Hunedoara: 20 Obiective Turistice impresionante

Zi libera » Hunedoara: 20 Obiective Turistice impresionante
obiective turistice hunedoara

Hunedoara este, fără doar și poate, una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță de la noi din țară. Vorbim despre un singur județ, care îți oferă un adevărat paletar de experiențe inedite. Vei descoperi aici o mică bucățică de istorie, peisaje unice, lacuri și cascade ce merită văzute și fotografiate. Sigur că marea majoritate a călătorilor își creionează planul de vizitare al obiectivelor turistice, concentrându-se, în mare parte, asupra Castelului Corvinilor, dar trebuie să știi că vei fi întâmpinat de numeroase alte atracții. Asigură-te că ai suficient timp la dispoziție pentru a descoperi această parte a Transilvaniei. Consultă calendarul cu zile libere în 2023 și planifică-ți următoarea vacanța. Citind acest articol, vei descoperi ce se poate vizita în Hunedoara, obiective turistice potrivite atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

1. Cetatea Deva

Cetatea Deva

Printre numeroasele locuri de vizitat in Hunedoara se numără și Cetatea Devei, pe care o găsești în orașul cu același nume. Vei descoperi aici una dintre cele mai importante fortificații din Evul Mediu. Aceasta a fost construită în secolul XIII și a fost atestată documentar în anul 1269. Fiind o construcție ce amintește de farmecul de odinioară, este de la sine înțeles că Cetatea Devei impresionează datorită arhitecturii, având o frumusețe aparte. Apoi, fiind așezată pe Dealul Cetății, îți oferă și posibilitatea de admira un peisaj superb, odată ce ai ajuns în vârf. De altfel, există mai multe variante de a urca la cetate: cu telecabina, cu mașina până într-un anumit punct sau la pas, admirând priveliștea.

2. Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Hunedoara este, fără nicio îndoială, Castelul Corvinilor, cunoscut și cu denumirea de Castelul Huniazilor. Considerat a fi legenda vie a Transilvaniei, castelul adună anual mii de vizitatori din țară, dar și din străinătate. Acesta impresionează datorită arhitecturii, fiind un castel mare, fastuos, care te introduce în lumea medievală încă de la început. Pentru a-l vizita, va trebui să treci peste un pod lung, realizat din lemn, aflat deasupra râului Zlaști. Peisajul este absolut fascinant, mai ales că reușește să te transpună instant în vremurile de mult apuse. Vei descoperi aici numeroase povești, dar și diferite legende, care vor întregi experiența vizitării. Astfel, se spune că aici a fost întemnițat Vlad Țepeș, personajul care încă reușește să aducă în România numeroși turiști, veniți din toate colțurile lumii. Vei descoperi în curtea castelului și o fântână, despre care se spune că a fost săpată de 3 prizonieri, timp de 15 ani. Ion de Hunedoara le-a promis acestora că vor fi eliberați dacă vor găsi apă bună de băut. Până când au reușit aceștia să dea de apă bună, Ioan de Hunedoara a murit, iar soția sa a decis să nu-i respecte cuvântul, cerând ca cei 3 prizonieri să fie uciși. Astfel, înainte să fie executați, aceștia au scris pe cheile fântânii o inscripție cu următoarele cuvinte: “apă ai, inimă nu”.

3. Muzeul trenulețelor Valentin Banciu

Muzeul trenuletelor Valentin Banciu

Spuneam încă de la început că Hunedoara este o destinație potrivită pentru întreaga familie. Astfel, dacă ajungi aici, trebuie să pui pe lista cu locuri de vizitat și Muzeul trenulețelor Valentin Banciu. Deschis recent, acesta este un spațiu realizat în memoria pilotului Valentin Banciu, un campion, care a câștigat numeroase trofee și titluri impresionate în industria automobilistică. Vei primi încă de la intrare un bilet de acces asemănător celor de la CFR. Fiecare încăpere este amenajată în așa fel încât să reproducă o imagine cât mai reală, cu numeroase locomotive, mașini și garnituri de tren. Întreaga colecție este realizată în miniatură și conține chiar și o reprezentare remarcabilă a Castelului Corvinilor, dar și una cu traseul mocăniței din Maramureș.

4. Grădina Zoologică din Hunedoara

Grădina Zoologica din Hunedoara

Pentru că vorbim despre o destinație potrivită atât celor mari, cât și celor mici, unul dintre principalele locuri de relaxare in Hunedoara este Grădina Zoologică. O găsești pe strada Pădurii, chiar în orașul Hunedoara și trebuie să știi că se întinde pe o suprafață de 29.000 de metri pătrați. Vei putea admira aici o expoziție care cuprinde peste 140 de exemplare de păsări, reptile și mamifere. Grădina Zoologică din Hunedoara și-a deschis porțile în data de 10 Mai 1972, iar de atunci este un principal obiectiv turistic, dar și un spațiu de relaxare pentru localnici, tarifele de vizitare fiind foarte accesibile.

5. I Giardini di Zoe

I Giardini di Zoe

Nu, nu este o destinație din Italia, ci un punct cheie de pe harta cu obiective turistice din Hunedoara. Posibil să fi vizitat numeroase astfel de locuri în România, dar trebuie să știi că aceasta are un farmec aparte. Se află în Banpotoc, un sat din comuna Hărău, aflat pe malul Mureșului, la aproximativ 25 de kilometri distanță față de Castelul Corvinilor. I Giardini di Zoe este o grădină făurită de un Italian, care a venit în România prin 2003 și a decis să ofere un cadou țării noastre, în schimbul experiențelor pe care le-a trăit vizitând locurile superbe de la noi. A cumpărat un spațiu simplu, pe care l-a transformat într-un adevărat colt de rai, o grădină botanică ce te trimite cu gândul la marile orașe ale lumii.

6. Lacul Cinciș

Lacul Cincis

Sunt numeroase atracții turistice în Hunedoara, locuri pe care le vei descoperi până la finalul acestui articol. Astfel, o vizită în Transilvania se poate transforma în cea mai frumoasă vacanță pentru întreaga familie. Analizează calendarul zilelor libere în 2024 și planifică o ieșire pentru toți ai tăi. Pune pe lista cu obiective turistice și Lacul Cinciș, unul dintre cele mai mari lacuri din România. Acesta se află la aproximativ 10 kilometri distanță față de orașul Hunedoara și se întinde pe o suprafață de aproximativ 867 de hectare. Interesant este și faptul că au fost inundate 5 așezări vechi pentru a se crea acest lac, ca principală sursă de apă pentru Hunedoara.

7. Cascada Clocota

Cascada Clocota

Organizează concediile în perioadele cu vacanțe școlare. Astfel, vei avea suficient timp pentru a vizita toate locurile frumoase din Hunedoara. Unul dintre acestea este Cascada Clocota. Ceea ce o face specială este faptul că apa de aici nu îngheață pe timp de iarnă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că ea colectează apele din 16 izvoare termominerale din zonă. O găsești în stațiunea Geoagiu-Băi și este, fără nicio urmă de îndoială, una dintre principalele atracții turistice din Hunedoara. Deși Cascada Clocota nu are dimensiuni foarte mari, aceasta impresionează privirile turiștilor datorită căderii. Trebuie să o vezi!

8. Cascada Lolaia

Cascada Lolaia

O altă cascadă ce merită vizitată în vacanța ta din Hunedoara este Lolaia. Aceasta se află în partea de nord a munților Retezat, la o altitudine de 1050 de metri. Accesul spre cascadă se face cu ajutorul unor trepte din lemn, special amenajate pentru a facilita traseul turiștilor. Interesant este și faptul că aici a fost amplasat un stativ pentru toți cei care își doresc să facă poze de grup. Aici, priveliștea este spectaculoasă, iar experiența este amplificată de sunetul incontestabil al apei.

9. Mănăstirea Prislop

Manastirea Prislop

Dacă ajungi în orașul Hunedoara, trebuie să știi că la aproximativ 30 de kilometri distanță, se află Mănăstirea Prislop, cel mai cunoscut lăcaș de cult pentru pelerini. Biserica mănăstirii a fost construită în secolul XVI și este declarată monument istoric. Chiar dacă dimensiunile acesteia nu sunt deloc unele mari, mănăstirea de la Prislop este considerată una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Transilvania. Sigur că a devenit cunoscută de publicul larg și datorită părintelui Arsenie Boca, cunoscut ca fiind Sfântul Ardealului. Mormântul acestuia se află în cimitirul mănăstirii și adună anual zeci de mii de oameni. În plin sezon, se formează o coadă imensă spre mormânt.

10. Biserica de piatră din Densuș

Biserica de piatra din Densus

Biserica Sfântul Nicolae din localitatea Densuș este una dintre cele mai vechi biserici din țara noastră. Aceasta este construită, în totalitate, din piatră și impresionează datorită arhitecturii. Interesant este și faptul că aici se țin slujbe de peste 700 de ani, deși localnicii au vrut să o demoleze prin secolul XIX. A fost salvată de autorități, care au început la acea vreme ample lucrări de reabilitare. Astfel, în anul 1870 a fost declarată monument istoric.

11. Băile Termale Romane

Baile Termale Romane

O destinație mai puțin mediatizată din județul Hunedoara este aproape de stațiunea Geoagiu. Băile termale Romane erau cunoscute în antichitate drept o locație luxoasă și nu oricine avea acces aici. Doar o parte din locuitorii Daciei puteau să se bucure de proprietățile vindecătoare ale apelor. Astăzi este o stațiune care te cucerește încă de la prima vedere, oferindu-ți impresia că te afli pe platourile de filmare ale marilor ecranizări despre zeii antici. Pe de altă parte, nu este și un punct turistic dezvoltat. Băile Termale Romane sunt cunoscute și ca Băile Germisara.

12. Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Ce-i drept, sunt numeroase locuri frumoase în Hunedoara, iar două dintre acestea se află în localitatea Sarmizegetusa. Ne oprim, pentru început, la ruinele unei fortificații, a cărei istorie începe în secolul II. Sarmizegetusa Regia sau Sarmizegetusa Regilor era în vremea războaielor daco-romane o adevărată fortăreață. Astăzi, poți admira doar ruinele vechii așezări.

13. Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Tot în localitatea Sarmizegetusa poți vizita Ulpia Traiana, cea care a fost cândva capitala Daciei. Vorbim despre un fost oraș antic, care număra în perioada de glorie aproximativ 30.000 de suflete. Interesant este și faptul că, la începuturi, Ulpia Traiana a fost un orășel militar, dar odată cu trecerea timpului, a evoluat și a căpătat un important rol economic, politic și industrial. Astăzi, poți admira doar ruinele fostului oraș, însă poți trece această experiență la capitolul celor mai frumoase locuri de vizitat din Hunedoara.

14. Muzeul Aurului din Brad

Muzeul Aurului din Brad

Dacă organizezi o vacanță chiar de ziua copilului, atunci trece pe lista cu atracții turistice din Hunedoara și Muzeul Aurului, un loc unic în toată Europa. Cei mici, dar și cei mari sunt fascinați să descopere cele peste 2000 de exponate din aur găsite atât în minele din țară, dar și de peste hotare. Ceea ce face ca această locație să fie una specială este faptul că exponatele nu sunt prelucrate, ci le poți admira în formă naturală, așa cum au fost ele găsite. Printre acestea, de remarcat este și steagul dacilor.

15. Peștera Bolii

Pestera Bolii

Pune pe lista cu obiective turistice din Hunedoara și Peștera Bolii. O găsești în Petroșani și trebuie să știi, încă de la început, că aceasta este singura peșteră de la noi care este traversată de cursul de apă al pârâului care i-a dat naștere. Aceasta se întinde pe o suprafață de 455 de metri și poate fi traversată cu ușurință datorită iluminatului și podurilor special amenajate. Ești curios de unde îi provine numele? Află că nu există vreo legendă în spate, peștera purtând numele familiei Bolia. Se spune că Bolia era un voievod care deținea o mulțime de pământuri în această zonă.

16. Cheile Băniței

Cheile Banitei

Destul de aproape de Peștera Bolii se află și Cheile Băniței – un loc cum rar întâlnești în România. Acestea se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și te vor impresiona datorită înălțimi de până la 15 metri. Lungimea totală a cheilor este de aproximativ 300 de metri, dar adevărata provocare constă în traversarea acestora prin apă. Există câteva zone în care apa ajunge până la genunchi, în rest nu depășește nivelul gleznelor. Va fi o adevărată încântare să treci printr-o astfel de experiență, mai ales vara, atunci când apa rece este mai mult decât potrivită pentru a te răcori.

17. Lacul Bucura

Lacul Bucura

Lacul Bucura este un alt obiectiv de neratat din Hunedoara, fiind cel mai mare lac glaciar din România. Suprafața acestuia este de 8,90 de hectare, iar adâncimea maximă atinge 15,5 metri. Există și câteva legende cu privire la apele de aici. Una dintre acestea spune că lacul Bucura era un reper, un punct de întâlnire pentru haiducii din Oltenia, Transilvania și Banat. Aceștia obișnuiau să arunce în apă aurul pentru a nu fi prinși cu o astfel de comoară asupra lor. Lacul se află în Parcul Național Retezat, primul parc național din România, înființat în anul 1935.

18. Rezervația de zimbri Hațeg Slivuț

Rezervatia de zimbri Hateg Slivut

O plimbare prin rezervația de zimbri de la Hațeg poate fi o adevărată încântare pentru întreaga familie, o gură de aer proaspăt și o mică pauză de relaxare de la agitația cotidiană. În anul 1958 au fost aduși aici primii doi zimbri. Mai târziu, au fost aduse și alte exemplare, iar astăzi te poți bucura de o plimbare liniștită, în timp ce admiri această specie pe cale de dispariție. Este interesant să știi că zimbrul poate atinge, la vârsta maturității, greutatea de 900 de kilograme.

19. Cetatea medievală Mălăiești

Cetatea medievală Mălăiești

Pentru iubitorii de natură și plimbări în aer liber, Cetatea medievală Mălăiești este un alt obiectiv turistic de neratat din Hunedoara. O găsești în comuna Sălașu de Sus, la aproximativ 15 kilometri distanță față de Hațeg. Cetatea este reabilitată recent și, deși nu este una dintre cele mai mari astfel de așezări de la noi din țară, peisajul este unul fascinant. În mod cert, câteva ceasuri petrecute aici îți vor încărca bateriile pentru o nouă săptămână de muncă.

20. Fundătura Ponorului

Fundatura Ponorului

Fundătura Ponorului este un adevărat paradis, un loc ce merită vizitat măcar o dată în viață. Pe lângă priveliștea de vis, vei descoperi aici o mână de oameni, localnici care încă mai dau viața acestui mic colțișor de rai. Viața nu este tocmai ușoară aici. Electricitatea lipsește cu desăvârșire, iar activitățile celor care încă îi spun “acasă” acestui loc se rezumă la însămânțarea pământului și creșterea animalelor. Fundătura Ponorului este un loc izolat, de o frumusețe aparte, în care domnește liniștea, dragostea pentru natură și simplitatea.

Așadar, Hunedoara este o destinație de vacanță potrivită pentru întreaga familie. Vei descoperi aici numeroase atracții turistice, locuri inedite și o mulțime de oportunități de relaxare.

Caută cazare în Hunedoara
 
Data articol: 30 iulie 2023