TOP 20 Obiective Turistice Timișoara: Locuri de Vizitat

Zi libera » TOP 20 Obiective Turistice Timișoara: Locuri de Vizitat
obiective turistice timisoara

Atunci când vine vorba despre România, știm cu toții că avem numeroase locuri frumoase cu care ne putem mândri, orașe intens vizitate de turiștii străini, dornici să descopere tradițiile și obiceiurile de aici. Unul dintre aceste orașe este Timișoara, cunoscut și ca Mica Vienă, datorită abundenței culturale și numeroaselor vestigii istorice. Vorbim despre cel mai mare oraș din vestul României, despre locul care adună anual numeroși studenți, atât din țară, cât și din străinătate, dar și despre locul cunoscut de turiștii de peste hotare ca fiind primul oraș european care a introdus, în 1884, iluminatul electric.

Dacă nu ai organizat până acum un city break în orașul de pe Bega, poate că ar fi cazul să consulți calendarul cu zile libere în 2024 și să programezi o vacanță în unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi. Sunt o mulțime de locuri de vizitat în Timișoara, iar în acest articol, vei descoperi un TOP 20 cu atracții de neratat. Pregătește-ți agenda pentru notiție!

1. Piața Unirii

piata unirii timisoara

Pentru început, trece pe lista cu lucruri de făcut în Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Unirii, cea mai veche piața din municipiul de reședință al județului Timiș. În trecut, aceasta purta numele de Piata Losonczy, numele actual primindu-l în 1919, atunci când trupele romane au intrat victorioase în Timișoara. În prezent, localnicii îi spun și Piața Domnului, denumire care provine de la Domnul Romano-Catolic sau Catedrala Sfântul Gheorghe. De altfel, aici vei regăsi numeroase atracții turistice, printre care și Palatul Baroc – o clădire impunătoare, cu o arhitectură impresionată, în interiorul căreia vei găsi Muzeul de Artă. Tot În Piața Unirii vei avea ocazia să admiri arhitectura specifică zonei, în timp ce te bucuri de o cafea, la una dintre terasele special amenajate.

2. Coloana Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi

Coloana Ciumei timisoara

Așa cum spuneam, sunt o mulțime de atracții turistice în Timișoara, iar una dintre acestea se află chiar în centrul Pieței Unirii. Coloana Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi amintește despre perioada 1738-1739, atunci când au murit peste 1000 de oameni, victime ale epidemiei de ciumă. Interesant este și faptul că la momentul respectiv, populația Timișoarei număra 6000 de locuitori. În această tragedie a fost implicată și soția consilierului administrației locale de la acele vremuri. Acesta și-a dorit să ridice un monument care să amintească atât de soția lui, cât și de celelalte victime. În acest fel, s-a construit Coloana Ciumei.

3. Piața Victoriei

piata victoriei timisoara

Nu rata o plimbare prin Piața Victoriei. Cunoscută și sub denumirea de Piața Operei, aceasta este una dintre piețele centrale ale orașului, locul în care Timișoara a fost proclamată drept primul oraș liber din România, la 20 Decembrie 1989. Vei descoperi aici numeroase clădiri, construite în stil baroc și rococo, o mulțime de terase și restaurante, dar și un alt monument emblematic pentru acest oraș – Lupoaica cu puii. Aceasta este o replică a celebrei Lupa Capitolina, fiind primită în dar din partea Romei, în anul 1926. Statuia amintește de legenda întemeietorilor Romei, înfățișându-i pe Remus și Romulus, în timp ce sunt alăptați de celebra lupoaică.

4. Piața Libertății

piata libertatii timisoara

Piața Libertății este o altă zonă încărcată de numeroase povești istorice, dar și un loc în care poți simți forfota orașului. În trecut, aceasta a purtat numele de Piața de la Paradă și, mai apoi, Piața Prințul Eugen. Astăzi este un important loc de promenadă, în care vei descoperi numeroase terase, dar și clădiri emblematice. Un important monument istoric din această zonă este Statuia Sfânta Maria si Sfântul Ioan Nepomuk. De altfel, reprezentative pentru timișoreni sunt și Primăria Veche și Cazinoul Militar – clădiri pe care le vei descoperi dacă faci o scurtă plimbare la pas.

5. Castelul Huniade

castelul huniade timisoara

Ai reușit să citești până aici și te-ai îndrăgostit deja de orașul de pe râul Bega? Atunci, poate programezi un city break cu toată familia în vacanța de vară. Vei avea o mulțime de locuri frumoase de vizitat. Unul dintre obiectivele turistice din Timișoara este Castelul Huniade – cea mai veche clădire de aici. Castelul a fost construit în perioada 130 –1315, a fost distrus în urma asediului din 1849 și reconstruit în 1856. Din păcate, castelul a fost închis în urmă cu câțiva ani pentru a fi reabilitat, însă lucrările nu s-au finalizat. Pe de altă parte, Timișoara a fost desemnată drept capitală europeană a culturii în 2023, ceea ce atrage după sine deschiderea Sălii Cavalerilor, una dintre puținele săli care au fost reamenajate.

6. Palatul Ágoston Galgon

Palatul Agoston Galgon

Timișoara te va impresiona datorită clădirilor realizate în stil secession, iar o astfel de construcție este Palatul Ágoston Galgon. Îl găsești pe strada Eugeniu de Savoya. Palatul, cunoscut de localnici drept Clădirea cu Cocoș, a fost ridicat în perioada 1911-1912. Clădirea a fost concepută pentru a găzdui 9 apartamente și alte 35 de camere separate. În prezent, la parterul acesteia funcționează diferite spații comerciale, dar și cafenele. Dacă te întrebi de ce i se spune Clădirea cu Cocoș, te invităm să-l privești de jos până sus. Reprezentativ pentru acest palat este cocoșul din tablă, situat în vârful acoperișului.

7. Palatul Miksa Steiner sau Fosta Bancă de Scont

Palatul Miksa Steiner Timisoara

O altă clădire emblematică pentru timișoreni, dar și una care, datorită culorilor, te trimite cu gândul la zilele frumoase de vară este Palatul Miksa, cunoscut și ca Fosta Bancă de Scont. Clădirea a fost construită în 1902, în stil secession, iar ornamentele, precum stupii de albină ne sugerează faptul că această construcție a funcționat în trecut ca o bancă – Banca de Scont a Ungariei de Sud, în 1906.

8. Casa Brück

Casa Bruck timisoara

Încă te întrebi ce poți vizita în Timișoara? Casa Brück, de exemplu, este una dintre principalele atracții ale orașului și o găsești chiar în Piața Unirii. Clădirea a fost construită în 1910, în stil Art Nouveau și Secession. Interesant este că pe locul în care a fost construită, funcționa, cu mulți ani în urmă, o farmacie, cunoscută drept Crucea de Aur. Din acest motiv, la parterul Casei Brück regăsim și acum o farmacie. Clădirea a trecut, cu câțiva ani în urmă, printr-un proces de reabilitare și datorită arhitecturii, dar și coloritului este astăzi una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Timișoara.

9. Palatul Episcopal Sârb

Palatul Episcopal Sarb Timisoara

Palatul Episcopal Sârb este o altă atracție de neratat în Timișoara. Acesta a fost construit, în stil baroc, în perioada 1745–1748, pentru a funcționa drept reședință episcopală. În prezent, aici există o colecție impresionantă de artă bisericească, dar și o bibliotecă. Se spune că aici s-ar afla și planurile originale ale acestei clădiri. Poți admira arhitectura Palatului Episcopal Sârb dacă faci o plimbare prin Piața Unirii.

10. Strada Alba Iulia

strada alba iulia timisoara

Probabil că ți-ai dat și tu seama că sunt o mulțime de locuri frumoase în Timișoara. Dacă vrei să le descoperi poveștile, noi îți sugerăm să stabilești o vacanța mai îndelungată aici.

Odată ajuns în orașul de pe Bega, trebuie să faci neapărat o plimbare pe strada Alba Iulia – renumită pentru pasajul format din umbrelele colorate. De altfel, se spune că aceasta este și cea mai fotografiată arteră a orașului. În 2014, municipalitatea a decis să monteze aici 500 de umbrele colorate. Decizia a fost îmbrățișată cu drag de localnici, dar și de turiști. Astfel, s-a hotărât ca la începutul fiecărei primăveri să fie montate alte noi. Dacă treci pe aici, este imposibil să nu îți dorești o fotografie cu umbreluțele ajunse celebre în toată țara. De altfel, strada Alba Iulia a devenit și cel mai instagramabil loc din oraș.

11. Bastionul Maria Theresia

Bastionul Maria Theresia Timisoara

Bastionul Maria Theresia este un alt loc plin de farmec, cu o istorie care te va captiva. Acesta face parte din vechea Cetate a Timișoarei, fiind singura porțiune care a supraviețuit. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, în cetate existau 9 bastioane, iar acesta, cunoscut la acea vreme drept Ravelinul Depozitului de Proviant era destinat alimentelor. Prin anul 1745 și-a primit actualul nume, ca un omagiu adus reginei. Ne întoarcem în prezent, în locul care a fost deschis publicului în 2010, după un amplu proiect de reabilitare. Acum, Bastionul Maria Theresia găzduiește expoziții ale Muzeului Banatului, dar și diferite spații comerciale sau restaurante. În plus, aici se organizează numeroase evenimente culturale.

12. Biserica Millenium

Biserica Millenium timisoara

Dacă ajungi în Timișoara, vizitează Și Biserica Millenium, cea mai mare biserică romano-catolică de aici. Numele acesteia provine de la aniversarea celor 1000 de ani de la formarea statului maghiar, biserica fiind construită tocmai pentru a celebra acest mare eveniment. Cele două turnuri ale acesteia au o înălțime de 65 de metri, iar cupola măsoară 45 de metri. Interesant este și faptul că aici există și un clopot cu o greutate de 2420 de kilograme. Găsești Biserica Millenium în Piața Romanilor.

13. Biserica Romano Catolică din cartierul Elisabetin

Biserica Romano Catolica din cartierul Elisabetin

Vizitează și Biserica Romano Catolică din cartierul Elisabetin. O găsești în Piața Nicolae Bălcescu. Biserica, cunoscută de localnici și ca Preasfânta Inima a lui Iisus a fost construită în perioada 1912-1919, în stil neogotic. În interior, chiar în altarul principal, există o statuie a lui Iisus Hristos, în mărime naturală.

14. Parcul Rozelor

Parcul Rozelor timisoara

Unde mergem în weekend în Timișoara? În Parcul Rozelor, desigur. Povestea unuia dintre cele mai frumoase locuri din oraș începe prin 1891, atunci când 3 grădinari au amenajat Grădina Regală de Trandafiri. Frumosul parc a fost grav afectat în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, dar a fost refăcut în 1953. De altfel, timpul și-a pus amprenta asupra lui, așa că în 2012 a intrat, din nou, într-un proces de reabilitare. Astăzi, acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Timișoara, mai ales în anotimpul călduros, atunci când este împânzit de trandafiri de diferite specii.

15. Parcul Botanic din Timișoara

Parcul Botanic din Timisoara

Dacă îți plac plimbările în aer liber, atunci nu rata o scurtă vizită în Parcul Botanic din Timișoara. Cunoscut și sub denumirea de Grădina Botanică, acesta a fost deschis publicului larg în anul 1986. Parcul se întinde pe o suprafață de 9 hectare și cuprinde 218 specii de plante. Este o adevărată încântare să te plimbi pe străduțele frumos amenajate, mai ales în sezonul cald, atunci când poți admira florile de diferite culori. O locație asemănătoare găsești și în capitală – Grădina Botanică Dimitrie Brândză. Vezi aici o listă cu obiective turistice în București.

16. Parcul Catedralei

Parcul Catedralei Timisoara

Un alt loc care merită toată atenția ta este Parcul Catedralei. Este imposibil să nu fi văzut măcar o dată în viață o poză făcută aici. Situat chiar pe malul râului Bega, parcul a devenit un simbol al Timișoarei datorită magnoliilor, corcodușilor și prunilor care, odată ce înfloresc, conturează celebrul tunel al iubirii. Astfel, primăvara este cel mai potrivit anotimp pentru a face o plimbare prin Parcul Catedralei.

17. Charlottenburg

Charlottenburg

Te-ai decis să pleci în vacanță? Să știi că există numeroase locuri de vizitat lângă Timișoara. Astfel, după ce admiri frumusețea orașului, poți face o scurtă escapadă spre localitățile din împrejurimi. Un bun exemplu în acest caz este Charlottenburg, singurul sat circular din țara noastră. Îl găsești în comuna Bogda, la doar 45 de kilometri distanță față de Timișoara. Povestea acestuia a început pe vremea contelui Karl-Ignaz von Clary und Aldringen (fost președinte al administrației Banatului, în 1769) care a cerut să se construiască un sat pentru 32 de familii imigrate din Italia și Germania. Pentru că forma acestuia este una inedită, Ministerul Culturii și Cultelor a declarat satul Charlottenburg drept monument istoric.

18. Domeniile Murani

Domeniile Murani

Iubitorii de liniște și natură trebuie să facă o oprire și la Domeniile Murani – un spațiu de relaxare, amenajat special pentru a-ți petrece timpul într-un cadru parcă desprins din poveștile vechi ale bunicilor. Murani se află la doar 25 de kilometri distanță față de Timișoara și este un spațiu amenajat în jurul unui vechi conac. Pe lângă băncuțele și mesele realizate din trunchiuri de copaci, vei descoperi aici o adevărată zonă turistică, cu numeroase spații de joacă pentru copii, o fermă, zone de picnic, un heleșteu, o zonă cu terasă și restaurant, dar și diferite buticuri cu înghețată și alte gustări.

19. Mlaștinile și rezervația Satchinez

Mlastinile si rezervatia Satchinez

Printre locurile de vizitat de lângă Timișoara se numără și Mlaștinile Satchinez. Aflată la aproximativ 30 de kilometri distanță față de municipiul de reședință al județului Timiș, această rezervație este a două ca importanță după Delta Dunării, adăpostind în jur de 40% din fauna și flora țării noastre. Peisajul este unul de vis, întreaga rezervație întinzându-se pe o suprafață de 194 de hectare. De reținut este și faptul că rezervația a fost declarată arie protejată, datorită numeroaselor specii de păsări, plante și nevertebrate de aici.

20. Lacul Surduc

lacul surduc timisoara

Pune și Lacul Surduc pe lista cu obiective turistice în Timișoara și împrejurimi. Aflat la aproximativ 100 de kilometri de municipiul de reședință al județului Timiș, lacul Surduc a devenit un loc atractiv pentru turiștii din toată țara. Aici se organizează festivalul AeroNautic Show, un eveniment dedicat pasionaților de acrobații aeriene și nautice. De altfel, este o zonă apreciată de cei care iubesc scufundările, kiteboarding-ul sau schiul nautic, dar și de cei care apreciază timpul petrecut în mijlocul naturii.

Acum știi ce sa vizitezi in Timișoara, dar și care sunt principalele atracții turistice din imediata apropiere a orașului. Astfel, dacă plănuiești o vacanță în orașul de pe Bega, vei rămâne cu numeroase amintiri frumoase, dar și cu o mulțime de fotografii din cele mai instagramabile locuri. Pornește aventura din Piața Unirii și descoperă, pe parcursul călătoriei, întreaga istorie a Timișoarei.

Caută cazare în Timișoara
 
Data articol: 19 iunie 2023