Zi libera ┬╗ Sfantul Andrei – 30 Noiembrie zi liber─â

Sfantul Andrei – 30 Noiembrie zi liber─â

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de români în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie trecută în calendar cu cruce roșie.

Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este s─ârb─âtoare legal─â ╚Öi zi nelucr─âtoare, conform Codului Muncii, inclus─â în calendarul de zile libere ├«n 2024. La fel ca data de 1 decembrie, Ziua Marii Uniri

Descoper─â cine este Sfântul Andrei ╚Öi de ce este considerat ocrotitorul românilor, dar ╚Öi tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile noastre legate de aceast─â s─ârb─âtoare.

Cine este Sfântul Andrei?

Sfântul Apostol Andrei este fratele Sfântului Apostol Petru ╚Öi fiul lui Iona, un pescar s─ârac din Galileea. Ace╚Ötia au tr─âit din pescuit pân─â când l-a auzit pe Sfântul Ioan Botez─âtorul predicând în pustiul Iordanului ╚Öi vestind venirea lui Mesia. Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botez─âtorul ╚Öi dup─â botezul lui Iisus, când l-a auzit pe Ioan Botez─âtorul spunând „Iat─â mielul lui Dumnezeu !” l-a urmat, devenind primul lui apostol. Dup─â învierea lui Isus ╚Öi Pogorârea Sfântului Duh apostolii au mai r─âmas ceva vreme la Ierusalim, începând formarea Bisericii.

În Tradi╚Ťia Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a înso╚Ťit pe fratele s─âu (Apostolul Petru) prin Asia Mic─â, apoi a trecut în peninsula Balcanic─â prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propov─âduire a evangheliei, ajungând pân─â în sudul Rusiei de ast─âzi.

Pe când se afla pe ╚Ťinuturile dintre Dun─âre ╚Öi Marea Neagr─â, apostolul Andrei i-a cre╚Ötinat pe str─âmo╚Öii no╚Ötri geto-dacii.

Sf├óntul Apostol Andrei ÔÇô ocrotitorul rom├ónilor

În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hot─ârât ca ziua Sfântului Andrei s─â fie trecut─â în calendarul cre╚Ötin ortodox cu crucea ro╚Öie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României.

România este o ╚Ťar─â care se afl─â la intersec╚Ťia dintre Orient ╚Öi Occident, suportând riscurile de a sta mereu în calea cuiva. Aceasta rezistat  cu tenacitate tutor vremurilor si ╚Öi-a p─âstrat credin╚Ťa cre╚Ötin─â, tradi╚Ťia, limba, datinile ╚Öi obiceiurile mo╚Ötenite de la str─âbuni, fiind îngenuncheat─â ╚Öi ridicându-se mereu, frumoas─â ╚Öi bogat─â în ciuda s─âr─âciei oamenilor, România este ╚Ťara care merit─â s─â fie ocrotit─â de Sfântul Apostol Andrei.

În anul 2001, ziua de 30 noiembrie a devenit s─ârb─âtoare na╚Ťional─â bisericeasc─â, iar din 2012 a fost declarat─â zi liber─â nelucr─âtoare.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei

Moa╚Ötele Sfântului Andrei sunt împ─âr╚Ťite peste tot în lume. Spre exemplu, Capul acestuia este în Patras, iar p─âr╚Ťi din trupul s─âu sunt prezente în întreaga lume cre╚Ötin─â.

Fruntea Sfântului Apostol Andrei este prezent─â în Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lâng─â M─ân─âstirea Vatoped.

În ╚Ťara noastr─â exist─â mai multe sfinte l─âca╚Öe de închinare care de╚Ťin p─âr╚Ťi din moa╚Ötele Sfântului Apostol Andrei. Astfel, moa╚Öte ale Sfântului Andrei se reg─âsesc la  M─ân─âstirile Secu, Neam╚Ť, Hurezi, Pe╚Ötera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neam╚Ť, Catedrala arhiepiscopal─â din Gala╚Ťi ╚Öi Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Crucea Sfântului Andrei

Crucea Sfântului Andrei are form─â de X, care reprezint─â un simbol al umilin╚Ťei, al p─âtimirii ╚Öi al martiriului în credin╚Ťa cre╚Ötina.

Tradi╚Ťia cre╚Ötin─â ne spune c─â Sfântul Apostol Andrei, dup─â ce a primit Sfântul Duh, a propov─âduit în Bitania ╚Öi în toate zonele de pe coasta M─ârii Negre, îns─â a ajuns ╚Öi în Cheson ╚Öi Rusia. De-a lungul vie╚Ťii sale, el a dus cuvântul lui Dumnezeu în Sci╚Ťia cea Mare, Sci╚Ťia Mic─â (Dobrogea), în Sinopi, în Miotia, s-a întors în Tracia ╚Öi ╚Öi-a g─âsit sfâr╚Öitul în Patras.

Pedeapsa pe care a primit-o Sfântul Andrei a fost moartea prin r─âstignire, dar, s-a considerat c─â este nedemn s─â fie r─âstignit la fel ca Domnul Iisus, astfel c─â el a implorat s─â i se fac─â o cruce în form─â diferit─â ╚Öi a╚Öa a ajuns s─â fie r─âstignit pe o cruce în form─â de X.

Sfântul Andrei a fost r─âstignit, în ora╚Öul Patras, lâng─â Corint, pe o cruce în forma de X (Crux decussata), c─âreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

Tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de Sf├óntul Andrei

Românii au tradi╚Ťii pe care le p─âstreaz─â chiar din vremea dacilor pentru noaptea de Sfântul Andrei.

Noaptea în care ies strigoii

În credin╚Ťele poporului roman, în noaptea de Sfântul Andrei se spune c─â ies ╚Öi umbl─â strigoii. Strigoii sunt spirite ale mor╚Ťilor care nu ajung în lumea celor drep╚Ťi dup─â înmormântare sau refuz─â s─â se mai întoarc─â acolo dup─â ce viziteaz─â p─âmântul la marile s─ârb─âtori cre╚Ötine.

Strigoii sunt foarte periculo╚Öi pentru oameni. Se spune c─â ace╚Ötia au puterea de a lua via╚Ťa rudelor apropiate sau oamenilor pe care i-au iubit, aduc boli, grindin─â ╚Öi pricinuiesc multe suferin╚Ťe. Dup─â ce provoac─â numai pagube ╚Öi dup─â locul prin care umbl─â, strigoii pot avea chip de ap─â sau de uscat, de vite, de ploi sau de foc.

Astfel, pentru a se feri de strigoi, românii pun usturoi la geamuri, u╚Öi ╚Öi în toate locurile prin care aceste spirite ar putea p─âtrunde în cas─â.

Usturoi nu se pune doar la locuin╚Ťe, ci ╚Öi în grajdurile sau staulele animalelor.

Copiii sunt considera╚Ťi ca fiind cei mai vulnerabili în fa╚Ťa strigoilor, iar pentru protec╚Ťia lor se zdrobe╚Öte usturoiul ╚Öi le este f─âcut─â o cruce pe încheieturi cu acesta.

Dup─â s─ârb─âtoarea Sfântului Andrei, usturoiul folosit pentru protec╚Ťie este dus la biseric─â, loc în care preotul îl sfin╚Ťe╚Öte.

Tot cu rol protectiv, gospodinele obi╚Önuiesc s─â întoarc─â toate vasele ╚Öi c─ânile din cas─â cu capul în jos.

De asemenea, o alt─â tradi╚Ťie pe care o ╚Ťin românii const─â ca în mâncarea pe care o dau animalelor în aceast─â zi, s─â se pun─â busuioc sfin╚Ťit ╚Öi câ╚Ťiva stropi de agheasm─â.

Fetele î╚Öi afl─â ursitul

În noaptea Sfântului Andrei, fetele tinere, nem─âritate care doresc s─â afle cine le este sortit, profit─â de acest prilej.

Tradi╚Ťia spune c─â dac─â se respect─â câteva ritualuri, fetele vor vedea cu cine se vor c─âs─âtori, întrucât aceast─â noapte are o puternic─â înc─ârc─âtur─â mistic─â.

Unul dintre cele mai practicate obiceiuri este cel al turtei de Sfântul Andrei. Fetele trebuie s─â preg─âteasc─â o pl─âcint─â special─â cu mult─â sare ╚Öi s─â o m─ânânce înainte de a se culca. Tradi╚Ťia str─âmo╚Öeasc─â spune c─â dac─â se vor m─ârita în anul care urmeaz─â, acestea îl vor visa pe viitorul mire c─â le va aduce un pahar cu ap─â pentru a-╚Öi potoli setea.

Alt obicei spune c─â în noaptea de Sfântul Andrei fetele s─â-╚Öi pun─â un fir de busuioc sfin╚Ťit sub pern─â ╚Öi s─â spun─â o rug─âciune special─â pentru Sfântul Andrei. Astfel, noaptea în vis le va veni ursitul.

Tot în aceast─â noapte, fetele î╚Öi pot vedea viitorul so╚Ť în oglind─â. Ele trebuie s─â se a╚Öeze între patru oglinzi, s─â ╚Ťin─â dou─â lumân─âri în mân─â ╚Öi s─â se roage Sfântului pentru a le ar─âta viitorul. În una dintre oglinzi li se vor ar─âta frânturi din viitorul lor ╚Öi cel al─âturi de care vor forma o familie.

Sfântul Andrei – s─ârb─âtoare agrar─â

Data de 30 noiembrie marcheaz─â începutul iernii, astfel c─â s─ârb─âtoarea Sfântului Andrei are ╚Öi o conota╚Ťie agrar─â puternic─â. De aici s-au p─âstrat o serie de obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii p─âstrate cu sfin╚Ťenie de români.

Astfel, în ziua de Sfântul Andrei se pune la încol╚Ťit grâu pentru a se vedea recolta în anul viitor. Practica are o mare popularitate atât în mediul urban, cât ╚Öi în activit─â╚Ťile ╚Öcolare.

Tradi╚Ťia spune c─â punerea la încol╚Ťit a grâului este un simbol al bel╚Öugului ╚Öi prosperit─â╚Ťii ╚Öi aduce noroc în cas─â. Din acest motiv, fiecare membru al familiei î╚Öi va pune propriul vas cu grâu ╚Öi va avea grij─â de el pân─â va cre╚Öte.

Agricultorii spun c─â noaptea Sfântului Ardei este o bun─â prevestitoare a iernii. Astfel, dac─â în aceast─â noapte cerul este senin, înseamn─â c─â iarna va fi una blând─â, dar dac─â va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmeaz─â o iarn─â grea.

Mini vacan╚Ťa de Sfântul Andrei ne antreneaz─â pentru vacan╚Ťa de iarn─â care va urma. Drept dovad─â a existen╚Ťei Sfântului  în ╚Ťara noastr─â st─â Pe╚Ötera Sfântului Andrei care este ╚Öi ce mai veche biseric─â de pe teritoriul României, fiind considerat─â Bethleemul cre╚Ötinismului românesc.