Zi libera ┬╗ Ziua Copilului – 1 Iunie zi liber─â

Ziua Copilului – 1 Iunie zi liber─â

Ziua Copilului, denumit─â ├«n multe ╚Ť─âri Ziua Inten╚Ťional─â a Copilului, este ├«n foarte multe ╚Ť─âri o s─ârb─âtoare pentru copii. ├Än ╚Ťara noastr─â se s─ârb─âtore╚Öte la data de 1 iunie.

Pentru c─â este o zi în care to╚Ťi copiii trebuie s─â se simt─â bine, s─â primeasc─â cadouri ╚Öi s─â se distreze împreun─â cu p─ârin╚Ťii,  ziua de 1 iunie a fost inclus─â în calendarul de zile libere ├«n 2024 si vacan╚Ťe ╚Öcolare. În acest─â zi, fiecare dintre noi î╚Öi aminte╚Öte de momentele frumoase ale copil─âriei, întorcându-se cu gândul în trecut ╚Öi retr─âind momente frumoase al─âturi de copii.

Ziua Interna╚Ťional─â a Copilului reprezint─â o s─ârb─âtoare dedicate tuturor copiilor din lume. În multe ╚Ť─âri, este s─ârb─âtorit─â in data de 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declara╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

În România, in data de 16 noiembrie 2016, pre╚Öedintele Klaus Johannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca s─ârb─âtoare legal─â în care nu se lucreaz─â. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucr─âtoare.

Marea majoritate a ╚Ť─ârilor lumii au ales data de 1 iunie, prima zi de var─â, pentru a s─ârb─âtori Ziua Interna╚Ťional─â Copilului, îns─â cu toate acestea 20 noiembrie fiind o dat─â popular─â în ╚Ť─âri precum Canada, Marea Britanie, Spania, Suedia, Olanda, Grecia, Fran╚Ťa ╚Öi Islanda.

Cum a ap─ârut Ziua Interna╚Ťional─â a Copilului? Istoria acestei zile

Cele mai vechi informa╚Ťii legate de ziua copilului dateaz─â din anul 1856 când în statul American Massachusetts, un pastor pe nume Charles Leonard a ╚Ťinut o predic─â special─â pentru copii în luna aprilie a acelui an. Pastorul a denumit acea zi ”Rose Day”, iar mai târziu numele s-a modificat în ”Flower Sunday”, iar apoi în ”Childrens Day”. Un secol mai târziu aceast─â zi s-a r─âspândit pe tot globul.

Turcia a fost prima ╚Ťar─â care a avut o ”zi a copilului” din anul 1920 când a fost stabilit─â pe data de 23 aprilie. Mustafa Kemal Ataturk a confirmat oficial existen╚Ťa acestei zile printr-o declara╚Ťie din 1929, iar de atunci în fiecare an, pe 23 aprilie, aici au loc festivaluri la care sunt invita╚Ťi copii din alte ╚Ť─âri.

Chiar dac─â a durat ceva timp, în anul 1925, într-o conferin╚Ť─â despre bun─âstarea copiilor care a avut loc la Geneva, a fost proclamat─â o Zi Interna╚Ťional─â a Copiilor. Decizia introducerii unei zile pentru protec╚Ťia copiilor a fost adoptat─â de c─âtre Federa╚Ťia Democratic─â Interna╚Ťional─â a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desf─â╚Öurat─â la Moscova.

Adunarea General─â ONU a adoptat Rezolu╚Ťia nr. 836 ╚Öi a proclamat la 14 decembrie 1954 – Ziua Mondial─â a Copilului. Aceast─â decizie a fost luat─â ca urmare a con╚Ötientiz─ârii problemelor pe care le au copii din întreaga lume.

Adunarea General─â ONU a recomandat tuturor ╚Ť─ârilor s─â instituie o Zi Mondial─â a copilului ╚Öi a sugerat tutor guvernelor ca aceast─â zi s─â fie s─ârb─âtorit─â de fiecare ╚Ťar─â la data pe care ei o consider─â potrivit─â.

Ziua Copilului sărbătorită în lume

Data la care este s─ârb─âtorit─â Ziua Mondial─â a Copilului în lume difer─â în câteva ╚Ť─âri ╚Öi s-a divizat în dou─â s─ârb─âtori. Unele state îi celebreaz─â pe cei mici la 1 iunie când este Ziua Interna╚Ťional─â a Copilului sau pe 20 Noiembrie când se celebreaz─â Ziua Universal─â a Copiilor.

  • 1 iunie – Albania, Armenia, Bulgaria, România, Cambodgia, Cehia, Coreea de Nord, Ecuador, Germania, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Slovacia, Ucraina, pe scurt toate ╚Ť─ârile care sunt  foste republici care au alc─âtuit URSS-ul, foste statele din R S Iugoslav─â, foste state comuniste din Europa Central─â ╚Öi de Est ╚Öi ╚Ť─âri precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen ╚Öi altele;
  • 20 noiembrie – Câteva zeci de ╚Ť─âri, inclusiv Fran╚Ťa, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elve╚Ťia;
  • 25 decembrie – 8 state africane;
  • 20 septembrie: Germania ╚Öi Austria;
  • A doua duminic─â din februarie – în câteva state din Oceania;
  • A doua duminic─â din mai – în Marea Britanie ╚Öi Spania;
  • Ziua În─âl╚Ť─ârii Domnului – 3 insule;
  • 1 octombrie – în 3 ╚Ť─âri.
Cum se sărbătorește Ziua Copilului în România? Între trecut și viitor

Cum se sărbătorește Ziua Copilului în România? Între trecut și viitor

În prezent, Ziua Copilului este nelucr─âtoare, iar pe vremea comunismului aceast─â zi era aniversat─â printr-o serbare care se desf─â╚Öura la gr─âdini╚Ť─â sau la ╚Öcoal─â, iar dac─â pica într-o zi de duminic─â, se organizau concursuri sau excursii. De asemena, pe atunci se ╚Ťineau spectacole prin care copii mul╚Ťumeau partidului ╚Öi conduc─âtorului prin cântece, jocuri ╚Öi versuri.

La aceste serb─âri participau ”pionierii” ╚Öi ”╚Öoimii patriei”. Organiza╚Ťia Pionierilor a fost creat─â în 1949 ╚Öi cuprindea copiii între 8 ╚Öi 14 ani, iar în 1989 num─âra peste 2,5 milioane de membri.

Ast─âzi Ziua Copilului este liber─â, a╚Öadar celebrarea ei este organizat─â de c─âtre p─ârin╚Ťi. De cele mai multe ori ace╚Ötia particip─â la serb─âri, festivaluri ╚Öi evenimente organizate pentru distrac╚Ťia celor mici, concursuri cu tombole ╚Öi premii, merg la teatru sau în diferite excursii.

La fel de important ca ╚Öi ziua interna╚Ťional─â a educa╚Ťiei, Ziua copilului este amintit─â ╚Öi în ╚Öcoli prin serb─âri ╚Öi momente artistice deosebite care le aminte╚Öte copiilor de istoriile ╚Öi pove╚Ötile acestei zile.

Ziua Interna╚Ťional─â a Copilului este s─ârb─âtorit─â an de an în România la 1 iunie ╚Öi preveste╚Öte vacan╚Ťa de var─â care este tot mai aproape.