Constanta: 18 Obiective si atractii turistice de vizitat

Zi libera » Constanta: 18 Obiective si atractii turistice de vizitat
obiective turistice constanta

Constanța este orașul care așteaptă anul mii de oaspeți dornici să se bucure de razele blânde ale soarelui și de valurile spumoase ale mării. Una dintre cele mai vechi așezări ale României, oraș-port la Marea Neagră, Constanța te întâmpină cu numeroase oportunități de relaxare.

Astfel, vacanța de vară nu trebuie să se rezume doar la nisipul fin al plajelor. Verifică-ți calendarul cu zile libere în 2023 și asigură-te că ai suficient timp pentru a vizita toate obiectivele turistice de aici. În rândurile următoare, vei descoperi ce să faci în Constanța împreună cu întreaga familie.

1. Piața Ovidiu

piata ovidiu constanta

Dacă ți-ai propus să descoperi istoria bătrânului oraș, ar trebui să începi chiar din Piața Ovidiu, considerată a fi și centrul istoric din Constanța. Localnicii o cunosc și drept „fosta piață a independenței”. Vorbim despre un loc aflat în inima orașului, un loc care te va întâmpina cu numeroase clădiri impunătoare, dar și cu o mulțime și restaurante. Te poți opri aici pentru a admira peisajul, dar și pentru a-ți creiona planul de călătorie. Din Piața Ovidiu ajungi în doar câteva clipe la următorul punct turistic.

2. Portul Turistic Tomis

Portul Turistic Tomis

Portul Tomis sau portul turistic din Constanța este locul care te așteaptă cu numeroase terase și restaurante, unde poți comanda preparate cu specific pescăresc și te poți răcori cu o limonadă delicioasă, în timp ce te bucuri de briza mării. Sigur că această zonă nu a devenit cunoscută datorită bucatelor alese, ci datorită importanței pentru transporturile maritime, apropiindu-se lejer de topul celor mai mari porturi din Europa. De aici, poți închiria vaporașe pentru a face o scurtă croazieră pe mare și dacă ai noroc, poți participa la numeroasele evenimente care se desfășoară aici. Unul dintre cele mai importante are loc, în fiecare an, pe data de 15 August. Ziua marinei se sărbătorește atât în portul militar, cât și în Portul Tomis. Este un adevărat deliciu să privești exercițiile demonstrative navale, în timp ce te bucuri de briza mării.

3. Plaja Modern

Plaja Modern Constanta

Dacă urmezi străduța îngustă, care pornește chiar din zona teraselor din port, vei ajunge la Plaja Modern. Una dintre principalele atracții turistice din Constanța, plaja Modern este potrivită familiilor cu copii, oferindu-ți posibilitatea de a te relaxa pe șezlong sau în hamac, în timp ce prichindelul tău se distrează în spațiul special amenajat. Dacă ajungi aici de ziua copilului, ar trebui să-ți planifici o ședere mai lungă pe nisipul fin din Constanța. Va fi greu să-l convingi pe cel mic să se despartă de valurile mării.

4. Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanta

Sunt multe obiective turistice în Constanta și ar fi păcat să nu le descoperi pe fiecare în parte. O clădire emblematică se află chiar pe malul Mării Negre, în centrul istoric al orașului. Cazinoul din Constanța este un simbol pentru întreaga țară. Construit în anul 1909, în stil Art Nouveau, cazinoul găzduia odinioară numeroase spectacole de teatru și diferite baluri, fiind un loc de întâlnire pentru marii conducători ai țării. Foarte mult timp, mai aproape de prezent, s-a aflat în stare de degradare, fiind interzis accesul în interior. Din fericire, în anul 2020 au început lucrările de renovare și, pe zi ce trece, bătrânul cazinou începe să strălucească, exact așa cum o făcea în perioada sa de glorie.

5. Acvariul

Acvariul din Constanta

Chiar în fața cazinoului se află și Acvariul, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Constanța, mai ales pentru familiile cu copii. Inaugurat în anul 1958, aceste este primul acvariu public de la noi din țară. O plimbare prin holurile înguste îți va așterne în față numeroase expoziții de faună și flora acvatică în peste 50 de bazine de mari dimensiuni. La începutul anului 2023, acvariul a fost închis pentru lucrări de reabilitare, verifică dacă este disponibil pentru vizitare în momentul în care îți planifici vacanța.

6. Delfinariul din Constanța

Delfinariul din Constanta

Delfinariul este unul dintre principalele puncte turistice în Constanța, un loc vizitat de turiști și localnici atât în sezonul estival, cât și parcursul anului. Inaugurat în anul 1972, acesta a fost primul muzeu de acest gen din România. De altfel, trebuie să știi că, alături de Acvariu, Delfinariul face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Spectacolele care se organizează aici au ca protagoniști o mulțime de pinguini, delfini și lei de mare. După cum ți-ai dat seamă, cei mai încântați de o astfel de experiență vor fi copiii. Nu rata o vizită la Delfinariu împreună cu toată familia!

7. Farul Genovez

Farul Genovez

Printre principalele locuri de vizitat în Constanța se numără și Farul Genovez, un monument pe care îl poți descoperi tot în centrul istoric al orașului. Având o înălțime de aproximativ 16 metri, farul a fost construit în anul 1860 și reprezintă un punt de reper, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Tot în Constanța, poți vizita și alte 3 construcții de acest gen: Farul alb (aflat în partea de Nord-Est a portului), Farul Carol I (aflat în partea de Est a portului) și Farul de Aterizare – cel mai înalt far din Constanța, cu ajutorul căruia navele își creionează traseul către port.

8. Muzeul Marinei Române

Muzeul Marinei Romane

Odată ajuns la malul Mării Negre, ar fi păcat să nu vizitezi și Muzeul Marinei Române, singurul muzeu de acest gen de la noi. Aici vei putea admira uniforme vechi, medalii, arme, manuale vechi de navigație, dar și fragmente din diferite epave. Expoziția este găzduită în 30 de săli și se extinde inclusiv într-un parc. Aici, în aer liber, vei descoperi vechile nave de luptă, ancore, dar și alte piese reprezentative pentru marină.

9. Muzeul de Artă din Constanța

Muzeul de Arta din Constanta

O scurtă vizită la Muzeul de Artă din Constanța poate fi un adevărat deliciu atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Aflat pe Bulevardul Tomis, muzeul deține o colecție impresionantă de lucrări semnate de Theodor Aman, Ștefan Luchian și alte personalități celebre din lumea artei. Emblematică pentru întreaga construcție este sala Pallady, aflată la etajul 1. Aceasta reunește peste 35 de lucrări inspirate chiar de valurile Mării Negre.

10. Strada Vântului

Strada Vantului

Dacă ai reușit să vizitezi Brașovul, cel mai probabil, ai rămas profund impresionat de Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din România. Ei bine, în Constanța există un loc asemănător. Strada Vântului este a doua cea mai strâmtă arteră de la noi din țară, înconjurată de clădiri ridicate în secolele XIX și XX. Străduța de doar doi metri lățime și te va cuceri de la prima vedere. Sigur vei dori să faci o mulțime de fotografii aici.

11. Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic este un muzeu emblematic pentru constănțeni. Numele îi provine de la sala imensă pavată cu mozaic. Sigur că vorbim despre o ruină, descoperită prin anul 1959, în timpul etapei de construcție a blocurilor de locuințe din zona Pieței Ovidiu. Aici vei putea admira o colecție impresionată de ancore, lingouri și alte obiecte găsite pe corăbiile vechi. În trecut, edificiul se întindea pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați.

12. Moscheea Regală Carol I

Moscheea Regala Carol I

Te mai întrebi „ce poți vizita in Constanța”? Pune și Moscheea Regală Carol I pe lista cu obiective de bifat. Vorbim despre un loc de rugăciune construit pentru comunitatea de musulmani între anii 1910 – 1913. O găsești pe strada Crângului, în imediata vecinătate a Pieței Ovidiu și nu îți va fi greu să o recunoști. Moscheea are o arhitectură impunătoare, fiind unul dintre principalele puncte turistice din oraș.

13. Biserica Romano Catolică

Biserica Romano Catolica Constanta

Ar trebui să faci o scurtă oprire și la biserica catolica din Constanța, un monument ridicat în anul 1938, conform marilor construcții de acest gen din Italia. Găsești Biserica Sfântul Anton de Padova chiar în apropiere de Moscheea Regală Carol I. Odată ajuns aici, vei afla că trupele din Rusia au transformat lăcașul de cult în depozit pentru arme și muniție în timpul celui de-al doilea război mondial. Din acest motiv, mai târziu, au fost interzise slujbele aici. Astăzi, biserica romano catolică este un principal punct de reper pentru Constanța, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș.

14. Parcul Arheologic Constanța

Parcul Arheologic Constanta

Dacă îți plac plimbările în aer liber, atunci nu rata oportunitatea de a descoperi Parcul Arheologic din Constanța, cunoscut și ca Parcul Primăriei. Vei descoperi aici numeroase exponate care aparțin de Muzeul de Istorie și Arheologie, dar și ceea ce a mai rămas din zidurile cetății Tomis. Fie că ajungi la mare de 1 mai sau cu o altă ocazie specială, pune Parcul Arheologic pe lista cu activități de făcut, mai ales dacă ajungi aici cu întreaga familie. În plus, îl poți vizita indiferent de sezon.

15. Paradis Land

Paradis Land

Asigură-te că ajungi și la Paradis Land – un parc de distracții din Constanța renumit pentru traseele cu obstacole, dar și pentru alte activități de relaxare potrivite pentru întreaga familie, precum: pereți de cățărat, tir cu arcul sau air soft. Tot aici poți porni într-o aventură de neuitat, căutând comoara piraților din escape room. Va fi fascinant! Paradis Land se află pe Aleea Plopilor, în stațiunea Neptun. Este un loc încărcat de adrenalină, îndrăgit atât de cei mici, cât și de cei mari. Nu rata ocazia de a te distra alături de toți cei dragi!

16. Cetatea Histria

Cetatea Histria

După cum poți observa, există numeroase locuri de vizitat în Constanța și împrejurimi, iar unul dintre acestea se află în comuna Istria, la aproximativ 60 de kilometri distanță față de municipiul de reședință al județului. Cetatea Histria este prima colonie grecească de la malul Mării Negre, un important aliat al cetății Callatis și o așezare care s-a bucurat de nenumărate victorii în perioada sa de glorie. Astăzi, poți admira doar ruinele acesteia, însă experiența va fi una memorabilă.

17. Portul turistic din Mangalia

Portul turistic din Mangalia

Dacă tot ajungi la mare anul acesta, nu ar fi rău să faci o scurtă plimbare prin portul turistic din Mangalia. Construit în perioada 2006 – 2008, aici vei avea ocazia să admiri cele mai frumoase, dar și cele mai luxoase ambarcațiuni de la noi. În plus, poți opta chiar și pentru o cursă spre diferite stațiuni sau chiar pentru alte destinații, precum: Delta Dunării sau Varna din Bulgaria. De altfel, te poți plimba pe faleză sau poți savura o înghețată răcoroasă, în timp ce privești spre valurile mării. Portul turistic din Mangalia poate fi prima ta destinație din vacanța de vară, mai ales că te va întâmpina cu un aer modern și captivant.

18. Epava Evanghelia

Epava Evanghelia

Odată ajuns la mare, trebuie să faci o scurtă oprire la Costinești. Aici vei putea admira celebra epavă Evanghelia, devenită un simbol pentru această stațiune. Inițial, numele acesteia a fost Empire Strength și a aparținut Ministerului Britanic al Transportului. Celebra ambarcațiune a eșuat la malul Mării Negre în data de 15 octombrie 1968 și a rămas pe teritoriul tării noastre. La acea vreme, s-a decis că ar fi mai bine ca ambarcațiunea să rămână la noi, costurile pentru recuperare fiind mult prea mari. Este interesant și faptul că de-a lungul timpului epava din Costinești a purtat și alte denumiri, precum: Saxon Star sau Redbrook. Turiștii care se cazează în stațiune, dar și cei care vin doar în vizită aici nu ratează ocazie de a se fotografia cu celebra Evanghelia. Pe de altă parte, din cauza valurilor puternice, aceasta se află, de câțiva ani, într-o stare puternică de degradare.

Caută cazare în Constanta
 

Așadar, Constanța este un oraș pe care merită să-l vizitezi atât în vacanța de vară, cât și în extra-sezon. Vei descoperi aici numeroase atracții turistice, majoritatea aflându-se chiar la malul mării. Pornește aventura chiar din centrul istoric și descoperă, pas cu pas, istoria unui oraș cu aer boem, un oraș care te invită să guști puțin din bucuria vieții și să te bucuri de peisajul oferit de largul mării.

Data articol: 5 august 2023