Zi libera » Sfanta Maria, Adormirea Maicii Domnului – 15 August zi liberă

Sfanta Maria, Adormirea Maicii Domnului – 15 August zi liberă

Pe 15 august este prăznuită Sfânta Maria de către toți creștinii din lume și marchează trecerea Fecioarei în Împărăția Cerurilor.

Nu ne este încă foarte clar dacă este un motiv de bucurie sau nu, căci trupul Sfintei nu a cunoscut putrezirea și nici nu a rămas în mormânt, ci a fost mutată, cu tot cu trup la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Cu toate acestea, ziua de 15 august este inclusă în schema de zile libere în 2024 și face parte din schema de vacante școlare, făcând parte din vacanța de vară a elevilor.

Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului. În bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru comemorarea morților.

Care este povestea acestei mari sărbători creștine și dacă spunem sau nu la mulți ani pe 15 august vei afla citind în continuare.

Despre Maica Domnului

Maria, denumită și Fecioara Maria sau Maica Domnului este mama lui Iisus din Nazaret și fiica lui Ioachim și Ana. Conform înscriselor în Noul Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, faptul i-a fost relevat de Arhanghelul Gavril. Pe atunci ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, luterană și anglicană), precum și în tradiția musulmană, Maria a rămas prin minune fecioară atât în momentul conceperii, cât și în momentul nașterii lui Iisus.

Se zice la mulți ani de Sfânta Maria de pe 15 august?

Se zice la mulți ani de Sfânta Maria de pe 15 august?

Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.  „Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre adormire, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii… Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. Așa cum spune și rugăciunea: Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem La mulți ani, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj, citat de Ziarul Unirea.

Sărbătorile Maicii Domnului

În calendarul ortodox, Maica Domnului are 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu ”Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.

  • Principala sărbătoare a Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare care se sărbătorește pe 15 august;
  • Naștere Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică se sărbătorește pe 8 septembrie;
  • Pe 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire, iar atunci se comemorează momentul în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus;
  • Pe 21 noiembrie, se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, moment care ne amintește de aducerea Maicii Domnului la Templu, pe când avea doar trei ani;
  • Pe 1 octombrie, se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului;
  • Izvorul Tămăduirii este o altă sărbătoare închinată ei și se sărbătorește în vinerea din săptămâna de după Paști;
  • Punerea în raclă a cinstitului veșmânt al Maicii Domnului sau Aducerea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne are loc pe 2 iulie;
  • Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, are loc pe 31 august;
  • Adunarea (credincioșilor în cinstea) Preasfintei Fecioare, Născătoare de Dumnezeu  Serbarea Maicii Domnului se sărbătorește pe 26 decembrie;
  • Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana sau  Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana (Neprihănita Zămislire), pe 8 decembrie;

Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după Înălțarea Mântuitorului și a fost înștiințată de Arhanghelul Gavril că se aproprie momentul să tracă la cele veșnice.

Apostolii au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, însă Apostolul Toma nu a putut să vină, iar restul apostolilor au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când Apostolul Toma s-a întors, i-a rugat pe frații lui să deschisă mormântul pentru a o vedea și el pentru ultima dată pe Sfânta Fecioară.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-au dat seama instant că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.

Câți români își serbează onomastica

Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi.  

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

La fel ca si ziua dedicată sfintei Maria, pe 31 noiembrie este zi liberă întrucât se sărbătorește sfântul Andrei.