Zi libera » Ziua Copilului – 1 Iunie zi liberă

Ziua Copilului – 1 Iunie zi liberă

Ziua Copilului, denumită în multe țări Ziua Intențională a Copilului, este în foarte multe țări o sărbătoare pentru copii. În țara noastră se sărbătorește la data de 1 iunie.

Pentru că este o zi în care toți copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri și să se distreze împreună cu părinții,  ziua de 1 iunie a fost inclusă în calendarul de zile libere în 2024 si vacanțe școlare. În acestă zi, fiecare dintre noi își amintește de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut și retrăind momente frumoase alături de copii.

Ziua Internațională a Copilului reprezintă o sărbătoare dedicate tuturor copiilor din lume. În multe țări, este sărbătorită in data de 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

În România, in data de 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Johannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Marea majoritate a țărilor lumii au ales data de 1 iunie, prima zi de vară, pentru a sărbători Ziua Internațională Copilului, însă cu toate acestea 20 noiembrie fiind o dată populară în țări precum Canada, Marea Britanie, Spania, Suedia, Olanda, Grecia, Franța și Islanda.

Cum a apărut Ziua Internațională a Copilului? Istoria acestei zile

Cele mai vechi informații legate de ziua copilului datează din anul 1856 când în statul American Massachusetts, un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna aprilie a acelui an. Pastorul a denumit acea zi ”Rose Day”, iar mai târziu numele s-a modificat în ”Flower Sunday”, iar apoi în ”Childrens Day”. Un secol mai târziu această zi s-a răspândit pe tot globul.

Turcia a fost prima țară care a avut o ”zi a copilului” din anul 1920 când a fost stabilită pe data de 23 aprilie. Mustafa Kemal Ataturk a confirmat oficial existența acestei zile printr-o declarație din 1929, iar de atunci în fiecare an, pe 23 aprilie, aici au loc festivaluri la care sunt invitați copii din alte țări.

Chiar dacă a durat ceva timp, în anul 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor care a avut loc la Geneva, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor. Decizia introducerii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 și a proclamat la 14 decembrie 1954 – Ziua Mondială a Copilului. Această decizie a fost luată ca urmare a conștientizării problemelor pe care le au copii din întreaga lume.

Adunarea Generală ONU a recomandat tuturor țărilor să instituie o Zi Mondială a copilului și a sugerat tutor guvernelor ca această zi să fie sărbătorită de fiecare țară la data pe care ei o consideră potrivită.

Ziua Copilului sărbătorită în lume

Data la care este sărbătorită Ziua Mondială a Copilului în lume diferă în câteva țări și s-a divizat în două sărbători. Unele state îi celebrează pe cei mici la 1 iunie când este Ziua Internațională a Copilului sau pe 20 Noiembrie când se celebrează Ziua Universală a Copiilor.

  • 1 iunie – Albania, Armenia, Bulgaria, România, Cambodgia, Cehia, Coreea de Nord, Ecuador, Germania, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Slovacia, Ucraina, pe scurt toate țările care sunt  foste republici care au alcătuit URSS-ul, foste statele din R S Iugoslavă, foste state comuniste din Europa Centrală și de Est și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele;
  • 20 noiembrie – Câteva zeci de țări, inclusiv Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția;
  • 25 decembrie – 8 state africane;
  • 20 septembrie: Germania și Austria;
  • A doua duminică din februarie – în câteva state din Oceania;
  • A doua duminică din mai – în Marea Britanie și Spania;
  • Ziua Înălțării Domnului – 3 insule;
  • 1 octombrie – în 3 țări.
Cum se sărbătorește Ziua Copilului în România? Între trecut și viitor

Cum se sărbătorește Ziua Copilului în România? Între trecut și viitor

În prezent, Ziua Copilului este nelucrătoare, iar pe vremea comunismului această zi era aniversată printr-o serbare care se desfășura la grădiniță sau la școală, iar dacă pica într-o zi de duminică, se organizau concursuri sau excursii. De asemena, pe atunci se țineau spectacole prin care copii mulțumeau partidului și conducătorului prin cântece, jocuri și versuri.

La aceste serbări participau ”pionierii” și ”șoimii patriei”. Organizația Pionierilor a fost creată în 1949 și cuprindea copiii între 8 și 14 ani, iar în 1989 număra peste 2,5 milioane de membri.

Astăzi Ziua Copilului este liberă, așadar celebrarea ei este organizată de către părinți. De cele mai multe ori aceștia participă la serbări, festivaluri și evenimente organizate pentru distracția celor mici, concursuri cu tombole și premii, merg la teatru sau în diferite excursii.

La fel de important ca și ziua internațională a educației, Ziua copilului este amintită și în școli prin serbări și momente artistice deosebite care le amintește copiilor de istoriile și poveștile acestei zile.

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită an de an în România la 1 iunie și prevestește vacanța de vară care este tot mai aproape.