Zi libera ┬╗ Sfanta Maria, Adormirea Maicii Domnului – 15 August zi liber─â

Sfanta Maria, Adormirea Maicii Domnului – 15 August zi liber─â

Pe 15 august este pr─âznuit─â Sf├ónta Maria de c─âtre to╚Ťi cre╚Ötinii din lume ╚Öi marcheaz─â trecerea Fecioarei ├«n ├Ämp─âr─â╚Ťia Cerurilor.

Nu ne este înc─â foarte clar dac─â este un motiv de bucurie sau nu, c─âci trupul Sfintei nu a cunoscut putrezirea ╚Öi nici nu a r─âmas în mormânt, ci a fost mutat─â, cu tot cu trup la ceruri, ca o pârg─â a întregii omeniri. Cu toate acestea, ziua de 15 august este inclus─â în schema de zile libere ├«n 2024 ╚Öi face parte din schema de vacante ╚Öcolare, f─âcând parte din vacan╚Ťa de var─â a elevilor.

Potrivit credin╚Ťei ortodoxe ╚Öi catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului. În bisericile ortodoxe se oficiaz─â slujbe pentru comemorarea mor╚Ťilor.

Care este povestea acestei mari s─ârb─âtori cre╚Ötine ╚Öi dac─â spunem sau nu la mul╚Ťi ani pe 15 august vei afla citind în continuare.

Despre Maica Domnului

Maria, denumit─â ╚Öi Fecioara Maria sau Maica Domnului este mama lui Iisus din Nazaret ╚Öi fiica lui Ioachim ╚Öi Ana. Conform înscriselor în Noul Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, faptul i-a fost relevat de Arhanghelul Gavril. Pe atunci ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradi╚Ťia cre╚Ötin─â (ortodox─â, catolic─â, luteran─â ╚Öi anglican─â), precum ╚Öi în tradi╚Ťia musulman─â, Maria a r─âmas prin minune fecioar─â atât în momentul conceperii, cât ╚Öi în momentul na╚Öterii lui Iisus.

Se zice la mul╚Ťi ani de Sf├ónta Maria de pe 15 august?

Se zice la mul╚Ťi ani de Sf├ónta Maria de pe 15 august?

Biserica nu consider─â gre╚Öit s─â spui ”La mul╚Ťi ani!” cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.  „S─ârb─âtoarea aceasta are, chiar dac─â vorbim despre adormire, o semnifica╚Ťie dincolo de moarte pentru cei ce au aceast─â în╚Ťelegere tainic─â a s─ârb─âtorii… Cea mai potrivit─â interpretare ╚Öi cea caracteristic─â ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, via╚Ťa cea ve╚Önic─â ╚Öi nu cea ce pune accentul pe moarte. A╚Öa cum spune ╚Öi rug─âciunea: Mutatu-te-ai la via╚Ť─â ceea ce e╚Öti Maica Vie╚Ťii. Deci, accentul cade pe via╚Ťa ve╚Önic─â, prin urmare este corect s─â spunem La mul╚Ťi ani, explic─â ╚Öi p─ârintele Ioan Chiril─â, pre╚Öedintele senatului Universit─â╚Ťii Babe╚Ö-Bolyai din Cluj, citat de Ziarul Unirea.

S─ârb─âtorile Maicii Domnului

În calendarul ortodox, Maica Domnului are 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie ╚Öi terminând cu ”Z─âmislirea Sfintei Fecioare de c─âtre Sfânta Ana”, la final de decembrie.

  • Principala s─ârb─âtoare a Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare care se s─ârb─âtore╚Öte pe 15 august;
  • Na╚Ötere Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mic─â se s─ârb─âtore╚Öte pe 8 septembrie;
  • Pe 25 martie, cre╚Ötinii s─ârb─âtoresc Buna Vestire, iar atunci se comemoreaz─â momentul în care Arhanghelul Gavril a anun╚Ťat-o pe Fecioara Maria c─â-l va na╚Öte pe Iisus;
  • Pe 21 noiembrie, se s─ârb─âtore╚Öte Intrarea în Biseric─â a Maicii Domnului, moment care ne aminte╚Öte de aducerea Maicii Domnului la Templu, pe când avea doar trei ani;
  • Pe 1 octombrie, se s─ârb─âtore╚Öte Acoper─âmântul Maicii Domnului;
  • Izvorul T─âm─âduirii este o alt─â s─ârb─âtoare închinat─â ei ╚Öi se s─ârb─âtore╚Öte în vinerea din s─âpt─âmâna de dup─â Pa╚Öti;
  • Punerea în racl─â a cinstitului ve╚Ömânt al Maicii Domnului sau Aducerea ve╚Ömântului N─âsc─âtoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne are loc pe 2 iulie;
  • Punerea în racl─â a brâului Maicii Domnului, are loc pe 31 august;
  • Adunarea (credincio╚Öilor în cinstea) Preasfintei Fecioare, N─âsc─âtoare de Dumnezeu  Serbarea Maicii Domnului se s─ârb─âtore╚Öte pe 26 decembrie;
  • Z─âmislirea Sfintei Fecioare de c─âtre Sfânta Ana sau  Z─âmislirea Sfintei Fecioare de c─âtre Sfânta Ana (Neprih─ânita Z─âmislire), pe 8 decembrie;

Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradi╚Ťiei ortodoxe, Fecioara Maria a mai tr─âit 11 ani dup─â În─âl╚Ťarea Mântuitorului ╚Öi a fost în╚Ötiin╚Ťat─â de Arhanghelul Gavril c─â se aproprie momentul s─â trac─â la cele ve╚Önice.

Apostolii au fost chema╚Ťi s─â-╚Öi ia r─âmas bun de la Fecioara Maria, îns─â Apostolul Toma nu a putut s─â vin─â, iar restul apostolilor au decis s─â închid─â mormântul. Dup─â câteva zile, când Apostolul Toma s-a întors, i-a rugat pe fra╚Ťii lui s─â deschis─â mormântul pentru a o vedea ╚Öi el pentru ultima dat─â pe Sfânta Fecioar─â.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat c─â acesta era gol ╚Öi ╚Öi-au dat seama instant c─â Maica Domnului a fost luat─â în Împ─âr─â╚Ťia Cerurilor.

C├ó╚Ťi rom├óni ├«╚Öi serbeaz─â onomastica

Nu mai pu╚Ťin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) î╚Öi serbeaz─â onomastica în aceast─â zi.  

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit s─ârb─âtoare legal─â ╚Öi zi nelucr─âtoare la noi, ca ╚Öi în alte zece ╚Ť─âri europene – Fran╚Ťa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

La fel ca si ziua dedicat─â sfintei Maria, pe 31 noiembrie este zi liber─â întrucât se s─ârb─âtore╚Öte sfântul Andrei.