesta devine următoarea destinație de relaxare. Poți pleca chiar din Sinaia, dar nu înainte de a descoperi celelalte atracții.

15. Cota 2000 Sinaia

Stancile Franz Josef

Un alt loc care îți oferă o priveliște absolut fascinantă este Cota 2000 din Sinaia. Împătimiții sporturilor de iarnă știu că de aici se ajunge la pârtiile de schi, în timp ce iubitorii traseelor montane pun traseul către muntele Furnica pe lista celor mai frumoase drumeții. Până la cota 2000 se poate ajunge la pas, în zilele frumoase din anotimpul cald, ori cu telecabina. Ce poți face la cota 2000 Sinaia? Poți admira priveliștea, poți urma traseul către Babele sau Vârful Omul sau îți poți îndrepta atenția către domeniul schiabil. Tu ce alegi?

16. Stânca Sfânta Ana

Stanca Sfanta Ana Sinaia

Cei care iubesc natura și liniștea oferită de drumețiile montane, vor pune pe lista cu dorințe și Stânca Sfânta Ana – fost schit și loc de rugăciune pentru locuitorii din Sinaia. Aici este singurul loc din Munții Bucegi în care vei întâlni iederă albă. Stânca Sfânta Ana datează din anul 1450 și o găsești la intersecția dintre două drumuri: cel care îți poartă pașii spre Poiana Regală și cel care duce către Cota 1400.

17. Peștera lui Bogdan

Pestera lui Bogdan Sinaia

Vizitează și Peștera lui Bogdan. Aceasta se află în Masivul Piatra Arsă și are o lungime de aproximativ 46 de metri, înălțimea ajungând chiar și la 10 metri în unele locuri. Se spune că aici se refugiau haiducii prin 1880. Accesul către peșteră se face prin pădure – o drumeție de câteva ore care te va pune față în față cu numeroase specii de copaci, cu pârâuri reci, numeroase păsări, dar și căprioare.

18. Lacul Bolboci

Lacul Bolboci Sinaia

Poți face numeroase activități în Sinaia, de la o plimbare lejeră prin holurile castelelor, până la drumeții lungi pe potecile de munte. De altfel, dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți vizita și împrejurimile. Lacul Bolboci, de exemplu, este un obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi. Îl găsești la doar 8 kilometri distanță față de Sinaia, în inima munților Bucegi.

În loc de concluzie, te invităm să îți verifici agenda. Poate reușești să strecori o mică escapadă de weekend la Sinaia, orașul cu parfum regal.

Caută cazare în Sinaia
 
Data articol: 27 august 2023